Идеи за подаръци за книгохолици

by Хриси

Да купуваш подарък за книгохолик всъщност не е никак трудна задача. Или може би го казвам, защото също спадам към групата на запалените читатели и ми хрумват цял куп неща, на които аз и другите книжнозависими бихме се радвали да открием под елхата. Ето няколко идеи за коледни подаръци за книгохолици:

Книга

Thank You, Captain Obvious! Да, знам, че повечето хора биха възкликнали възмутено на подобно предложение, но истината е, че няма книгохолик, който да не се радва на нова книга. За съжаление малцина са тези, които се решават на такъв подарък, защото преобладава притеснението, че може да избереш заглавие, което вече да присъства в колекцията на запаления читател. Затова изберете колекционерско издание или пък някоя класика с красиво оформление и твърди корици.

Ваучер за книжарница

И като говорим за риск от дублиране, тогава вместо да купувате конкретна книга, може да подарите ваучер за книжарница. Ефектът ще е същият като да дадете пари на дете и го изпратите да ги похарчи в магазин за бонбони. Въпросният подарък има само един недостатък – сумата е видима, но пък от друга страна, изборът е голям и има прекрасни книги, които се побират в рамките на бюджет от 20 или 30 лева.

Аксесоари за книга

Оставаме на книжна вълна, само че този път се отнасяме с грижа към книгите. Има аксесоари за книги, които никога не са излишни. Нова текстилна подвързия предпазва изданията и стои естетически по-добре, особено когато разнасяте книгата по цял ден в чантата с вас. Книгоразделители, било то магнитни или пък хартиени с цитати от любими истории, също влизат в употреба, най-малкото защото повечето книгохолици имаме навика да “губим” нашите, тоест – пъхнали сме ги в някоя книга, но не помним в коя. Лампичка за четене на тъмно или календар със заглавия за всеки ден от годината също да подходящ подарък за запалени читатели.

Чаша

Забелязала съм, че повечето читатели пием доста кафе или чай. Обяснявам си го с факта, че често ни се случва някоя вдъхновяваща история да ни държи будни до малките часове на нощта, и топлите напитки ни правят компания в опитите ни да останем будни (нощем и на сутринта, когато трябва да отидем на работа). Затова чаша за чай или кафе е чудесен подарък за книгомани. Може да изберете модел, който е с цитат от книга или от любим автор, ако искате да се придържате към читателската тематика.

За четенето с любов

Да си книгохолик е диагноза, която ние гордо носим и въобще не се опитваме да скрием. То ни е невъзможно, имайки предвид, че винаги сме заровили нос между страниците на някоя книга. Затова може да ни подарите нещо, което да говори за любовта ни към четенето. Например, текстилна чанта със забавен надпис или цитат от книга, както и значка, която да ни служи за още един отличителен белег, по който други сродни души да ни познаят. Калъфки за възглавници или тениски с хумористични читателски фрази също са алтернатива.

Четенето като преживяване

Макар винаги да носим книга с нас, когато сме навън, всъщност най-спокойно се чете, докато си почиваме вкъщи. Обстановката е някак по-уютна и предразполагаща, затова ако ни подарите нещо, което да превърне четенето в още по-приятно и разпускащо занимание, то със сигурност ще сме щастливи. Например, ароматна свещ или сет за ароматерапия, пухкави чорапи или меко одеяло, които да допринесат за нашия хюга момент.

Тефтери и органайзери

В главата на всеки книгохолик непрекъснато се пишат някакви списъци – книги, които иска да прочете; книги, които трябва да прочете; книги, които вече е прочел; книги, които е купил, но още не е прочел и т.н. Освен това от толкова много истории, които живеят във въображението ни, забравяме друга важна информация, касаеща ежедневието ни – срещи, задачи, покупки за пазаруване. Следователно един красив тефтер или органайзер може да ни помогне да подредим приоритетите си и да сме по-организирани. Тук попадат също читателските дневници или пък комплектите за домашна библиотека (видях такъв в Лондон и едва се стърпях да не си го купя).

Антилитературен подарък

Ако обичате риска, заложете на антилитературен подарък под елхата с идеята да ни откъснете от света на книгите поне за малко. В крайна сметка има два варианта – или много да го харесаме, защото е нещо различно, или да не знаем какво да го правим – защото кой книгохолик помни какво е живот без книги…

1 comment

Христина Димитрова 14.04.2021 - 21:38

Какъв е този комплект? 🤓

Reply

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.