“Малкото кафене в Копенхаген” – Джули Каплин

by Хриси

Щом е хюга, значи се чете – горе долу това ми е принципът, когато държа в ръцете си книга, върху чиято корица присъства тази вълшебна думичка за щастлив живот. “Малкото кафене в Копенхаген” от Джули Каплин е топла и сърдечна история, която ни изпраща на екскурзия до датската столица и докато ни помага да открием удовлетворение в това, което правим, ни разказва как се заражда една красива любов.

“Малкото кафене в Копенхаген”:

  • Автор: Джули Каплин
  • Жанр: Чиклит, романтика
  • Страници: 360
  • Година на издаване: 2019
  • Гледни точки: 1
  • Издателство: Софтпрес

Животът на Кейт Синклер е като приказка – постигнала е всичко, за което е мечтала, че и отгоре. Но само за един ден всичко се обърква, когато разбира, че приятелят й е работил зад гърба й и е откраднал така желаното повишение. Съдбата обаче й се усмихва – отваря се възможност за нов проект покрай пристигането на клиент от Дания, който иска да отвори магазин в Лондон. Едно от изискванията му – да покаже нагледно как живеят датчаните и какво всъщност е хюга. Кейт се впуска в новата задача с ентусиазъм и отдаденост и така, заедно с шестима журналисти, заминава за Копенхаген, където само в рамките на 5 дни животът й ще се преобърне на 180 градуса.

“Малкото кафене в Копенхаген” беше приятна, развлекателна история, която ни учи на хюга философията за живота и как да оценяваме истински стойностните неща в него. Забавна, интересна, романтична, тя набляга на идеята, че щастието не идва само – то е резултат от малки стъпки в ежедневието, които ни карат да се усмихваме и да гледаме по-позитивно. Моментите, които прекарваме в приятна компания, уютните вечери, сгушени на дивана, удовлетворението от добре свършена задача в работата, вкусът на домашната кухня. Хюга е начин на мислене и отношение към света и макар да не е универсална рецепта за решаване на проблеми, това е щипката вълшебство, от която се нуждаят дните ни, когато е мрачно не само навън, но и в сърцата ни.

“Нещо заблестя в очите му, неуловимо съчетание от нежност, желание и симпатия, от което сърцето ми отново заподскача в гърдите.”

Две са линиите, които следях в романа. Едната беше фокусирана върху живота на главната героиня Кейт, която ми стана много симпатична. Харесваше ми амбицията и нейната борбеност, желанието, с което се впускаше в някоя задача, и умението да намира изход от непредвидени ситуации. Имаше заразително чувство за хумор и приветливо отношение, но все пак нещо в живота й липсваше. Като че ли хората около нея не бяха оценили какво малко съкровище е тя, крадяха усмивките й и я караха да се съмнява в себе си. Втората нишка беше посветена на любовта и проследяваше трансформацията в отношенията между Бен и Кейт. Бен беше вечният мърморко, който използваше мрачното си изражение като маска, за да скрие истинското си лице – на талантлив журналист, на човек с остър ум и креативно мислене, на някой, който притежава голямо сърце, но се страхува да го отвори. Какво липсва в неговия живот – ами точно някой като слънчевата Кейт.

За миг се борих със силното желание да отида и да поставя ръка на рамото му. Не бях сигурна, че ще ми благодари, но част от мен просто искаше да му каже, че го разбирам и че не е сам.”

Разбира се, “Малкото кафене в Копенхаген” разказваше доста и за датската столица. Авторката ни разхождаше из улиците на града, показваше ни местни забележителности, разказваше ни легенди и обясняваше културни обичаи, които хората спазват. Бяха вмъкнати подробности как живеят датчаните, какво ги отличава от останалите култури, как успяват да останат винаги позитивни и заредени. В романа присъстваха също някои съвети как да приложим на практика хюга философията за живота, как да се обградим от предмети и хора, които в крайна сметка да ни направят по-щастливи и удовлетворени.

Всяка агенция искаше да казва какво представлява хюга. Този модел на живот обаче е на практика нещо трудно обяснимо и означава различни неща за различните хора. Когато се получи, се получава.”

“Малкото кафене в Копенхаген” от Джили Каплин е като хапче за оправяне на настроението – действа ти отпускащо, замайва ти главата с увлекателна и романтична история и благодарение на тайната съставка, наречена хюга, в крайна сметка те кара да се замислиш за истински важните неща в живота, като това кое те прави щастлив.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.