“Когато животът те хване натясно” – Лорън Уайзбъргър

Обожавам романите на Лорън Уайзбъргър и преди години именно с нейните книги се запознах с жанра чиклит, преди да бъде разводнен от последвалата вълна нови автори. Харесвам стила й на писане, иронията и хумористичния тон, умението й така да ме увлича в историята си, че да не искам да свършва. Както се получи и с “Когато животът те хване натясно”…

“Когато животът те хване натясно”:

  • Автор: Лорън Уайзбъргър
  • Жанр: Дамска проза, Чиклит
  • Страници: 424
  • Година на издаване: 2018
  • Гледни точки: 3
  • Издателство: Locus/ Intense

Емили Чарлтън, бившата първа асистентка на известната на всички Миранда Пристли, живее и работи в Холивуд. Тя познава Джордж и Амал Клуни, ходи на парти в къщата на Кардашиян и е имидж консултант на още куп други звезди, но напоследък като че ли кариерата й не върви. Докато е на гости на приятелката си Мириам в Гринуич, предградие на Ню Йорк, Емили се заема с нов “случай”. Бившият супермодел и настояща съпруга на сенатор, Каролина Хартуел, е обвинена в шофиране в нетрезво състояние, докато е возила деца. Ясно е, че Каролина е била натопена, при това от най-близкия й човек. Скандалът е голям, но нищо не може да спре Емили, Мириам и Каролина, когато обединят силите си!

Фен съм на “Дяволът носи Прада” и се радвам, че Емили най-после получи главната роля. Или не съвсем, защото в в новата книга на Лорън Уайзбъргър имаме още две важни фигури. Авторката е майстор на изграждането на отличителни, оригинални и харизматични женски образи, които просто ти влизат под кожата. Такива виждаме и в “Когато животът те хване натясно”.

Авторката ни вмъква в градчето Гринуич, където животът се върти единствено около интриги, клюки и двете най-важни неща в живота на всяка жена там – парите на мъжа й и перфектния имидж. Излишно е да казвам, че нашите три героини по никакъв начин не се вписват в тази картинка. Чрез техните преживелици Лорън осмива и осъжда повърхностното поведение на (ново)богаташите – манията им по идеалната фигура, перфектния дом и съвършеното на вид семейство, които всъщност маскират изневерите, лъжите, съмнителните сделки и фалша, който властва в Гринуич. За сметка на тях авторката издърпва на преден план женската солидарност и приятелската подкрепа (girl power!).

Харесах и трите героини и ми допадна идеята, че читателят може да се припознае в някоя от тях. Мириам беше мила и грижовна, усмихната и приветлива. Тя е наясно, че е далеч от образа на идеалната жена и това я прави толкова по-истинска. Знае, че диетите не са й силата, още по-малко бягането в прилепнал клин, който да я задушава. До скоро е била ангажирана с по-интересни дела покрай работата си като адвокат, преди да се посвети изцяло на майчинството и домакинството (роля, която не й е достатъчна). За промените в брака, когато се намеси родителският фактор, за притеснението, че рутината съсипва романтиката и любовта, за стремежите да бъдеш най-добрата майка, но и да искаш нещо повече за себе си – това са темите, зад които застава Мириам.

Каролина е героинята, чиято лична история прави сюжета по-заплетен и напрегнат, но не искам да ви издавам много, за да не ви разваля удоволствието от четенето. За повечето хора тя е красивата съпруга на политик, а личните й успехи са останали в миналото. Какво се случва, когато политическите интриги се намесят в личния живот на хората? Пълна разруха. За късмет, Каролина има до себе си някой, който да й подаде ръка. За медийното внимание, контрола над общественото мнение и проправянето на път за истината – това е историята на Каролина.

И, разбира се, черешката на тортата е Емили Чарлтън – една вихрушка, която помита Гринуич, и със своя сарказъм и болезнената си откровеност без проблем може да спука въздушния балон, в който живеят жителите му. Този път авторката ни представя две страни на Емили – силната и уязвимата. От една страна, тя е професионалистът, който поема контрол над ситуацията. Безпощадна, дръзка, с остър език, няма човек, който да й се опре (все пак се е учила от най-добрата). От друга страна, Лорън Уайзбъргър ни позволява да опознаем Емили без нейната броня – страховете й от провал, несигурността й дали иска да бъде родител, трудностите в брака й. В крайна сметка Емили се оказва човек като всички останали.

Накратко, ако сте почитатели на сериала “Отчаяни съпруги”, то тази книга ще ви хареса. Ако не сте – пак ще ви хареса, защото е много по-добра! Забавна, интересна, даваща свеж поглед върху женската еманципация, за мен “Когато животът те хване натясно” е най-добрата книга на Лорън Уайзбъргър, откакто написа “Дяволът носи Прада”.

Това е всичко!

Related posts

“Момичето от Техеран” – Марджан Камали

“Диамантеното око” – Кейт Куин

“Един тъмен прозорец” – Рейчъл Гилиг