Избрани книги за декември 2018

by Хриси

Комбинацията от Коледа и Зимен панаир на книгата води до огромно количество нови заглавия, които не бива да бъдат подминавани. Вижте избраните книги за декември 2018.

“Оттатък Рая” – Сали Кослоу

“Оттатък рая” от Сали Кослоу ни разказва за журналистката Шийла Греъм и отношенията й с американския писател Франсис Скот Фицджералд. Макар в любовен план много хора да свързват името му най-вече с това на съпругата му Зелда, всъщност през последните години от живота си, той е имал връзка с Шийла и двамата са живели заедно. Любовта им е пламенна, силна, но и доста романтична. “Оттатък рая” от Сали Кослоу на издателство Софтпрес е вече по книжарниците, а в блога може да намерите и ревю за нея.

“Храна, здраве и щастие” – Опра Уинфри и Лиса Коугън

От издателство Хермес са решили да ни зарадват с кулинарна книга, включваща любимите рецепти на Опра Уинфи. Популярната водеща ни кани в своята кухня и споделя тайните си за вкусната,полезна, домашноприготвена храна. В книгата тя включва и лични “бележки”, свързани с пътя, който е извървяла, докато се е учила да се грижи за тялото си, като поддържа здравословен хранителен режим. “Храна, здраве, щастие” от Опра Уинфри и Лиса Коугън е вече по книжарниците.

“Пурпур” – Алис Уокър

“Пурпур” не е нова книга. Тя е утвърдена класика, литературна находка, носителка на наградата Пулицър, сюжет за филм, спечелил Оскар именно на Опра Уинфри, за която ви споменавах преди малко. История за неравенството, бедността, сегрегацията За свободата и правото да се защитаваш, да не позволяваш да те мачкат. “Пурпур” от Алис Уокър на издателство Orange излезе по книжарниците в края на ноември.

“Боби и тайните агенти на Дядо Коледа” – Юлия Спиридонова

Знам, че рядко включвам в обзорите си детски книги, но тази просто не може да бъде подмината. Намирам я за идеален коледен подарък за малчуганите – да не забравяме, че любовта към книгите се възпитава от ранна възраст. Издателство Кръгозор споделиха част от илюстрациите, включени в “Боби и тайните агенти на Дядо Коледа”, и ги намирам за вълшебни – така красиво и детайлно изрисувани, че ще събудят въображението във всяко дете. “Боби и тайните агенти на Дядо Коледа” от Юлия Спиридонова излиза по книжарниците на 3-ти декември.

“Галерия на шепота” – Фиона Дейвис

И като споменахме издателство Кръгозор, оказва се, че ни готвят и още една книга – “Галерия на шепота” от Фиона Дейвис. Бях си набелязала заглавието в Goodreads и се радвам, че сега ще го видя на български. Действието в романа се развива в миналото, а мястото е Гранд Сентръл Стейшън, емблематична за Ню Йорк. Разказва ни за талантливата художничка Клара, която ни връща в далечната 1928г., и за Вирджиния Клей, която през 1974г. работи именно в информационния център на гарата, но за съжаление има опасност Гранд Сентръл Стейшън да бъде премахната. За останалото ще ви разкажа, като прочета “Галерия на шепота”, която предстои да излезе на 3-ти декември.

“Текст” – Дмитрий Глуховски

Признавам, че не съм чела още нищо от Дмитрий Глуховски, но няколко пъти съм заглеждала неговите книги. Тъй като бяха част от поредица, все не можех да се наканя да я започна. Но когато от Сиела споделиха, че ще издават новия му роман, “Текст”, който е самостоятелен, реших, че моментът е настъпил. Резюмето на “Текст” определено грабва вниманието и определя книгата като комбинация от трилър и драма. Заглавието е планирано да се появи на 3-ти декември.

“На пет стъпки от теб” –  Рейчъл Липинкот, Мики Доутри, Тобаяс Яконис

“На пет стъпки от теб” се води тийн роман, но съдейки по резюмето, мисля, че е подходящ и за вече порасналите романтици. Става въпрос за момиче, което има заболяване на белите дробове, чака да се отвори възможност за трансплантация, затова строго спазва правилото да не се доближава до някого на повече от 5 крачки. Как Уил успява да прекрачи тази граница и какво би могло да се случи? “На пет стъпки от теб” от  Рейчъл Липинкот, Мики Доутри, Тобаяс Яконис на издателство Ибис излиза на 4-ти декември.

