10 книги, с които да отпразнувате 8-ми март

by Хриси

Да си жена е привилегия, удоволствие, но и изпитание и със сигурност един ден в годината не е достатъчен, за да отпразнуваме този факт, но все пак си е повод за радост и за гордост. Не обичам да разтягам локуми за това колко специална е ролята ни, нито колко сме силни – мисля, че с времето сме го доказали на всички и най-вече на себе си. Но пък обичам да празнувам в компанията на интересни книги, затова съм подбрала няколко заглавия, с които да отпразнувате 8-ми март.

“Никога повече” – Колийн Хувър

Тези дни много си мисля за тази книга. Покрай случаите на домашно насилие, на прекъснати животи и предадено доверие, историята на Лили все ми изниква в главата, защото е много поучителна. Това, което винаги съм харесвала в Колийн, е фактът, че не изпада в крайности в мненията си, а подхожда деликатно към всяка тема. В “Никога повече” ни разказва защо не бива да позволяваме да ни нараняват – физически и емоционално, дори когато обичаме и сме убедени, че ни обичат. Това, че сме жени, не трябва да ни спира да се защитим.

“Lily,” he says pointedly. “There is no such thing as bad people. We’re all just people who sometimes do bad things.”

“Момиче, измий си лицето” – Рейчъл Холис

Както вече казах, да си жена понякога е голямо изпитание, защото всеки ден сами подлагаме на тест издръжливостта и уменията си, да не говорим, че плуваме в море от чувства и лесно може да объркаме посоката. Затова Рейчъл Холис е била така добра да сподели в книгата си “Момиче, измий си лицето” 20 лъжи, с които сме свикнали да се заблуждаваме и които ни пречат да повярваме в себе си. 20 кратки истории, повлияни от личния й опит, които ни припомнят, че няма такова нещо като перфектната жена и перфектната майка, така че е крайно време да спрем да се самолинчуваме всеки път, когато не сме дали максимума от себе си.

Единственият човек, от когото трябва да си по-добър, е онзи, който си бил вчера.“

“Люляковите момичета” – Марта Хол Кели

“Люляковите момичета” от Марта Хол Кели присъства в тази селекция по много причини. Освен че е изключителен роман, който си заслужава да бъде прочетен, той ни припомня, че когато се подкрепяме и си помагаме една на друга, сме по-силни и можем да надвием всичко, дори най-големите ни кошмари. История за правилния и грешния път, за куража и достойнството, вдъхновяващ разказ за три жени, които са имали коренно различна съдба по времето на Втората световна война.

“Малки пожари навсякъде” – Селесте Инг

Да не забравяме все пак, че 8-ми март е ден не само на жената, но и на майката, затова избрах една по-различна книга за родителството. “Малки пожари навсякъде” от Селесте Инг ще ви изправи пред серия от морални дилеми, свързани със сурогатното майчинство, възпитанието на децата, сблъсъка на характери между отделните поколения, ролята на майката и качествата, които определят какво е да си добър родител. Бонус – символиката и метафорите, които авторката използва, са наслада за душата.

„To a parent, your child wasn’t just a person: your child was a place, a kind of Narnia, a vast eternal place where the present you were living and the past you remembered and the future you longed for all existed at once. You could see it every time you looked at her: layered in her face was the baby she’d been and the child she’d become and the adult she would grow up to be, and you saw them all simultaneously, like a 3-D image. It made your head spin. It was a place you could take refuge, if you knew how to get in.“

“How to Walk Away” – Katherine Center

Сигурно ще забележите, че това е единственото англоезично заглавие в подбора ми. Можех да избера много други, но накрая се спрях на “How to Walk Away” от Katherine Center, защото е история, която ни припомня, че сме по-силни, отколкото си мислим, и можем да се справим с всяко предизвикателство, което животът ни подхвърли, а щастливият край може би просто изглежда по друг начин, различен от първоначалните ни представи. Не съм преживяла това, през което преминава главната героиня, но знам какво е да стиснеш зъби и да се бориш. Всяка от нас знае, защото е била подлагана на изпитание. Понякога просто забравяме, че можем.

