“Кая” – Анна Палазова

by Хриси

Откакто си направих блога, все по-често посягам към книга от български автор. Оптимист съм и мисля, че сред купчината от нови имена, можеш да откриеш любопитни находки. Една по-различна история ни представя Анна Палазова в дебютния си роман “Кая” – книга за една жена, която притежава изключителен интелект и нежно сърце.

“Кая”:

  • Автор: Анна Палазова
  • Жанр: Фентъзи, Urban Fantasy
  • Страници: 248
  • Година на издаване: 2019
  • Гледни точки: множество

Запознайте се с Кая – всички я разпознават като музикална знаменитост от световна величина, но всъщност това е само маска, защото в действителност Кая е таен агент към топ секретна организация. Тя е интелигентна, красива, талантлива, перфектна във всичко. Тя е тайното оръжие, което началниците й смятат да използват срещу Тъмните – орден, който контролира световната политика и използва развитието на технологиите, за да осъществи егоистичните цели на своя лидер. В битката с Тъмните, Кая ще се изправи срещу още по-могъщи сили, които са готови да унищожат човечеството, за да спасят Земята.  И в тези сили се крие най-голямата тайна – тази за нейния произход…

Започнах “Кая” от Анна Палазова водена от чисто любопитство. Знаете, че фентъзи не е точно моят жанр, но пък книгата имаше някаква притегателна сила, с която ме теглеше. Освен това реших, че щом авторката се доверява до такава степен на героинята си, че да издаде сама романа, значи най-малкото, което мога да направя, е да надникна в света на Кая и да видя дали си е струвало. Трябва да ви кажа, че никак не съжалявам за риска – “Кая” се оказа един доста по-различен български роман, който предлага интересен и динамичен сюжет, основава се на модерни, иновативни идеи, с които отправяме поглед към бъдещето, и ни среща с жена, която доказва, че в съвременния свят няма място за дискриминация и предразсъдъци към половете.

“Кая” е кратък роман, но не затова се чете бързо – просто действието те увлича, като вихрушка. Постоянно нещо се случва, пътуваш между Перу, Англия, Франция, Швейцария, научаваш по нещо ново, по някой любопитен факт и дори да не вярваш в конспиративни теории и тайни организации, постепенно потъваш в света на Кая. Главната героиня е един от плюсовете на книгата – харизматична, интелигентна, красива, успяла, Кая притежава пълния пакет с качества, за да бъде “перфектната жена”. Образът й обаче е и загадка, която читателят трябва да разкрие до края на книгата – защо Кая е различна, какви са нейните сили, как е успяла да оцелее в ситуации, които са се оказали смъртоносни за много други?

Другото, което ми допадна, беше фактът, че авторката фокусира вниманието върху актуални теми и проблеми с глобален характер – защита на детския труд, протест срещу посегателствата срещу животни, алармиране за отношението на човека към природните ресурси и Земята като цяло. Важна роля играеха футуристичните теории, свързани с развитието на технологиите, света от бъдещето, изкуствения интелект и сливането на човека и робота в едно. Повдига се и въпросът дали съществува някаква извънземна, по-висша сила, която след прогреса на човечеството. И за да не звучи прекалено сложно и сериозно, за баланс е вмъкнат романтичен елемент – за една невъзможна любов между Кая и чаровния граф Антоан де Маркезе, към когото все още не мога да определя какви чувства изпитвам.

В сюжетен план “Кая” абсолютно задоволи читателските ми потребности като ми поднесе една доста любопитна история. Имах обаче някои проблеми със стила – нуждаех се от повече диалози, от малко повече дълбочина и изразителност на изказа, за да има по-силно въздействие. Отдавам го на факта, че това е дебютен роман и вярвам, че при продължението на романа (защото според мен Кая има още какво да разкаже) авторката ще е натрупала опит и ще обърне внимание на детайлите.

Накратко, ако ви се чете роман в духа на филмите за Джеймс Бонд, ако харесвате идеята за Wonder Woman и искате да видите как една жена се бори да промени световния ред или ако просто ви се чете нещо по-различно от български автор, тогава “Кая” от Анна Палазова е вашата книга.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.