“Твоята най-силна година” – Майкъл Хаят

by Хриси

“Твоята най-силна година” е първата ми книга от Майкъл Хаят, но със сигурност няма да е последна. Авторът си разбира от работата, а именно – да ни мотивира и да ни помогне да формулираме и осъществим целите си, като предлага полезна информация на достъпен език, увлекателно и интересно поднесена. **

“Твоята най-силна година”:

  • Автор: Майкъл Хаят
  • Жанр: Нехудожествена литература
  • Страници: 272
  • Година на издаване: 2018
  • Издателство: Locus/ Intense

Обичам първите дни от новата година, защото имаш възможност да започнеш на чисто. Грешките от изминалата година са те научили къде да внимаваш, а мечтите чертаят пътя за следващите 12 месеца. Но целите не се постигат само с оптимизъм и настройка. Трябват също амбиция, хъс, мотивация. Трябва ти и някакъв план – затова и посегнах към книгата на Майкъл Хаят “Твоята най-силна година”. Обичам да чета книги, с които да усъвършенствам уменията си, но и да усвоявам нови. Авторът ме изненада приятно – държа да отбележа, че това не е поредната self-help книга, която е сдъвкала няколко до болка познати съвета и похвата с идеята да ти обещае, че те очаква една приказна година. Не, това е книга, в която посредством психология, стратегия, анализ на целите и инструментите за реализирането им читателят може да опознае по-добре себе си и да фокусира вниманието си върху това, което иска да постигне през следващите месеци.

Майкъл Хаят предлага план в 5 стъпки, като подробно разяснява всяка от тях. Аз обаче реших да ви споделя какво научих от книгата, вместо да повтарям написаните от него съвети.

Правилно ли оценяваме живота?

Независимо какви цели си поставяме, всички се стремим към един финален резултат – да бъдем щастливи. Само че щастието не се измерва само с успех в работата или в личния живот. За да бъдем успешни и да можем да се фокусираме върху сбъдването на мечтите си стъпка по стъпка, трябва да сме постигнали баланс в отделните сфери на живота – духовна, интелектуална, емоционална, физическа, социална и т.н. За да започнем с реализацията на целите, трябва да установим в каква стартова позиция се намираме във всяка от изброените сфери – така ще знаем какви са преимуществата ни и къде се налага да работим повече.

Въпрос на убеждение

Понякога така се получава, че колкото и да работим, за да постигнем целите си, те някак се изплъзват. Обвиняваме всичко и всички, но не се замисляме, че проблемът може да е именно в нас. Оказва се, че хората се делят на “дефицитно мислещи” и “изобилно мислещи”. Едните сами си налагат ограничения и подсъзнателно се саботират, докато другите работят с “освобождаващи истини”, които променят перспективата. Нали се сещате кой от двата модела е по-успешен? Установих, че в някои аспекти самата аз несъзнателно влизам в отбора на дефицитно мислещите, но пък имам желанието и устрема да стана част от изобилно мислещите.

Да се поучим от грешките

Не знам дали от ученическите години, или по друга линия, но сме свикнали да виждаме грешките като един голям червен минус, който сме получили на поредния житейски изпит. Толкова се фокусираме върху негативния им ефект, че пропускаме плюсовете, които ни носят. Няма как да разбереш, че си сбъркал, и да откриеш правилния път, ако не направиш грешка. Не може да промениш настоящето, ако не обърнеш за момент поглед към миналото, за да анализираш действията си. А ако изпиташ съжаление, че си допуснал грешка, това означава, че си си взел поука. Иначе нямаше да ти пука…

Направи си план

Само с едната идея до никъде няма да стигнем. Хубаво е човек да мечтае и да си поставя цели, но ако иска наистина да работи за тях, трябва да ги напише черно на бяло. Да ги подреди според приоритета, да анализира какво му е необходимо, за да ги постигне, има ли нужните ресурси, какво трябва да предприеме. Планът ти дава яснота и фокус, мотивира те да предприемеш нещо и да превърнеш думите в действия.

Ясни цели

В “Твоята най-силна година” Майкъл Хаят ни учи как да формулираме целите си, като е подобрил популярния метод SMART, за да изгради своя система – SMARTER. Целите ни трябва да са конкретни, измерими, да предразполагат към конкретно действие, рисковани (защото ако не излизаме от зоната на комфорт, не се развиваме), с определен времеви период за изпълнение, вдъхновяващи и съобразени с нашия живот.

В “Твоята най-силна година” Майкъл Хаят говори още за зоната на илюзията и на дискомфорта, за успеха като пътешествие, което е по-добре да бъде споделено с правилните хора, за разликата между намерение и действие, а в края предлага примерни шаблони за формулиране на целите. Независимо дали сте решили да следвате стриктно предложения от него план за постигане на целите, или просто търсите книга, която да ви мотивира, “Твоята най-силна година” със сигурност ще ви помогне да бъдете по-организирани и фокусирани върху мечтите си. Тя може да е вашата първа стъпка към успеха.

**Обичам да следя авторите в Goodreads, защото така ги опознавам по-добре. Така забелязах, че Майкъл Хаят чете доста интересни книги, като някои заглавия смятам да си открадна за моя списък 😀

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.