Избрани книги за май 2019

by Хриси

Ех, любим месец май! Повечко слънчеви дни, повече зеленина навън и дъжд от книжни заглавия, защото все пак идва и Панаирът на книгата. Ето част от избраните книги за май 2019.

“Незабележима” – Девни Пери

Преди време ви бях споменала, че като подхванах поредицата Ларк Коув от Девни Пери, не можех да спра и изчетох всички книги. “Незабележима” е още по-интересна от първата книга – в нея се срещаме с тихата и деликатна Уила, която е влюбена в бармана Джаксън Пейдж. Всички знаят за чувствата й, без него – проблемът е, че Джаксън просто не я забелязва. Идва момент, когато Уила е решена да се откаже от любовта си към него и да продължи с живота си, но дали ще успее? “Незабележима” е типичният любовен роман, по който въздишаме с усмивка. Издателство Анишър (Егмонт) пуска книгата на 04.05.

“Когато напуснахме Куба” – Шанел Клийтън

Вече ви споменах за новия роман на Шанел Клийтън в предишната публикация, но го включвам и тук, защото българското издание излиза на 07.05, отново под шапката на Анишър (Егмонт). Като цяло харесах историята на Беатрис повече от тази на Елиса, но държа да отбележа, че дори да не сте чели “Догодина в Хавана”, не ви пречи да си вземете “Когато напуснахме Куба”, защото може да се чете и самостоятелно.

“Да се осмелиш да шофираш” – Манал Ал-Шариф

Спомням си, когато излезе новината, че на жените в Саудитска Арабия им е позволено да шофират – нещо, което аз приемам за даденост, за някои е символ на победа над фанатизма и над онези, които ги тормозят и подчиняват на архаичните си убеждения. “Да се осмелиш да шофираш” от Манал Ал-Шариф е биографичен роман, в който авторката ни разказва за живота си в Мека, за всички трудности и предизвикателства, но и за бита и разбиранията на патриархалното семейство. И тъй като арабският свят и неговите канони все още остават мистерия за мен, мисля да прочета споделеното от Манал. “Да се осмелиш да шофираш” от Манал Ал-Шариф на издателство Вакон вече е по книжарниците.

“Убийството е всичко” – Антъни Хоровиц

Мина време от последния трилър, който четох, и като че ли ми се иска да опитам с някой нов. Досега не съм чела нищо от Антъни Хоровиц, но може би е време да опитам. Новият му роман “Убийството е всичко” разказва за едно необичайно убийство на жена, която няколко часа преди смъртта си сама организира погребението си. В разследването на случая е въвлечен и самият Хоровиц и именно затова мисля да прочета историята му. “Убийството е всичко” от Антъни Хоровиц на издателство Еднорог също излиза през май.

“Мистерия в “Елингам”” – Морийн Джонсън

Малко съм се откъснала от тийн книгите, но доста се говори за тази книга сред букстаграмърите, затова не мога да я подмина. Академия „Елингам“ е известно частно училище във Върмонт, в която учат възпитаници с разнородни таланти – изобретатели, артисти, мислители. Специално място, където ученето е игра и забавление. Но още след откриването на академията, съпругата  и дъщерята на основателя са отвлечени. Престъпникът така и не е открит и случаят си остава загадка. Стиви Бел е първа година в “Елингам” – обича криминалистиката и е твърдо решена да открие истината за мистерията на Елингам. Докато работи по случая, тайнственият извършител се завръща и смъртта отново дебне из ъглите на академията. “Мистерия в “Елингам”” от Морийн Джонсън на издателство Ибис излиза този месец.

“Неочаквана печалба” – Кейт Клейборн

Ако авторката ви звучи познато, може би е защото вече сте чели “Късметът на начинаещия” – лека и приятна любовна история за едно от трите момичета, които заедно са спечелили от лотарията. Е, през май месец издателство Ибис пускат следващата книга от поредицата – “Неочаквана печалба”, и съдейки от резюмето, ще е още по-интересна от предишната. Тук Зоуи напуска работата си като юрист към голяма фирма, но преди да остави тази част от живота си зад гърба си, иска да поправи една несправедливост към техен клиент. Ейдън няма никакво намерение да се занимава с враг номер 1 на семейството му, но обстоятелствата го принуждават. Сега двамата са замесени в лъжа, която не се знае до какъв край ще доведе. “Неочаквана печалба” излиза на  14.05.

