9 любими любовни романа – vol. 2

Миналата година споделих с вас кои са 9-те мои любими любовни романа. Всички заглавия в онази статия все още важат с пълна сила и от време на време обичам да се връщам и да ги препрочитам. През последната година обаче излязоха и някои нови заглавия, които също попаднаха в списъка ми с любими истории. Някои са тъжни, други вдъхновяващи, но общото между всички е именно любовта.

“Уравнението на любовта” – Хелън Хоан

Дори да не беше спечелила наградата на Goodreads в категория “Романтика”, пак щях да посегна към книгата просто защото те грабва още от резюмето. Оказа се обаче, че “Уравнението на любовта” има не само любопитна история, но също интересни и необичайни персонажи, както и много силно послание. С много хумор Хелън Хоан ни учи, че не трябва да се срамуваме да бъдем различни, както и че трябва да бъдем по-отворени и толерантни към тези, които не са като нас. Това е дебютен роман за авторката, но има информация, че през 2019-та можем да очакваме втората й книга.

“Мъжът, който не се обади” – Роузи Уолш

“Мъжът, който не се обади” от Роузи Уолш е от онази книги, за които се чудиш как не си прочел по-рано – много силна и въздействаща история, в която не липсват драма и сълзи, но пък присъстват също изкуплението и любовта, която променя човешките съдби. Авторката комбинира романтиката с нотки на загадъчност, така че до последно читателят да не може да е сигурен дали главните герои ще получат своето “и заживели щастливо”.

“From Lukov With Love” – Мариана Запата

Много се радвам, че издателство Ибис са взели правата за тази книга, защото съм сигурна, че ще попадне и във вашите списъци с любими любовни романи. “From Lukov With Love” ме изненада приятно, тъй като се оказа много мотивираща история, в която се говореше не само за любов, но също за преследването на мечтите, за амбицията и за страстта, която влагаш в това, което правиш, за необходимите саможертви по пътя към успеха. Страшно харесах главната героиня и искрено се забавлявах с караниците й с нейния партньор на леда.

“Royally Yours” – Ема Чейс

Ема Чейс е любима моя авторка, затова не е изненадващо присъствието й в тази класация. Харесвам цялата поредица “Royalls”, но последната книга се оказа най-любимата ми от всички, а всъщност именно тя ни връща доста години преди да се появят главните герои от останалите книги. В “Royally Yours” Ема Чейс е намалила еротичните сцени, което според мен работи изцяло в неин плюс, защото за сметка на тях е създала една много красива и не по-малко пламенна история за силна и независима жена, за истинска кралица, която демонстрира слабост единствено пред любимия човек.

П.П. Само не знам защо всеки път трябва да е толкова смотана корицата – създава доста погрешно впечатление за книгата.

“Най-доброто в теб” – Колийн Хувър

Колийн Хувър винаги успява да ме разплаче на книгите си, но с “Най-доброто в теб” наистина надмина себе си. Много тежка и емоционална история, много трудна за четене, защото през цялото време сърцето ме болеше за главните герои и макар често да се дразних на Куин, все пак я разбирах и й съчувствах. В книгата се говори за любовта и брака, за компромисите и битките, за родителството и желанието да имаш деца, за невъзможността да осъществиш мечтите си. За мен “Най-доброто в теб” е една от най-силните книги на Колийн, ако не и най-силната.

“Dane’s Storm” – Мия Шеридан

През последната една година Мия Шеридан издаде цели три книги. Доста се колебаех коя да включа тук, защото много харесах 2 от 3, но накрая се спрях на “Dane’s Storm” просто защото на мен ми пасна повече. До голяма степен е близка като идея и тематика с “Най-доброто в теб” от Колийн Хувър, но по средата историята търпи обрат и по-скоро напомняше на “Планината помежду ни”. И макар напълно да осъзнавам, че на моменти художествената измислица идваше в повече, не мога да отрека, че красивият и лиричен стил на писане на Мия ме омагьоса. Допадна ми и идеята, на която се основаваше романът – често осъзнаваме колко богати ни прави любовта едва когато сме на косъм да я изгубим напълно.

“Tragic” – Девни Пери

Може би най-скорошното попълнение в този списък е “Tragic” от Девни Пери. Това е третата книга от поредицата “Lark Cove” (съвсем скоро издателство Егмонт трябва да пусне на български първата – “Tattered”). Няколко неща ме спечелиха тук. Първото беше главната героиня, която имаше много силно присъствие и умееше да се бори за щастието си. Упорита, самоуверена и независима, тя се превърна в опора на главния герой, чието минало беше белязано от голяма загуба. Второто, героите успяваха да ме разсмеят, защото различията в характерите им често водеха до комични спорове и ситуации. Като сюжет не беше нещо ново, но пък Девни Пери разказва много увлекателно и като прибавим привличането между Пайпър и Кейн, “Tragic” лесно си намери място в личната ми класация.

“The Simple Wild” – К.А. Тъкър

Наскоро ви разказах за последния роман на К.А. Тъкър – “Be The Girl”, който се превърна в една от най-любимите ми книги като цяло, но не бих го определила за любовен роман, затова се спирам на следващия по ред – ‘The Simple Wild”. Всичко ми хареса в тази книга – от красивото, но и сурово лице на Аляска до метаморфозата, която главната героиня претърпява. Авторката наблягаше на идеята, че истинската любов е готова на компромиси в името на щастието на другия и макар на пръв поглед бъдещето да изглежда неясно или дори невъзможно, тя винаги ще намери начин да пребъде.

“When Ashes Fall” – Marni Mann

Започнах “When Ashes Fall” от Marni Mann много предпазливо, въпреки че ми беше препоръчана от човек, с когото имаме доста сходен вкус за книги. Причината – притеснявах се да не е роман тип любовен триъгълник, защото не обичам да избирам страна, особено когато харесвам и двата мъжки образа. Книгата не само че се оказа нещо съвсем различно, но и ме въвлече в история, която ми разби сърцето, а после успя да събере парченцата и да го сглоби отново. Много емоционална, драматична и разтърсваща, в нея се говори не само за любов, но също за болка, скръб, загуба, за депресия и изолация от света. Разказва и за моментите, в които животът ти дава втори шанс. Най-големият плюс обаче е финалът, който успя да ме изненада.

Ако искате, може да си припомните кои бяха първите 9 любими любовни романа, за които ви разказах миналата година. Не искам да обединявам класациите или да избирам фаворити, защото обичам еднакво всяка от тези истории.

Related posts

Топ 20 на най-четените ревюта в блога за 2023 г.

Трилъри и мистерии – 4 любими заглавия за 2021 г.

5 любими романтични книги за 2021 г.