Литературно предизвикателство 2019

by Хриси

Повечето хора на 1-ви януари си почиват, хапват, въобще наслаждават се на спокойствието и на безделието, характерни за последния ден от серията коледно-новогодишни празници. Не и заклетите книгомани – тяхната първа задача е да отбележат заветната цифра в новото книжно предизвикателство на Goodreads. Ако не искате да се включвате към него, давам ви една алтернатива – литературно предизвикателство 2019.

Напоследък става все по-модерно да се включваш в подобни предизвикателства и маратони на четящи. От една страна, това ме радва, защото означава, че хората четат, но от друга – понякога фокусът се измества и всичко се превръща в едно безкрайно състезание, което не носи удоволствие, а стрес. Затова моят съвет е да си избирате литературно предизвикателство или брой книги, които искате да прочетете през 2019-та, разумно и предвидливо. Не си поставяйте невъзможни цели, защото те само ще ви отчайват и ще ви отдалечават от книгите. Четенето е пиршество за ума и душата, не го превръщайте в “хранителен” режим с позволен брой страници на ден. 

Тази година съм отбелязала в Goodreads, че искам да прочета 130 книги. Миналата целта ми беше 120 и успях да я изпълня, затова малко вдигам летвата, без да се изсилвам. На вас предлагам ново литературно предизвикателство, което отново включва 24 точки, но общо 26 книги – с две повече от предизвикателството за 2018-та. Винаги може да комбинирате двата варианта или да си съставите свой списък със заглавия.

Литературно предизвикателство 2019:

 1. Книга, която е победител в Goodreads за 2018-та“Все още аз” от Джоджо Мойс спечели в категория “Художествена литература”,“Цирцея” от Маделин Милър е фаворит в категория “Фентъзи”, а “Деца от кръв и кости” на Томи Адейеми грабна първото място за “Дебютен роман”. Накратко, разгледайте категориите и си изберете някой от фаворитите.
 2. Книга от любим автор, която сте пропуснали – ясно е, че когато си харесаме някой автор, четем всичко от него. Но понякога се случва да сме пропуснали някое заглавие, затова проверете добре. Аз така попаднах на романите на Мия Шеридан – прочетох два, след това проверих какво е публикувала до момента и наваксах.
 3. Книга, по която вече има филм – миналата година включихме книга, която предстои да получи екранизация. За тази година може да изберете такава, която вече си има. Веднага се сещам за “Слугинята” от Катрин Стокет (“Южнячки”), а лично аз съм си приготвила “Пурпур” от Алис Уокър, защото много харесах филма с Упи Голдбърг и Опра.
 4. Книга над 400 страници – вдигаме летвата от миналата година, когато включихме книга над 300 страници, а за тази избираме с над 400. Обемът не трябва да ви плаши – все пак ако една книга е наистина добра, какво значение има колко страници е.
 5. Книга за място, на което не си бил – забелязах, че книгите събуждат пътешественика в мен. Харесва ми да чета за места, на които не съм била, но искам да посетя. Например, истории, чието действие се развива в Единбург.
 6. Книга, в която се говори за любовта към книгите – това са едни от любимите ми книги, защото са написани от читатели за читатели и включват оригинални и красиви сентенции за литературата и четенето като цяло. Любима са ми “Книжарката от площада на билките” от Ерик дьо Кермел и “Забранете тази книга” от Алън Грац.
 7. Книга, която отлагаш от много време – случва се да си вземем някоя книга, защото сме слушали за нея или просто ни е привлякла с нещо, а после да я забравим на рафта. Може би 2019-та е нейното време. Аз така се каня на “Друговремец”…
 8. Книга от литературен клуб – забелязах, че ми хареса да чета по една книга на месец, която е препоръчана от литературен клуб, който следя. Препоръчвам Book of the Month, защото предлагат няколко варианта според различните вкусове на читателите.
 9. Книга от друго литературно предизвикателство – нали знаете как в интернет е пълно със списъци от типа “100 книги, които трябва да прочетеш до края на живота си” или “10-те най-добри книги на всички времена”. Намирам за абсолютно невъзможно да се следват сляпо тези списъци, защото все пак различните читатели имат различен вкус, но не пречи да си набележите едно-две заглавия.
 10. Книга, която не си успял да прочетеш през 2018-та, а си искал – сигурна съм, че всеки от нас има поне една такава. Моят списък включва “Аутопсия на една любов” от Виктор Пасков и “Каравал” от Стефани Гарбър.
 11. Книга, която се чете за 1 ден – освен че ще ви се отрази добре за предизвикателството, самите вие ще се почувствате по-удовлетворени и доволни от себе си. Изберете си лека и неангажираща история до 240 страници и си отделете един почивен ден за мързелуване и четене.
 12. Книга, от която се страхуваш – има книги, които ни плашат, защото ни се струват твърде сериозни или прекалено емоционални, трилъри, които са “смразяващи”, и съвременни романи, които ни звучат по-философски. 2019-та може би е годината, в която трябва да превъзмогнем страховете си.
 13. Книга – импулсивна покупка в книжарницата – на всеки книгохолик му се е случвало поне веднъж да влезе в книжарницата без определена цел, но да си тръгна с книга, която е харесал заради заглавието, корицата, първото изречение или просто защото му се е сторило, че го “вика”.
 14. Тийн книга (Young Adult) – мисля, че тийн книгите отдавна не са само за по-младите читатели. Сред тях има интересни и поучителни истории, които определено могат да променят възгледите ти (“Сол при солта” се води тийн, но никога не съм я възприемала за такава).
 15. Книга, която разказва за определен исторически период – препоръчвам романите за Втората световна война, там наистина има изключителни находки.
 16. Книга, която всички определят за Класика – няма какво да се лъжем, всички имаме известни пропуски в тази категория, но никога не е късно да наваксаме. Моят избор – “Да убиеш присмехулник” от Харпър Лий (да, не съм я чела, и не знам защо)
 17. Книга със стихове – през последните месеци попаднах на прекрасни книги със стихове. Препоръчвам горещо “Пиша, за да забравя. Четеш, за да си спомниш” от Цвета Тодорова и “Когато “тръгвай” значи “остани” от Ралица Генчева.
 18. Книга от български автор, публикувана през 2018г. – хубаво е, че родната ни литература е в нещо като подем. Ако още не сте чели “Бал в Мулен Руж” от Радостина А. Ангелова, задължително я включете в списъка си. Аз съм си взела “Жажда” от Захари Карабашлиев.
 19. Книга, която коментира актуална тема – важно е да не бъдем безразлични към случващото се по света, нито да мълчим по теми, които заслужават повече гласност (аутизмът, депресията, домашното насилие, тормозът в училище и т.н.)
 20. Книга от типа “специализирана литература” – за да бъдем по-добри в това, с което се занимаваме, трябва редовно да обновяваме познанията си. Книгите са и за това!
 21. Трилогия – ако обичате да четете поредици, значи няма да ви е проблем да отметнете някоя трилогия.
 22. Книга, която излиза през януари 2019 – разгледайте новите заглавия за този месец и започнете литературното предизвикателство с книга, която тъкмо се е появила по книжарниците.
 23. Препрочети любима книга – когато съм в книжен застой или страдам от книжен махмурлук, си избирам любима история, която ще ми върне ентусиазма.
 24. Книга, за която не знаеш нищо – риск печели, риск губи. Случвало се е да подхващам книга, за която не знам нищо, и тръпката определено си заслужава. Понякога съм се влюбвала в историята, друг път едва съм стигала края, но си струва да се опита.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.