“Зимата на вещицата” – Катрин Арден

Много странно усещане – хем да нямаш търпение една книга да излезе, хем да не бързаш, защото знаеш, че с нея поредицата свършва. Обожавам вълшебния свят на Катрин Арден, атмосферата, която създава, героите, които обикнах с времето, и сега наистина ще ми е трудно да се разделя с тях. Да не говорим, че умирам от притеснение какъв финал им е избрала. “Зимата на вещицата” от Катрин Арден на издателство Orange Books излиза този месец.

“Огънят в мен” – Даниела Богоева-Гюргакова

Аз фентъзи уж рядко чета, пък за месец май цели две такива заглавия имам в списъка. “Огънят в мен” е дебютен роман от наша авторка. Главната героиня Катрин е собственичка на магазин за езотерика и антиквариат в Париж. Тя е магьосница, която копнее за истинската любов, но горчив опит от миналото я е научил да пази сърцето си. Докато не среща Ален – той категорично не вярва в магии, но е омагьосан от Катрин и не може да я остави, особено като знае, че някой се опитва да я нарани. “Огънят в мен” пт Даниела Богоева-Гюргакова на издателство Сиела излиза на 07.05.

“180 секунди” – Джесика Парк

Джесика Парк е един от най-препоръчваните автори в Goodreads и този месец най-после ще видим нейна книга на български. Не съм чела “180 секунди”, но съм чела друг роман от авторката и наистина е много талантлива. В “180 секунди” ни среща с Алисън – третокурсничка, която попада в социален експеримент. Тя, интровертът, трябва да си общува в продължение на 180 секунди с напълно непознат, който се оказва една от звездите в колежа. 180 секунди, които напълно ще ги променят. Романът излиза в края на май под шапката на издателство ICU.

“The Moment of Lift” – Мелинда Гейтс

Когато третата най-влиятелна жена в света реши да напише книга, сигурно има нещо важно за казване. Или поне такава е моята логика. Съпругата на Бил Гейтс участва в множество благотворителни кампании и акции, а работата й я среща с интересни хора. Фокусът й обаче е върху жените – върху техните права, върху амбициите им, върху възможностите, с които разполагат, а понякога дори не знаят, че ги има. Мелинда Гейтс споделя стряскащите данни за детските бракове, за липсата на контрацептиви в някои части на света, за половото неравенство на работното място, както и за пътя към равенството в собствения й брак. Книгата е част от семейството на издателство Обсидиан и излиза на 16.05.

“The Bride Test” – Хелън Хоан

Хелън Хоан спечели наградата на Goodreads в категория Романтика с дебютния си роман “Уравнението на любовта”. Този месец тя ни е подготвила още една любовна история – “The Bride Test”, която ни среща с някои от героите от първата й книга. Този път в центъра на събитията е Кай, който също има аутизъм. Той трудно се справя с промените и със силните емоции, затова е решен да избягва жените. Докато неговата майка поема нещата в свои ръце и избира бъдещата му съпруга. Есме не гори от желание да участва в уреден брак, но пък желанието й да напусне Виетнам и да помогне на семейството си е по-голямо. Проблемът е, че тя хлътва до уши, но бъдещият й съпруг упорито е решил да не я поглежда. Как се развива историята им, обещавам да ви държа в течение.

В края на май ще се проведе традиционният Пролетен панаир на книгата в НДК, така че очаквам издателствата да ни зарадват с още книжни находки 🙂

П.П. Иначе в момента чета “Берлинска любовна песен” от Сара Матиас и “Lost Roses” от Марта Хол Кели (или иначе казано, докато е светло, съм в периода на Втората световна война, като се стъмни се връщам в Първата 😀 ). Като ги завърша, съм решила да подхвана “Споделеният апартамент” от Бет О’Лиъри.

1 comment

PrettySassyGirl 08.06.2019 - 4:43

Поздравления. Добра класация. Макар че, може да се поспори, доколко в BG е разумно(и популярно) книгочетенето, калто и книгораздаването(подаряването). В което лично се убедихме. За 1 нова Фейсбук страница (#PrettySassyGirl), организирахме серия от игри, с Награда книги от българския автор В. Стаменов, предоставени лично от него. Но уви, за 1.тур на играта, едва 25 участника. За 2.тур, в момента, още по-малко, пък за 3.тур, колко ли ще са, може само да се гадаее.
Ако все пак, има интересуващи се, може да потърсят PrettySassyGirl във Фейсбук или да посетят сайта http://www.prettysassygirl.com

Reply

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.