“Жажда” – Захари Карабашлиев

Имайки предвид, че сравнително наскоро плахо започнах да се завръщам към българската литература, трябва да си призная, че все още не съм чела книга на Захари Карабашлиев. Многократно са ми го препоръчвали и хвалили, но аз съм на принципа, че ако една книга не ми “проговори”, по-добре да не насилвам нещата. Ето, че корицата на “Жажда” не само ми говори, ама направо ми крещи, че е дошло времето да поправя грешката си. Животът събира един оптимистичен старец и един песимистичен младеж в обща болнична стая. Обикновените разговори прерастват в драматична и емоционална история.  “Какво чуваме, когато слушаме? Какво виждаме, когато гледаме? Защо понякога животът ни отнема най-скъпото, за да ни даде най-важното?” “Жажда” от Захари Карабашлиев на издателство Сиела излиза в началото на декември.

“Всеки мой дъх” – Никълъс Спаркс

Не мога да кажа, че съм от най-големите почитателки на Никълъс Спаркс, но не пропускам негов роман. Забелязала съм, че всяка негова история ми действа различно. Има такива, които направо ме обсебват, и други, към които оставам безразлична. Любопитно ми е как ще ми се отрази “Всеки мой дъх”, която разказва за Хоуп и Тру – двама души, които съдбата събира в Сънсет Бийч, за да намерят отговор на въпросите си. “Всеки мой дъх” от Никълъс Спаркс на издателство Ера ще е по книжарниците от 6-ти декември.

“Разплата” – Джон Гришам

Майсторът на съспенса, Джон Гришам, наскоро издаде последния си роман, който предстои да се появи до дни и на български език. В “Разплата” той разказва за Пийт Банинг – уважаван и обичан член на на паството на методистката църква, който един ден хладнокръвно убива своя пастор и приятел, но отказва да разкрие мотивите за престъплението, дори това да означава, че ще бъде осъден на смърт. Адвокатът на Пийт отчаяно се опитва да го спаси от смъртната присъда, но какво ще открие, когато тръгне да проучва случая? “Разплата” от Джон Гришам на издателство Обсидиан излиза на 6-ти декември.

“Безсмъртниците” – Клоуи Бенджамин

Една от най-коментираните и четени книги на 2018-та ще се появи този месец и на български. “Безсмъртниците” от Клоуи Бенджамин разказва за група приятели, която като деца се промъква в дома на мистериозна жена, известна в квартала с умението да предсказва бъдещето и по-конкретно – денят, в който трябва да умреш. Дали наистина съдбата им е предопределена? Как живее всеки от тях, когато вече знаят, че животът им има дата и краен срок? Един от приятелите наистина умира – в деня, който гадателката му съобщава…”Безсмъртниците” от Клоуи Бенджамин на издателство Егмонт трябва да излезе на 8-ми декември.

“Без Мерит” – Колийн Хувър

Ще завършим годината с още един преведен на български роман от любимата ми Колийн Хувър. “Без Мерит” е малко по-различен от досегашните й – една идея по-мрачен и сериозен. Всеки в семейството й си има своите тайни и Мерит е решила да ги разкрие – какво ще се случи? Дали истината най-после ще й даде покой, или с нея ще прогони момчето, което обича? “Без Мерит” от Колийн Хувър на издателство Ибис излиза на 11-ти декември.

“Истории за деца, които смеят да бъдат различни” – Бен Брукс

“Бьорк, Доктор Сюс, Жана Д’Арк, Андреа Бочели, Хуа Мулан, Анди Уорхол, Урсула Ле Гуин, Кристофър Робин, Вера Рубин, Ханс Кристиан Андерсен и още много… мъже и жени, които не са се страхували да бъдат различни и да променят света по свой начин.” Знам, че на малчо вкъщи още му е рано за такава книга, но искам да я има в библиотеката си. Искам да знае, че мечтите се сбъдват, че има право да се занимава с това, което обича, че всеки човек е уникален по своему. “Истории за деца, които смеят да бъдат различни” от Бен Брукс на издателство Сиела трябва да се появи на 11-ти декември.

“Огледалата на града” – Елиф Шафак

Странна връзка имам аз с Елиф Шафак. Не съм чела всичките й романи, само някои от тях. Вдъхновяващата за всички “Любов” мен не успя да ме докосне, но пък “Трите дъщери на Ева” прочетох за един ден – не можех да я оставя. Този месец на български излиза “Огледалата на града” – исторически роман, който ще ни отведе на пътуване от Испания до Истанбул. Ще ни разкаже за съдбата на един изгнаник, за една невъзможна и опустошителна любов. Чакаме “Огледалата на града” от Елиф Шафак на издателство Анишър (Егмонт) на 15-ти декември.

