12 книги, които да четем през зимата

Всяко време от годината е подходящо за четене, но през зимните месеци книгите ни спасяват от студа, от скуката и от еднообразието. И ако има истории, които да ни карат с носталгия да си спомняме за лятото, то съществуват и не малко книги, които да ни помогнат по-лесно да се адаптираме и да приемем мрачния пейзаж навън. Вижте 12 книги, които да четем през зимата.

“Мечокът и Славеят” и “Момичето в кулата” от Катрин Арден

Първата ми асоциация на книги, които четем през зимата, е свързана с трилогията на Катрин Арден. До момента на български са преведени “Мечокът и славеят” и “Момичето в кулата”, а от издателство Orange съобщиха, че може да очакваме третата част през пролетта. Руски фолклор, красиво написана история, интересен и завладяващ сюжет – така описах първата книга от поредицата, но се влюбих още повече във втората, където Вася вече не е безразсъдно дете, а борбена и смела жена. Бонус – загадъчният образ на Морозко, който олицетворява зимата както в нейния суров вид, така и в нейната красота.

През зимата е почти невъзможно човек да стои неподвижен. Дори когато седи до огъня, пак наблюдава въглените, бърка супата и се бори – винаги се бори – с ненаситния студ“

“Зимна песен” от С. Джей-Джоунс

Още една книга, в която действието се развива през зимата. Може би това е и сезонът, който най-много предразполага към фентъзи жанра. “Зимна песен” от С. Джей-Джоунс е магия, музика и любов – буквално и преносно. В нея ще се срещнете с талантливата Елизабет и с Краля на гоблините, който управлява долната земя. Двамата са от два съвършено различни свята, но са свързани от езика на музиката и от забравени, но не и погребани чувства. Лирична, красива, увлекателна – “Зимна песен” също е отлична компания за студените месеци.

“Бьорнстад” и “Ние срещу всички” от Фредрик Бакман

И от приказките към реалността, която често може да е сурова, жестока, объркана. Романите на Фредрик Бакман определено са ми слабост, защото авторът поставя морални дилеми, на които читателите трябва сами да намерят отговорите. За амбицията на едно малко градче в Швеция, за разликата между правилно и грешно, за омразата и любовта, за приятелството и прошката – всички те присъстват както в “Бьорнстад”, така и в “Ние срещу всички”, която се явява продължение.

“Пролетен сняг” от Сара Джио

По-емоционална, но също толкова драматична се оказа и “Пролетен сняг” от Сара Джио. Историята е посветена на майчинството – роля, която носи толкова любов и щастие, колкото и отговорност и често страхове. Изненадващият майски сняг в Сиатъл променя завинаги живота на Вера, но години по-късно успява да внесе яснота и някакво умиротворение и в този на Клеър.

“Планината помежду ни” от Чарлс Мартин

“Планината помежду ни” от Чарлс Мартин е поредният жив пример, че книгата винаги е по-добра от филма (особено тази тук!). Мъж и жена претърпяват инцидент и самолетът им е запратен в покритите с дълбок сняг планини. Ако искат да оцелеят, двамата трябва да намерят начин как да се измъкнат от капана, в който планината ги държи. История за силата на духа, за надеждата и за любовта, която не ти позволява да се откажеш.

Очакването на някого има способността да превръща минутите в часове, часовете в дни, а дните в няколко живота”

“Цветя от лед и пепел” от Беатрис Колин

Може би най-красивата зимна корица, която съм виждала, е на “Цветя от лед и пепел” от Беатрис Колин. Романът е комбинация от любовна история и реални факти и събития, които ни връщат в Париж в далечната 1886г., когато се строи Айфеловата кула. Разказва ни за любовта между Емил Нугие, инженер и един от ръководителите на проекта, и Катрин Уолъс, вдовица, която трябва да играе самотната и ограничаваща роля, отредена й от тогавашните обществени порядки. Пък и Париж винаги е добра идея, включително в литературата.

“Виенски апартамент” от Радостина Ангелова

Това бе първият ми роман от Радостина Ангелова и още тогава се влюбих в стила й на писане – много изразителен, нежен и красив. Книгата ни среща с Бианка, която търси нова посока в живота си и използва наетия за седмица апартамент във Виена за място, където да събере мислите си. Престоят й там наистина променя перспективата, а виновникът донякъде и мъжът, с когото се запознава. И тук е моментът да кажа, че от всички градове, в които съм била, Виена ми остана някак недостъпна и чужда, но Радост пише така заразително, че завидях на Бианка и ми се прииска отново да посетя австрийската столица.

“Хюга ваканция” от Роузи Блейк

И все пак зимата не е само студ и ниски температури. Зимата е време на домашен уют и време със семейството, моменти на радост и любов. Затова “Хюга ваканция” от Роузи Блейк е идеалната книга за този сезон. Топла, приятна, сърдечна история, в която главната героиня Клара учи жителите на едно малко, британско градче какво е хюга и как да я приемат в живота си.

Не става въпрос само за свещи и разни предмети, а по-скоро за това какво приемаш за приоритет в живота си. Има такова разбиране, че ако сме си у дома, заобиколени с приятели, семейство, добра храна и красиви предмети, тогава ще имаме идеалното хюга време.“

“The Great Alone” от Кристин Хана

“The Great Alone” от Кристин Хана беше един от емблематичните романи на 2018-та и макар да не успя да спечели награда от Goodreads, все още присъства в класациите на Amazon за най-купувана книга. Историята се развива в Аляска, а главната героиня Лени е принудена да се адаптира към новостите в живота й, които включват красиви пейзажи отвън, но грозни и плашещи картини у дома. За различните лица на любовта – за разрушителната, но и за съживителната й сила, романът на Кристин Хана предизвиква ураган от чувства и повдига теми, които обществото трябва по-често да коментира.

You don’t stop loving a person when they’re hurt. You get stronger so they can lean on you“

“The Simple Wild” от К. А. Тъкър

Още един роман, който ни изпраща в Аляска. “The Simple Wild” от любимата ми К.А. Тъкър е комбинация от романтика и драма и набляга на взаимоотношенията в едно семейство, както между родители и деца, така и между мъж и жена. За компромисите в името на любовта, за прошката и възможността да се промениш и да поправиш стари грешки – “The Simple Wild” е още един прекрасен роман от авторката.

За почитателите на трилърите и мистериите романите на Ю Несбьо и Луиз Пени също ще ви помогнат да се настроите на зимна вълна, докато разнищвате заплетен случай.

Related posts

Топ 20 на най-четените ревюта в блога за 2023 г.

Трилъри и мистерии – 4 любими заглавия за 2021 г.

5 любими романтични книги за 2021 г.

2 comments

Нели 12.01.2019 - 18:16
Много благодаря за хубавите предложения, винаги като прочета блога ти успявам да намеря и нещо за мен, което да ми бъде интересно. Вече съм прочела "Мечокът и Славеят" и "Момичето в кулата", в които се влюбих и с удоволствие ще прочета и някое друго зимно заглавие.
Хриси 12.01.2019 - 19:13
Радвам се, че съм била полезна :)) Пожелавам още интересни и вдъхновяващи истории!
Add Comment