6 неща, които научих от “Промени режима си, подобри здравето си”

Напоследък не се чувствам в най-добрата си форма – по-бързо се уморявам, времето все не ми стига, задачите се трупат и това тотално обърква дневния ми режим. Рядко посягам към книги от типа self-help, но пък думите на д-р Сухас Кширсагар звучаха доста интригуващо и убедително. Споделям ви какво научих от “Промени режима си, подобри здравето си”.

“Промени режима си, подобри здравето си”:

  • Автор: д-р Сухас Кширсагар
  • Жанр: Нехудожествена литература
  • Страници: 272
  • Година на издаване: 2018
  • Издателство: Кръгозор

Знаете ли, че тялото ни си има определени часове за всяка дейност, така че да работи на максимални обороти и да постигна оптимални резултати – време за сън, време за спорт, време за хранене и за почивка, за работа и концентрация. “Промени режима си, подобри здравето си” е книга, която ни разкрива тайните на хронобиологията – наука за биоритмите и биологичния часовник, която авторът съчетава с аюрведа, за да ни изгради най-добрият режим, по който да се ръководим. Съставя ни план, който да ни ориентира, да ни посочи грешките, които сме допуснали до тук, и да ни служи за опора, ако решим да променим досегашния си начин на живот.  Споделям с вас какво научих от “Промени режима си, подобри здравето си”:

Не съм единствената

Първото, което ми допадна в “Промени режима си, подобри здравето си” беше, че книгата ме успокои, че не съм единствената със същите проблеми, които авторът описва. За съжаление много от нас попадаме в един омагьосан кръг, в който никога нямаме време за почивка или сън, вместо да се наслаждаваме на храната я ползваме за лекарство срещу стрес и в крайна сметка организмът ни се претоварва и в някакъв момент развява бялото знаме. Хареса ми, че авторът не ни налага своите съвети, а първо се опитва да ни обясни необходимостта от тях – защото ако ние сами не решим да си помогнем, няма диетолог, лекар или психолог, който да се справи с отчаяното положение, в което се намираме.

Тялото говори, но ние избираме да не го чуваме

Тялото говори – непрекъснато ни изпраща сигнали, понякога явни и дори болезнени, друг път не толкова шумни, на подсъзнателно ниво, но истината е, че то винаги намира начин да ни съобщи нещо важно. Проблемът е, че много пъти ние не искаме да го чуем – игнорираме неговите молби и предупреждения, докато накрая вече нямаме друг избор, освен да му се подчиним. Колкото повече се правим, че не разбираме неговия език, толкова по-трудно е после да поправим последствията от объркания режим, който сме му наложили.

Храната не е единственият проблем

Първото решение на повечето хора, които имат проблем с килограмите или се чувстват отпаднали, уморени и като цяло не във форма, е да променят диетата си и дори да минат на строг хранителен режи, който според тях магически ще елиминира всичките им тревоги. Храната обаче не е единственият проблем и често дори не е първоизточникът – подуването, чувството на отпадналост, загубата на тонус, концентрация и мотивация могат да се дължат на стрес, недостатъчна почивка, объркани цикли и игнориране на вътрешния часовник на тялото. Преди да отворим хладилника и да посегнем към поредното лакомство, трябва да си зададем въпроса “от това ли наистина имам нужда”. Понякога се нуждаем от сън, от спокойствие, от движение, от промяна.

Не подценявай силата на добрия сън

В книгата се разказваше за човек, който се е затрупал с толкова задачи, че за да ги свърши, работи до късно през нощта. Колкото по-дълго поддържа този ритъм, толкова повече започва да се задъхва, да се уморява, следователно да му се натрупват задачи, защото не е успял да ги свърши навреме, да стои до още по-късно и така до безкрай. А сънят е необходим, за да може мозъкът ни да си почине, да подреди информацията по папките спрямо приоритета й, да се възстанови, за да освободи памет и енергия за следващия ден. Оказва се, че най-оптималното време за това “прочистване”, е между 22 и 2 часа. Ако ние изберем да будуваме в този интервал, тогава няма как да очакваме от организма ни да работи на максимални обороти на следващия ден.

Вкусовите рецептори се тренират

Забелязали ли сте, че когато става дума за хранене, посягаме основно към два вкуса  – сладко и солено. Опиташ от едното и после търсиш от другото – получава се един нестихващ глад, а всъщност вкусовите ни рецептори имат много повече потенциал, който ние просто не развиваме. Авторът предлага рецепта за джинджифилова напитка, която съдържа всички основни вкусове и така ще елиминира желанието за вредни храни, за да можем постепенно да започнем да правим по-добър и качествен подбор на приеманите от нас продукти.

Промяната идва постепенно

Едно от най-големите предимства на “Промени режима си, подобри здравето си” е, че за разлика от останалите книги, които ни съветват как да водим по-здравословен живот, тук никой не ни заблуждава, че промяната ще дойде моментално и само след едно наше съгласие да се променим, вече ще сме по-здрави, енергични и силни. Промяната идва постепенно – започва с осъзнаването от нейната необходимост, с режим, който да ни покаже верния път, следван от втора стъпка, която се изразява в затвърждаване на наученото, и финална трета, при която сме приели промените като част от нас и гледаме на всички нововъведения като на нещо нормално и обичайно.

Related posts

Избрани книги за юни 2024 г.

Избрани книги за май 2024 г.

„Първата лъжа печели“ – три истини и една лъжа