10 книги за Коледа, които да ви настроят празнично

by Хриси

Кога, ако не по празниците, да четем книги с коледна тематика или пък да зарови нос в такива, чието действие се развива в студените зимни дни. А и това би бил чудесен коледен подарък от типа “от мен за мен” – време за четене на уютни и красиви истории, които да ни носят радост и удоволствие. Вижте 10 книги за Коледа, които да ви настроят празнично.

“Малката книжарничка край Сена” – Ребека Рейзин

Много приятна и любопитна история със симпатична главна героиня, която няма как да не харесате. “Малката книжарничка край Сена” включва теми, които ще накарат сърцето ви да тупти в празничния ритъм – любов, литература и Париж, всичко това опаковано в красива червена панделка за Коледа.  Главната героиня Сара заминава за най-романтичния град в света, за да ръководи книжарницата на своя приятелка. Там обаче се сблъсква с куп предизвикателства, които тестват търпението и възможностите й. За щастие Сара намира в Париж също нови приятели и вдъхновение, които да я извадят от “черната дупка” и да я накарат да види нещата в перспектива. Защото съдбата си знае работата и рано или късно, всичко ще се нареди.

“Коледна тайна” – Карън Суон

“Коледна тайна” от Карън Суон ни пренася на малък остров в Шотландия седмици преди Коледа. Главната героиня Алекс Хайд се е заела с една последна за годината бизнес задача – да помогне на управителния съвет на една от най-старите местни фабрики за производство на малцово уиски да се справи с мрачния, сприхав и непредсказуем нрав на един от директорите. Локлан Фаркар няма никакво намерение да се занимава с Алекс, нито да слуша съветите й, но тя е упорита и някак успява да му влезе под кожата. Книгата е комбинация от интересни факти, динамичен сюжет, исторически елементи и разбира се, романтика, а всичко това красиво и увлекателно разказано от авторката.

“Винаги ще има Коледа” – Джени Хейл

“Винаги ще има Коледа” от Джени Хейл е сладка, приятна и непретенциозна история, която направо ще ви стопли сърцето. В нея се говори за семейството и домашния уют, припомня ни, че на празника никой не трябва да е сам. В главната роля е Ноел – млада жена, самотна майка, тъкмо останала без работа, която явно е на път да изгуби и семейната пекарна, създадена от баба й. Накратко, животът на Ноел изглежда напълно объркан, но все пак да не забравяме, че по Коледа стават чудеса. След като започва нова работа – да се грижи за възрастния богаташ Уилям Харингтън, тя среща любовта в лицето на неговия внук Лукас, намира сили и вдъхновение да съживи пекарната и дори помага за разкриването на тайна от миналото, която касае всички.

“Коледни пожелания и бисквитени целувки” – Джени Хейл

Така и така си говорим за книгите на Джени Хейл, включвам още едно нейно заглавие, което може да ви помогне да се настроите празнично. “Коледни пожелания и бисквитени целувки” ни припомня, че най-хубавите подаръци не са тези, които са купени с много пари, а онези, които са направени и подарени с любов. Историята на интериорната дизайнерка Аби и нейният началник Ник ни учи, че празниците са време за семейството и че работата може да почака. Лично на мен най-много ми харесваше частта, в която Аби разказваше как е украсила имението на Ник за Коледа – говореше за светлините, за коледните венци по прозорците, елхите по стаите и аромата на сладки в кухнята. Трудно би било да не се заразиш с й празничния дух.

“Хюга ваканция” – Роузи Блейк

На теория действието в “Хюга ваканция” от Роузи Блейк не се развива точно по Коледа, но всички идеи и послания на книгата са в абсолютна хармония с празниците. Историята на Клара е вдъхновяваща, стопляща и зареждаща. Тя ни учи, че човек трябва да се радва на малките неща в живота, да отделя време да прави добро дори то да се изразява само в една усмивка или приветлив поздрав, припомня, че щастието се открива в миговете, прекарани с любимите хора. Всичко това разбираме, докато следим как Клара се опитва да възроди магазинчето за детски играчки в малко британско градче и междувременно “преподава” на жителите му уроци по хюга философията за живота.

“Седем дни от нашия живот” – Франческа Хорнак

 

Франческа Хорнак има малко по-различен подход към коледната тематика. В “Седем дни от нашия живот” тя говори за сложните взаимоотношения между хората, за драмите и тайните, които всяко семейство си има, за липсата на комуникация, която е способна да съсипе празничния дух, но и за любовта и подкрепата, които притежават силата да разрешат всички проблеми, защото стоят в основата на една сплотена фамилия. Чудесно написан, с нотки на британски хумор и щипка реализъм,  “Седем дни от нашия живот” проследява как членовете на едно британско семейство се събират по празниците за няколко дни, за да си спомнят какво ценят и обичат едни в други.

 

“Бал в Мулен Руж” – Радостина А. Ангелова

Ето, че и българско заглавие намери своето място в списъка. Действието в “Бал в Мулен Руж” също се развива около Коледа, но всъщност Радостина Ангелова ще ви омагьоса с майсторското си писане, с вълшебната атмосфера на Париж преди празниците, с красотата и силата на изкуството, с една любов, която е била пазена в тайна твърде дълго, и с вдъхновяващия образ на една дама от родната литература. В основата на историята е Ева – 22-годишна французойка с български корени, която открива изненадваща истина за своя произход. Една тайна води до разкриването на друга, кълбото се разплита и Ева попада на неочаквани находки с културно и историческо значение.

“Един ден през декември” – Джоузи Силвър

От сега си признавам, че “Един ден през декември” от Джоузи Силвър не беше точно моята книга, но доста хора споделиха, че историята много им е харесала и смятам, че е редно да я включа в списъка с книги за Коледа. “Един ден през декември” е история за любовта между двама души, които винаги намират пътя един към друг, независимо колко често ги разделя животът. Лори и Джак усещат тръпката на любовта от пръв поглед, но за съжаление съдбата има други планове за тях. В името на щастието на другия те са готови да жертват собствените се чувства, без да знаят, че любовта им ги е свързала с невидима нишка, благодарение на която винаги ще се връщат към онзи специален ден през декември.

“Сняг вали” – Джон Грийн, Морийн Джонсън, Лорън Миракъл

Забавни, непретенциозни, разтоварващи – Джон Грийн, Морийн Джонсън и Лорън Миракъл са се постарали да ни осигурят точно такъв тип истории в “Сняг вали”. Книгата включва три истории, които на пръв поглед са самостоятелни, но всъщност се случват в един и същи град по време на снежна буря, а героите се оказва, че не са толкова непознати един на друг. Книгата се води по-скоро тийн литература, но красивата зимна обстановка и романтичните нотки са две неща, които и ние, по-порасналите, не бихме отказали.

“Класически коледни истории” – Колектив

Завършваме списъка с книги за Коледа с едно прекрасно, колекционерско издание. “Класически коледни истории” включва 19 творби на бележити автори, които са се превърнали в символ на коледния дух в литературата. От любимата на всички “Коледна песен” на Дикенс до вълшебната история на Братя Грим “Домашните духчета” и класиката на Хофман – “Лешникотрошачката и Царят на мишките” – тук всеки читател ще намери “своята” коледна история, с която винаги ще свързва празника.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.