Книги, които очаквам през първата половина на 2019-та (част 1)

by Хриси

Обичам онова чувство на вълнение и откровено нетърпение, когато броя дните, докато по книжарниците се появи книги, която нямам търпение да прочета. Затова прерових каталози, сайтове, онлайн книжарници и социални мрежи, за да набележа следващите си книжни находки. Вижте кои книги очаквам през първата половина на 2019-та.

“Малкото кафене в Копенхаген” – Джули Каплин

Хюга темата ми е слабост, както и книгите, които те карат да се чувстваш уютно и ти повдигат духа. “Малкото кафене в Копенхаген” от Джули Каплин дава вид на точно такава история и попада в списъка с предстоящи заглавия на издателство Софтпрес. Всъщност предимството на този тип книги е, че те карат да преосмилиш ежедневието си и да пренаредиш приоритетите си, акцентирайки върху наистина важните неща като семейството и личното щастие. Доколкото разбирам, така се е случило и с главната героиня Кейт, след като заминава за Копенхаген. Интересно ми е да видя нейната гледна точка.

“Магични мистерии”, книга 2 – Нийл Патрик Харис

Много харесах първата книга от поредицата “Магични мистерии” – симпатични герои, фокуси, скрити таланти и разбира се, един злодей, който е безсилен пред приятелската дружина, която се заформи. Нийл Патрик Харис е готов с втората част, която бе включена в каталога с предстоящи заглавия на издателство Софтпрес, така че определено ще се радвам да се добера до нея, особено след като разбрах, че главен герой тук този път ще бъде Лейла.

“The Kiss Quotient” – Helen Hoang

Дебютен роман, който печели наградата на Goodreads в категория Романтика и прекъсна серията от победи на Колийн Хувър – “The Kiss Quotient” от Helen Hoang определено заслужава да й се обърне внимание. Ще ви издам тайната, че съм чела книгата и наистина е прекрасна любовна история, която носи много силно послание. Симпатична, свежа, различна любовна история, чийто сюжет бяга от клишето – ще се радвам да видя “The Kiss Quotient” като част от книжното семейство на издателство Ибис.

“From Lukov with Love” – Mariana Zapata

Обичам, когато книгите ме изненадват приятно, и точно така стана с “From Lukov With Love” от Mariana Zapata – още едно заглавие, което беше номинирано за Goodreads награда в романтичния жанр. Отдавна героиня не ми беше въздействала толкова мотивиращо, колкото Jasmine Santos, а отношенията й с новия й партньор на леда ме забавляваха и вълнуваха. Романът е идеален за почитателите на романтични сюжети, в които главните герои не се харесват и си правят напук. Но тънка е границата между любовта и омразата…”From Lukov with Love” е още един роман, който очакваме от издателство Ибис.

“Maybe Someday” – Колийн Хувър

Е, не може да минем без книга от любимата ми авторка. Спомням си, че започнах да чета “Maybe Someday” една вечер, когато още опознавах творчеството на Колийн Хувър. Идеята беше да видя дали и тази нейна история ще ми допадне. Получи се така, че четох до 3 през нощта и сутринта едва си отворих очите, за да отида на работа. Прекрасен роман, който крие изненадващ елемент и една морална дилема, заради която ще ви се къса сърцето, но в крайна сметка едва ли сте очаквали нещо друго от Колийн.

“Winter of the Witch” – Катрин Арден

Третата и финална част от поредицата на Катрин Арден излезе на английски през януари и от Orange Books ни зарадваха с новината, че може да очакваме романа на български през пролетта. Започнах да чета “Мечокът и славеят” доста плахо, след това се влюбих до уши в “Момичето в кулата” и сега хем нямам търпение да видя как ще продължи приключението на Василиса, хем не ми се иска да свършва. От резюмето на книгата, имам усещането, че “Winter of the Witch” ще бъде най-вълнуващата и най-напрегнатата от всички три книги. Да видим…

“Преди и отново” – Барбара Делински

Една погрешна стъпка може да преобърне живота ти – така става с главната героиня в “Преди и отново”, Макензи. Роман за втория шанс и възможността да започнеш на чисто, история за приятелството и подадената ръка, за прошката и превъзмогването на страховете. Чакаме издателство Хермес да ни обявят датата за “Преди и отново” от Барбара Делински.

“Светът утре” – Ричард ван Хойдонк

Рядко посягам към нехудожествена литература, обаче забелязах, че са ми голяма слабост книгите, които говорят за бъдещето и които чертаят прогнози какви ще бъдем след няколко години. “Светът утре” от Ричард ван Хойдонк ме изкушава с разсъжденията и изследванията си на тема технологии и въздействието им върху нашия живот, върху работата и ежедневието ни. Дали наистина ще има чипове, които могат да следят здравословното ни състояние и да ни лекуват, и дали ще разчитаме все повече на помощта на роботите, вместо на собствените си сили? “Светът утре” е част от списъка с предстоящи заглавия на издателство Кръгозор, с които ще ни зарадват през 2019-та.

“Tattered” – Devney Perry

“Tattered” от Devney Perry е от романите, на които само като им погледна резюмето, и знам, че ще се чете. Любовна история за мъж и жена, които водят съвсем различен начин на живот и имат само една нощ, през която могат да забравят кои са и откъде идват. Логан изчезва, но остава парченце от себе си с Теа, и след време, когато съдбата отново ги среща, двамата имат основателна причина да не бягат отново от любовта. От издателство Егмонт са ни подготвили романа за февруари.

“The Song of Achilles” – Маделин Милър

Много харесах “Цирцея” от Маделин Милър и съм благодарна на авторката, че възражда древногръцки легенди и герои, които като че ли модерният свят малко е позабравил. Казват, че “Песента на Ахил” е още по-добра, затова нямам търпение от издателство Егмонт да ни зарадват с нея, а вече имаме и дата – 23.02.

“The Kingfisher Secret” – Анонимен автор

“The Kingfisher Secret” е роман-мистерия, затова силно възбуди любопитството ми. Става дума за политически трилър, чиито герои и събития са вдъхновени от реалността. Авторът остава анонимен, но се знае, че е бивш журналист, който явно е добре запознат с конспирациите и манипулациите на медийните среди. Издателство Егмонт са ни обещали книгата за 16.03 и честно казано, нямам търпение.

“Normal People” – Сали Руни

Романът “Normal People” ми предизвика интереса много преди да забележа номинациите му за престижни награди и впечатляващия му рейтинг сред читателите. Става дума за любов, но и за класови различия и общественото мнение, от което много хора се страхуват. Освен това действието се развива в Ирландия, която винаги предлага любопитни и добри истории. Казват, че авторката пише смело, дръзко и има майсторски стил на изразяване, който със сигурност искам да видя. За щастие от издателство Еднорог са ни обещали романа на български още тази година.

Това са само част от книгите, които очаквам да се появят през първата половина от 2019-та. Някои издатели още не са обявили заглавията, с които планират да ни изненадат, така че списъкът ще расте. В следващата публикация ще ви споделя за англоезичните книги, които чакам да излязат през следващите няколко месеца.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.