Избрани книги за януари 2019

by Хриси

Да си призная, малко се страхувах да започна подбора с избрани книги за януари. През декември натрупах много нови попълнения, които искам да изчета, но като всеки книгохолик, не искам да се отказвам и от предложенията на издателите за първия месец от годината – да не вземе да ме подмине някоя интересна история. За мой късмет мисля, че ще успея да комбинирам двата списъка.

“Мъжът, който не се обади” – Роузи Уолш

Няма да ви лъжа, първото, което ме грабна в “Мъжът, който не се обади”, беше корицата – толкова нежна и красива, сама по себе си дава обещание за също толкова емоционална и въздействаща история. Сара най-после среща любовта на живота си  – Еди, и двамата прекарват една приказна седмица, след която той трябва да замине за кратко до Испания и при завръщането му да обявят официално връзката си. Само че Еди изчезва, без да се обади повече, а причината – миналото, за което никой от тях не е говорил. “Мъжът, който не се обади” от Роузи Уолс на издателство Хермес ще е по книжарниците от 15.01.

“Момиче, измий си лицето” – Рейчъл Холис

Доста се говореше за “Момиче, измий си лицето” от Рейчъл Холис по социалните мрежи и книгата неслучайно е бестселър в категория “Нехудожествена литература”, разминала се на косъм с награда от Goodreads за 2018-та. “Собственик на просперираща медийна компания, бестселъров автор и майка на четири деца, Рейчъл отлично познава предизвикателствата, пред които се изправят милионите й читателки по цял свят.”  Това беше изречението, което провокира любопитството ми и което ме кара да искам да прочета книгата, която е на издателство Хермес и също излиза на 15.01.

“Майстори на криминалния разказ” – Колекция

Включвам това заглавие не защото съм някакъв изявен крими фен, а защото смятам, че би се харесало от колекционерска гледна точка. Все пак си има класики във всеки жанр, които не бива да се подминават.  “Коварни престъпления, мрачни улички, заплетени случаи и корави детективи – всички характеристики на класическия криминален разказ, поднесени в една забележителна колекция за ценители.” Сборникът е на издателство Ера и трябва да е по книжарниците от 17.01.

“Лимонов сладкиш с маково семе” – Кристина Кампос

Марина и Анна са сестри, но двете водят твърде различен начин на живот и не споделят сходни възгледи. 15 години след последната им среща, съдбата ги събира отново, а поводът – наследените от непозната жена мелница и пекарна в малко селце на остров Майорка. Въпреки първоначалните планове, едната сестра избира да остане на острова, за да научи повече за мистериозната дама, която е била така щедра с тях. Връзката между Анна и Мариана може би не е тотално разрушена – може би двете ще успеят да наваксат пропуснатото и да възродят пекарната? “Лимонов сладкиш с маково семе” от Кристина Кампос на издателство Хермес излиза на 22.01.

“An Anonymous Girl” – Гриър Хендрикс и Сара Пеканен

“Съпругата помежду ни”, която е резултат от съвместния труд на Гриър Хендрикс и Сара Пеканен, беше един от най-интересните трилъри, които четох през 2018-та. Много ми допадна стила на двете писателки, както и умението да разказват заплетена и напрегната история. Затова, когато разбрах, че имат нещо ново за своите читатели, веднага натиснах бутона “pre-order”. В центъра на “An Anonymous Girl” е героиня на име Джесика, която се записва като доброволец в психологическо проучване, за да изкара бързо и лесно някакви пари. Но в един момент Джесика се превръща в кукла на конци, която изпълнява изискванията на проучването. Кое в живота й е истина и кое лъжа? “An Anonymous Girl” излиза на английски на 08.01.

“99 Percent Mine” – Сали Торн

Още си спомням колко много се забавлявах с “Игра на омраза” от Сали Торн и как хората ме гледаха странно, защото не можех да сдържам смеха си – авторката има изключително чувство за хумор. Новият й роман “99 Percent Mine” е сочен като едно от най-чаканите заглавия за първата половина на 2019-та. В него Дарси най-после получава своя шанс с момчето, в което в била влюбена като малка – Том, който е и най-добрият приятел на брат й. Години след като го е видяла последно, двамата се срещат отново, защото именно Том ще помага на Дарси и брат й Джейми да съживят наследената от баба им къща. “99 Percent Mine” излиза на английски на 29.01.

“Be the Girl” – К.А. Тъкър

Вече е ясно, че съм голям фен на творчеството на К.А. Тъкър – тази жена има изключителен талант да пише смислени, въздействащи, напрегнати истории, като винаги запазва два задължителни елемента – романтиката и съспенсът. Преди време беше споделила в социалните мрежи, че много се вълнува за “Be The Girl”, защото отчасти може да се категоризира и като тийн книга заради възрастта на главните герои. Причината да подхване такъв жанр са двете й дъщери, които тя учи да взимат правилното решение, следвайки моралните ценности, на които са възпитани. “Be The Girl” от К.А. Тъкър излиза на английски на 21.01.

Книги, които съм приготвила за четене този месец: “Галерия на шепота” от Фиона Дейвис, “Зимна приказка” от С. Джей-Джоунс, “Танцьорката от Париж”, “Дневникът на един книжар” от Шон Битъл, “Анатомия на един скандал” от Сара Вон, “Любов и разруха” от Пола Маклейн, “Огледалата на града” от Елиф Шафак, “Безсмъртниците” от Клоуи Бенджамин.

В момента довършвам “Киноклуб на самотните сърца” от Дейвид М. Барнет и “Твоята най-силна година” от Майкъл Хаят. Отбелязвам също, че някои от издателите още не са споделили новите заглавия, които ще публикуват през януари, така че очаквайте допълнителни включвания по темата. 

1 comment

Ангелина 04.01.2019 - 23:26

Колко се зарадвах като видях “Майстори на криминалния разказ”. Чакаме я с нетърпение, Хриси. ???

Reply

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.