Избрани книги за април 2019

by Хриси

Заредена съм с настроение за април и съм готова да го приветствам с дълъг списък със заглавия, които очаквам да се появяват в следващите 30 дни. Някои са невероятни попадения, за които съм супер щастлива, че ще се появят на български, а за други нямам търпение да се докосна до тях. Ето избраните книги за месец април.

“Шато край реката” – Клое Дювал

Красив френски замък, любов, приятелство, семейни тайни – “Шато край реката” от Клое Дювал определено звучи като книга, която ще ми хареса. Американката Александра Доусън заминава по работа за Франция, но смята да се възползва от възможността и да проучи историята на своя род. В ръката си държи снимка на своята прабаба, снимана пред впечатляващо шато, което днес е загубило блясъка си и е застрашено от разруха. Какво ще открие и как ще успее да убеди намръщения му собственик да й помогне? “Шато край реката” от Клое Дювал на издателство Кръгозор е вече по книжарниците.

“Където пеят раците” – Далия Оуенс

Бестселър на Amazon и една от избраните книги на литературния клуб на Рийз Уидъспуун, който следя, “Където пеят раците” от Далия Оуенс идва със сериозни препоръки. Каня й се откакто излезе на английски, но ето че издателство Лабиринт са решили да ни зарадват с издание на български. Историята на малката Кая, изоставена от всички, които е трябвало да са до нея, да я обичат и да я подкрепят. Но тя не само че не се предава, ами оцелява сред мочурищата, превъзмогвайки самотата и учейки се на знаците на природата. Книга за свободния дух, за достойнството и доблестта като човешки ценности – “Където пеят раците” от Далия Оуенс вече може да се намери по книжарниците (освен ако не е изкупена – вчера успях да взема последната от една книжарница).

“Атлас на щастието” – Хелън Ръсел

“Околосветско пътешествие в търсене на тайните на щастието” – ей толкова ми трябваше, за да сложа “Атлас на щастието” от Хелън Ръсел в wishlist-а. Още не съм чела “Така го правят датчаните” от същата авторка, макар че и тя стои и чака ред, но пък ми е любопитно да науча повече за културата и мисленето на хората по света и да видя какво ги прави щастливи. Такъв тип книги ми допадат, защото вярвам, че разширяват кръгозора ни и като цяло променят мисленето ни в положителна насока, като ни правят по-отворени към другите. “Атлас на щастието” от Хелън Ръсел на издателство Ера излиза на 2-ри април.

“Тайната “Кралско рибарче” – Анонимен

Месечният трилър отрих в лицето (или по-скоро в корицата) на “Тайната “Кралско рибарче”. Теории на конспирацията, работа под прикритие и едно журналистическо разследване – сюжетът звучи обещаващо. Още нещо любопитно – авторът остава анонимен, “за да се защитят идеите и събитията, вдъхновили романа”. Дали е роман-провокация, или пък е нещо повече, смятам лично да проверя. “Тайната “Кралско рибарче” от издателство Анишър (Егмонт) излиза на 6-ти април.

“Карта към теб” – Дж. П. Монингър

Още едно книжно пътешествие ме очаква този месец. Този път героите от “Карта към теб” от Дж. П. Монингър ще ме разведат на обиколка из Европа. Хедър не е планирала да сподели пътуването си с някого, но съдбата я среща с Джак – страстен авантюрист, тръгнал по стъпките на своя дядо, който след Втората световна война също е решил да пообиколи и да сподели всичко преживяно в своя дневник. Към края на пътуването Джак е готов да последва Хедър, но дали тя ще го приеме, след като научи тайната, която е криел от нея? “Карта към теб” от Дж. П. Монингър на издателство Софтпрес трябва да се появи по книжарниците на 9-ти април.

“Огън на леда” – Мариана Запата

Нямах никакви очаквания към “Огън на леда” от Мариана Запата, когато за пръв път прочетох книгата, а сега е един от любимите ми любовни романи. Пренася ни на ледената пързалка, където главната героиня e прекарала всяка свободна минута, откакто се помни. Как от солов състезател по фигурно пързаляне ставаш част от двойка, при това с партньор, с когото всеки ден си разменяш по някой заядлив коментар? “Огън на леда” от Мариана Запата е история, която ти припомня колко е важно да вярваш в себе си и да не се предаваш.  Издателство Ибис трябва да ни зарадва с нея през първата половина на месеца.

