“Мадмоазел Коко и ароматът на любовта” – Мишел Марли

Много жени днес твърдят, че Chanel No. 5 е любимият им аромат. Но дали знаят историята, която стои зад него, или просто са приели, че това е бил поредният успешен ход от страна на незабравимата Коко Шанел? “Мадмоазел Коко и ароматът на любовта” от Мишел Марли има какво да сподели по темата.

“Мадмоазел Коко и ароматът на любовта”:

  • Автор: Мишел Марли
  • Жанр: Дамска проза, Исторически
  • Страници: 384
  • Година на издаване: 2019
  • Гледни точки: 1
  • Издателство: Емас

Годината е 1919-та. Коко Шанел вече е утвърдено име в модните среди, а дрехите й са символ на модерната жена. Животът на дизайнерката обаче е разтърсен от новината, че нейният любим, Бой Кейпъл, е загинал в автомобилна катастрофа. Самотна, изгубена, объркана, Габриел не знае как да продължи напред. Докато не й хрумва идеята да създаде нещо, което винаги да й напомня за връзката й с Бой; което да се превърне в паметник на тяхната голяма любов; да осъществи проект, за който двамата са говорили – незабравимо ухание, което да подари на някои от клиентките си. Търсейки формулата на своя парфюм, Коко Шанел среща отново любовта – в лицето на руския княз Дмийтрий Романов. С негова помощ тя открива точните съставки на емблематичния парфюм Chanel No. 5.

Много се е изписало за живота и таланта на неповторимата Коко Шанел – магнетична личност, която продължава да вдъхновява и да ни учи на елегантност и стил. Коко Шанел знае как да подчертава красотата на една жена, дори и само с изискан аромат. “Мадмоазел Коко и ароматът на любовта” от Мишел Марли разказва за раждането на емблематичния парфюм Chanel No. 5, който увековечава една голяма любов, останала завинаги в сърцето на дизайнерката. Любов, която е била готова на компромиси и жертви, за да просъществува, но така и не е успяла да се спазари със съдбата за срока на годност на щастието на Габриел и Бой.

Чувствен, свеж, неотменим – такъв трябваше да стане “Eau de Chanel”

Историята е разказана увлекателно, като красивият изказ на авторката определено прави впечатление. Сякаш финесът и класата на Коко са заразили и страниците на книгата, а ароматните нотки, за които се говори в романа, го правят още по-омагьосващ и опияняващ. Две неща ми привлякоха вниманието. Първото е свързано с основната сюжетна линия, която проследява създаването на популярния парфюм – от раждането на идеята за него до източника на вдъхновение, търсенето на идеалните съставки и перфектната химична формула и, разбира се, популяризирането му сред дамите. Толкова много любопитни подробности, като например връзката с руската аристокрация и символиката на уханието, което се оказва, че ни води до друга силна женска фигура, каквато е императрица Екатерина Велика.

Модерната жена трябва да признава сексуалността си. Модерността е израз на моята мода, затова трябва да личи и в парфюма ми…Искам чувствената ми връзка с Бой да стане един от носещите елементи на бъдещия парфюм.”

Второто, което ме привлече в книгата, беше самата Коко Шанел. Вдъхновяваща, силна, дръзка, тя надскача своето време с далновидното си мислене, със смелите си решения и революционния си подход в модата, с таланта си и умението да твори образа на модерната жена. И все пак като че ли по-често виждах Габриел, която още се бори с предразсъдъците на хората, опитва се да избяга от миналото си на обикновена шивачка и да се утвърди като голямо име в модните среди. Габриел искаше да бъде приета, а обществото като че ли се страхуваше да си признае възхищението, което изпитваше към нея, от чист снобизъм, бих казала.

Макар да стоеше на заден план, присъствието на любовта между Коко Шанел и Бой Кейпъл беше осезаемо. Долавяше се както в моментите на скръб, когато дизайнерката не можеше да приеме мисълта, че любимият й никога няма да се върне при нея, така и в самотните вечери, които тя се опитваше да запълни с романтични авантюри, но не успяваше да излекува празнотата в сърцето си. Парфюмът беше нейният начин да усеща Бой винаги до себе си, докато не се появи Дмитрий Романов, който припомни на Коко, че любовта понякога дава втори шанс.

Въпреки че “Мадмоазел Коко и ароматът на любовта” от Мишел Марли започва с трагичния завършек на една голяма любов, книгата е изпълнена с надежда и с неподправения заряд, който единствено личността Коко Шанел може да носи. Вдъхновяващ разказ за един парфюм, който е дал утеха на една влюбена жена и се е превърнал в емблема за изисканост и стил, достойна за марката Chanel.

Related posts

“Момичето от Техеран” – Марджан Камали

“Диамантеното око” – Кейт Куин

“Един тъмен прозорец” – Рейчъл Гилиг