Книги, които очаквам през първата половина на 2019-та (част 2)

by Хриси

Втора доза с книги, които съм си набелязала за четене през първите месеци на 2019-та, но този път англоезични. Разбира се, надявам се да видя след време някоя от заглавията и на български, а до тогава – ето скромният ми списък:

“99 Percent Mine” – Сали Торн

Колко много се смях с предишния роман на Сали Торн – “Игра на омраза”. Авторката предлага на своите читатели нова доза хумор с новата си книга “99 Percent Mine”, която трябва да излезе на 29.01. Освен, че ще следя как върви ремонтът на стара къща, наследство от бабата на главната героиня (много обичам такива истории), ще гледам и как Дарси смята да спечели сърцето на момчето, по което е въздишала като ученичка.

“More than Words” – Джил Сантополо

Очите си изплаках на “Светлината, която изгубихме” от Джил Сантополо, но освен това се влюбих и в писането на авторката  – в умението й да разказва и да увлича, да ме разбива емоционално и да ме кара да съпреживявам всичко, през което минаваха героите й. Това, че ще има нов роман от нея, определено си е новина, още повече, че историята дава вид да е още по-ангажираща и от предишната. Става въпрос за любовен триъгълник, за любов и загуба, за паднали маски и нови перспективи. Книгата трябва да излезе на английски на 05.02. – о, да, ще я чета!

“The Lost Girls of Paris” – Pam Jenoff

Исторически роман, който ми напомня малко на “Люляковите момичета” и “The Alice Network”. Авторката има и друга книга, също доста високо оценявана и препоръчвана, която планирам да прочета, но не съм решила преди или след тази. В  случая става дума за 12 жени, които са били агенти по времето на Втората световна война, но са изчезнали и никой не ги е открил. През 1946г. вдовица на име Грейс Хийли попада на куфар със снимки на същите тези жени и може би тя е човекът, който най-после ще разкрие какво се е случило с тях. Романът излиза на 5-ти февруари.

“The Silent Patient” – Alex Michaelides

Напоследък нещо трудно си намирам трилър, който да ми привлече вниманието, но толкова много се говори за “The Silent Patient” от Alex Michaelides, че съм твърдо решена да видя за какво е целият този шум. Историята наистина звучи любопитно – жена хладнокръвно убива съпруга си и отказва да даде каквито и да е обяснения за престъплението. Още по-шокиращ е фактът, че всички са смятали брака им за перфектен. Тук се намесва психотерапевт и криминалист, който цели да изследва случая и да накара жената да проговори, защото зад мълчанието й като че ли се крие нещо много по-голямо, отколкото хората си мислят. Датата е 5-ти февруари.

“The Care and Feeding of Ravenously Hungry Girls” – Anissa Gray

Роман за майчинството, за връзката между майка и дъщеря, за сестринството, за семейството. Роман за грешките и справедливостта. Казват, че “The Care and Feeding of Ravenously Hungry Girls” от Anissa Gray е толкова добра, колкото “An American Marriage” от Таяри Джоунс, която стана една от любимите ми книги на 2018-та. Става дума за две сестри, които поемат грижите за своите племеннички, след като най-голямата им сестра е арестувана заедно с мъжа си за престъпление, което никой не знае как наистина се е случило и кой е виновникът. Романът излиза на 19-ти февруари.

“The Huntress” – Kate Quinn

И тъй като споменах “The Alice Network”, който е и един от най-добрите исторически романи, които съм чела, не мога да не отбележа новината, че авторката ще издаде нов роман тази година, при това още през февруари. “The Huntress” е едно от чаканите заглавия на 2019-та и читатели и критици имат високи очаквания за него, имайки предвид авторката колко високо вдигна летвата с предишната си книга. Този път ще четем за Нина Маркова – агент на Русия и една от жените, участвали в авиационния полк Нощните вещици, който се е борил срещу Хитлер. Честно казано, много съм ентусиазирана и дано Kate Quinn не ме разочарова.

“What The Wind Knows” – Amy Harmon

Много обичам романите на Amy Harmon и тъй като тя не е автор, който публикува прекалено често, за мен си е събитие, че тази година ще ме зарадва с нещо ново. Действието се развива в Ирландия, а сюжетът е комбинация от история и романтика, но оставам с впечатлението, че този път ще има лек фентъзи елемент, така че главната героиня ще трябва да избира дали да живее с любовта на живота си в друго време, или да приеме реалността от настоящето. “What The Wind Knows” излиза на 1-ви март.

“My Lovely Wife” – Samantha Downing

Още един трилър попадна в читателския ми радар и за момента също върви с добри препоръки. Казват, че “My Lovely Wife” от Samantha Downing ще бъде подобрената версия на Мистър и Мисис Смит. На лице имаме една на вид щастлива двойка, която се радва на хубав живот в предградията заедно с децата. От голямата любов през споделянето на съкровените мечти и най-страшните тайни до рутината и скуката – такъв е бракът на нашите герои. Как обаче едно убийство може да крепи връзката им жива? Романът излиза на 26-ти март.

“Lost Roses” – Марта Хол Кели

Елиза, София и Варинка – това са имената на трите ни героини в “Lost Roses” от Марта Хол Кели. Елиза всъщност е майка на Каролин от “Люляковите момичета” – книга, която много харесах и горещо препоръчвам. Този път авторката ни връща във времето на Първата световна война и ни пренася от Ню Йорк до Санкт Петербург и Париж и чрез своите три силни героини ни разказва за събитията, белязали този горчив и труден период от историята. Романът трябва да излезе на 9-ти април.

“When We Left Cuba” – Шанел Клийтън

Още докато четях “Догодина в Хавана”, се надявах Шанел Клийтън да разкаже повече за лелята на главната героиня, Беатрис, защото си личеше, че е забележителна жена. Желанието ми се сбъдна и на 09.04. ще мога да науча повече за нея от романа “When We Left Cuba”. Историята ни връща в миналото, по време на революцията, когато Беатрис е била шпионин и е трябвало да се внедри в кръговете на Фидел Кастро. Тя се влюбва в мъж с власт и положение, който обаче изоставя в името на семейството си.

“The Peacock Emporium” – Джоджо Мойс

Не съм чела всичко от Джоджо Мойс, а само поредицата й за Луиза Кларк, но мисля, че тя ми дава доста добро впечатление за стила на писане на авторката. Най-много ми харесва, че умее да комбинира емоционален сюжет с леко чувство за хумор и интересни и симпатични персонажи. Това е формулата, която виждам и в резюмето на романа й “The Peacock Emporium”, който трябва да излезе на английски в началото на април. Изданието е с нов тираж, като първият е бил през 2004г. Този път Джоджо Мойс ще ни запознае със Сузан, която е наследила необичайното кафе-магазинче от майка си, където открива верни приятели.

Сигурно сте забелязали, че липсват имената на любимите ми авторки – Колийн Хувър, Мия Шеридан, К.А. Тъкър. Всъщност те публикуваха новите си заглавия в края на миналата и началото на тази година (да, четох ги и са много добри), затова предполагам, че следващата доза ще дойде през втората половина на 2019-та.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.