“Берлинска любовна песен” – Сара Матиас

Вече месеци издателство Orange Books ме измъчват с тийзъри за тази книга, чиято корица искам да си сложа в рамка и просто да й се радвам. “Берлинска любовна песен” от Сара Мариас най-после се очаква да се появи по книжарниците. Действието в книгата се развива непосредствено преди Втората световна война. За Лили, която е циганка и част от пътуващ цирк, и Макс, който е член на “Хитлеровата младеж”, общи теми едва ли могат да се намерят, какво остава за любов, но ето че съдбата ги среща. Интересно как се развива тяхната история…

“Винаги” – Сара Джио

Като цяло не съм фен на романтични истории, в които има замесен любовен триъгълник, но за Сара Джио ще направя изключение. Много харесах историята в “Пролетен сняг” от същата авторка и стилът й на писане също доста ми допадна, затова сега съм склонна да рискувам с “Винаги”. Книгата разказва за щастливо сгодената и преуспяла Кайли, която среща Кайд – мъжът, разбил сърцето й преди 10 години. Днес той е неузнаваем и с бели петна в паметта, които Кайли се наема да запълни. Какво се е случило с Кайд и дали Кайли ще му даде още един шанс? “Винаги” от Сара Джио на издателство Хермес излиза на 16-ти април.

“Татуировчикът на Аушвиц” – Хедър Морис

Когато видя, че такива книги излизат и на български, сърцето ми прелива от радост! “Татуировчикът от Аушвиц” от Хедър Морис е една от най-добрите книги, които съм чела, и ми беше абсолютен фаворит в не една категория за наградите на Goodreads. Исторически роман, който ще помните дълго, след като сте отгърнали последната страница. От издателство Рива бяха споделили във Facebook, че може да очакваме книгата на български този месец, а докато излезе ви предлагам да научите малко повече за нея от ревюто в блога.

“Споделеният апартамент” – Бет О’Лиъри

Тифи и Леон споделят един апартамент, едно легло, но никога не са се срещали. Единият обитава дома им през деня, докато другият се връща само за през нощта. Съквартиранти, които никога не са се засичали, докато обстоятелствата не ги принуждава да променят правилата на играта. Сюжетът на “Споделеният апартамент” от Бет О’Лиъри определено ме заинтригува, така че нямам търпение издателство Ибис да пуснат книгата по книжарниците.

“Сватбена лудост” – Джули Джеймс

На вниманието на феновете на Джули Джеймс – през април ще може да прочетем още една от нейните книги на български. “Сватбена лудост” разказва за Сидни Синклер, която се е отказала от мъжете след проваления си годеж, но сега трябва да търпи свалките и сексуалните коментари на женкаря Вон Робъртс, който ще е кум на сватбата на сестра й. Специален агент Вон Робъртс май най-после си е намерил майстора, защото единствената жена, която иска, отказва да има нещо общо с него. Как ли ще я убеди в противното?

“Lost Roses” – Марта Хол Кели

Ако сте харесали “Люляковите момичета”, то тази новина ще ви зарадва – през април трябва да излезе на английски новият роман на Марта Хол Кели. “Lost Roses” ни среща отново с три жени, но този път ни връща във времето около Първата световна война. Съдбите на Елиза, София и Варинка се преплитат по неочакван начин. От Санкт Петербург до Париж и Ню Йорк, Марта Хол Кели ни е подготвила едно вълнуващо пътуване назад във времето, когато революцията чука на вратата, а бъдещето е пълно с много неизвестни. “Lost Roses” се очаква да излезе на 9-ти април.

“When We Left Cuba” – Шанел Клийтън

Още докато четях “Догодина в Хавана” от Шанел Клийтън, проявявах интерес към една от второстепенните героини – Беатрис (леля на главната героиня от романа). Дойде време да чуем нейната история, която ще ни върне във времето на революцията в Куба, когато страната е раздирана от политически конфликти, а една жена иска да отмъсти за живота, който й е бил отнет. Но тогава се влюбва в една от знаковите фигури и ситуацията става още по-опасна, защото залогът вече включва страната, която обича, и сърцето, което така дълго бе пазила заключено. “When We Left Cuba” от Шанел Клийтън излиза на английски на 9-ти април.

 

“The Mister” – E.L. James

Умишлено не съм търсила подробности около новия роман на Е.Л. Джеймс – “The Mister”. След трилогията “50 нюанса сиво” съм се подготвила за два варианта – или тази книга ще ми хареса повече и ще докаже, че е имало защо да се шуми толкова около авторката, или ще бъде абсолютно падение. Тайничко се надявам на първото, разбира се, но ще ви кажа крайния резултат след 16-ти април, когато всъщност излиза “The Mister”.

“Under the Northern Lights” – S.C. Stephans

Първите книги, които четох от S.C. Stephans, много ми харесаха, но следващите определено не успяха да ме завладеят толкова или да ми задържат вниманието. Сега авторката обещава нов романтичен роман за жена, която оцелява в дивата пустош на Аляска (голяма слабост се оказва за мен тази локация), и мъж, който е избрал отшелническия живот. Никой не държи да стои в компанията на другия, но природата ги обрича да прекарат следващите няколко месеца заедно. “Under the Northern Lights” от S.C. Stephans излиза на 30-ти април.

 

 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.