“Дненивкът на един книжар” – Шон Битъл

“Дневникът на един книжар” от Шон Битъл се очертава да е един по-различен роман за книгите. Определям е като “нетрадиционна нехудожествена книга за книгите”, вдъхновена от самия Джордж Оруел, който също е работил като книжар, преди да се превърне в популярния и обичан от всички писател. Оруел е продавал книги втора ръка и не се е славил като особено дружелюбен и учтив с клиентите си. Комбинацията между черен хумор и нетипичен за темата сюжет прави “Дневникът на един книжар” от Шон Битъл любопитно и интересно заглавие. От издателство Еднорог планират зарадват читателите с него преди Коледа.

“Коледна тайна” – Карън Суон

Никога не е късно за още един коледен роман. “Коледна тайна” от Карън Суон разказва за жена на име Алекс Хайд, чиято работа е да се занимава с живота на богатите, като ги прави още по-успели и държи живота им под контрол. Ангажименти не й липсват, но Алекс е изкушена от предложението да помогне на още един магнат, който с поведението си рискува да изгуби всичко постигнато. Само че Локлан Фаркар се очертава по-тежък случай и Алекс ще трябва да промени тактиката си. Срещата променя живота и на двамата, а стари тайни излизат наяве. “Коледна тайна” от Карън Суон на издателство Сиела е планирана да се появи към средата на декември.

“Танцьорката от Париж” – Анабел Абс

Джеймс Джойс е автор на скандалния и впечатляващ роман “Одесей”, който го определя като един от най-добрите писатели на 20-ти век. След дълги години в скитане по света, Джеймс Джойс най-после се устройва в Париж, където по-късно расте и неговата дъщеря Лучия. Момичето мечтае един ден да бъде разпознавана заради собствените си качества и талант, а не заради фамилното си име. Тя става една от най-аплодираните танцьорки на Париж – факт, който не носи гордост на родителите й и Лучия е принудена да се бори с тяхното неодобрение. “Танцьорката от Париж” от Анабел Абс на издателство Емас е планирана да се появи през декември.

“Красива мистерия” – Луиз Пени

Вече втори книжен панаир поред се заричам, че ще започна книгите на Луиз Пени, и все не ми остава време, а дори съм се снабдила с две от тях. През декември излиза осмият роман за инспектор Гамаш. Този път авторката го води в манастир Saint-Gilbert-Entres-les-Loups. (Свети Гилберт сред вълците), скрит сред гората и криещ “свят, който ревниво съхранява красивата мистерия на музиката и държи портите си здраво залостени.” Докато един ден хармонията не е нарушена и монасите са принудени да отворят вратите, за да влязат шепа живи и да си тръгне един мъртвец. Главен инспектор Гамаш разследва случая и трябва да открие връзката между убийството и божествената музика. “Ще успее ли да разпознае „монаха сред вълците“, преди музиката да е заглъхнала?” “Красива мистерия” от Луиз Пени на издателство Софтпрес излиза през декември.

“Verity” – Колийн Хувър

И нека отбележим края на годината с нов роман от Колийн Хувър. “Verity” е първият й опит да пише нещо различно от досегашния си стил. Определя романа като комбинация от трилър и романтика, затова ми е любопитно да видя как й се е получило. Главната героиня Lowen е наета от Jeremy Crawford, за да завърши романа на неговата съпруга – известната писателка Verity Crawford. Но в офиса на Verity Lowen открива ръкопис на автобиография, която никой не е трябвало да вижда или чете. Какви тайни ще открие Lowen между страниците на личната история на Verity? Очаква се романът да излезе на 18-ти декември и да, поръчала съм си го.

За почитателите на Ю Несбьо – от издателство Емас обявиха, че през декември излиза нов роман. “Макбет”, който  е ” част от мащабния проект на издателство „Хогарт“, в който прочути писатели пресъздават вечните произведения на Уилям Шекспир през уникалната си авторска призма”.

1 comment

Ева 30.11.2018 - 19:57

Този пост никак няма да помогне на банковата ми сметка 😀 След него (а и след прекрасните ти ревюта от изминалите няколко месеца) имам голям списък с книги! Благодаря!

Reply

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.