“Вечерно кафе в Рим” – Диего Галдино

Може би най-леката и разтоварваща като сюжет книга, която избрах да включа.”Вечерно кафе в Рим” от Диего Галдино е по-скоро моето пожелание към всички жени – да имат до себе си човек, който да ги обича с такава отдаденост, с каквато Масимо обича Мина. В погледа му да има нежност и разбиране, да бъде грижовен и внимателен не само по празниците. Защото в крайна сметка цветя се продават целогодишно, а не само на 8-ми март.

Ако Женевиев беше снегът, Мина се беше появила като една от онези летни бури, които те изненадват насред улицата, но ти не търсиш къде да се скриеш, защото чувстваш нуждата да отмиеш жегата, потта, да отмиеш онази убеденост, онези страхове, които са те лишавали от желанието отново да пуснеш сърцето си в играта по колелото на любовта…“

“Когато животът те хване натясно” – Лорън Уайзбъргър

Не може да сме на вълна 8-ми март и да не вмъкнем поне един чиклит. Без да се замислям, избирам “Когато животът те хване натясно” от Лорън Уайзбъргър, защото е още един роман, който издърпва на преден план темата за женската солидарност, сестринството и приятелската подкрепа. Три героини, три различни характера – едната гони кариера, другата иска да съчетае работа и семейство, а третата мечтае да бъде майка. Забавна, интересна, даваща свеж поглед върху женската еманципация, за мен „Когато животът те хване натясно“ е най-добрата книга на Лорън Уайзбъргър, откакто написа „Дяволът носи Прада“.

“Бал в Мулен Руж” – Радостина Ангелова

Българското присъствие в селекцията ми от книги за 8-ми март е поверено на Радостина Ангелова и по-конкретно, но романа й “Бал в Мулен Руж”. Нямам никакво намерение да крия, че съм влюбена в стила на писане на Радост – толкова изразителен, красив и въздействащ. Но избрах това заглавие, защото тук също имаме три силни женски образа – на модерната жена, на красавицата, за която всички говорят, на загадъчната и деликатна дама, която те кара да притегляш плюсовете и минусите на всяка страна. Блясъкът на Париж, магията на Родопите и езика на изобразителното изкуство правят “Бал в Мулен Руж” забележителна книжна находка, подходяща за подарък за празника!

Майката е бряг и стена. Тя е винаги тук. Тя е отвореният прозорец призори с прохладните птичи песни, тя е последната ягода в чинията – най-голямата и най-зрялата. Тя е бастионът между човека и смъртта. Докато майката е жива, смърт няма.“

“Неудържима. Моят живот досега” – Мария Шарапова

След като все още не е ясно кога ще се появи на български автобиографията на Мишел Обама, минавам към следващата биографична книга на жена, която ме е вдъхновила. Не съм запален тенис фен, но книгата на Мария Шарапова ми е сред любимите, защото ме мотивира, събужда спортния хъс и амбицията в мен. Разказ за това как успехът идва, след като си положил много труд; след като не си се отказал при никакви обстоятелства; след като никой не е успял да разклати вярата, която имаш в собствените си възможности.

“Истории за лека нощ за момичета бунтарки” – Елена Фавили, Франческа Кавало

Завършвам с тази прекрасна селекция от истории на 100 изключителни момичета и жени, които да ви вдъхновяват, да ви карат да вярвате в себе си, да не се страхувате да мечтаете, да бъдете различни, да бъдете себе си. Джейн Остин, Елизабет IКоко Шанел, Маргарет Тачър, Мария Кюри, Мишел Обама, Фрида Кало са само част от имената на някои от най-известните дами, които ни припомнят, защо трябва да сме горди, че сме жени!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.