“Хюга ваканция” – Роузи Блейк

Книгите са магия! Удивлявам се как понякога успяват да ни намерят точно когато се нуждаем най-много от тях. Не знам дали те ни чуват, или по-скоро ние долавяме техния шепот, но знам, че се откриваме взаимно и това е важното. Благодарна съм на “Хюга ваканция” от Роузи Блейк, че ме намери, защото имах отчаяна нужда от такава история.

“Хюга ваканция”:

  • Автор: Роузи Блейк
  • Жанр: Дамска проза
  • Страници: 272
  • Година на издаване: 2018
  • Гледни точки: 1 водеща, но общо 3
  • Издателство: Хермес

Клара е млада жена от Дания, която пътува, за да избяга от мислите и спомените си за нещо, което наскоро е разтърсило живота й. Тя не планира да се застоява в английското градче Юлетроп, но явно съдбата има други планове. След като Клара научава, че собственичката на последния работещ магазин в града мисли да затвори и да замине, тя предлага услугите си. Магазинчето е за детски играчки и Клара вярва, че с правилния подход и отношение ще успее да го съживи, а с него може би ще разбуди и жителите на Юлетроп. Трябва само да приложи принципите на хюга, които са в кръвта й, и всичко ще се подреди. Има само един, който не споделя мнението й, и това е Джо – синът на собственичката на магазинчето, който е погълнат от студения корпоративен живот на Лондон. Ще успее ли Клара да го зарази с хюга и да разтопи сърцето му?

Напоследък съм попаднала в някаква вихрушка от задачи, работа, идеи, които все не остава време да подредя и осъществя, и умората лукаво ме приканва да се отпусна в прегръдката й, но аз не се давам лесно. Миналата събота реших да паузирам всичко и просто да почета. Нямах конкретни очаквания към “Хюга ваканция”, просто търсих история, която да ме разсее и с която да си почина. А тя направи толкова повече!

Ще бъда максимално ясна – “Хюга ваканция” от Роузи Блейк е любов! Топла, приятна, сърдечна – книга, която те изпълва с енергия, вдъхновение и добрина. Хапче за всяка погълната от рутината душа, която иска да си припомни какво е да се наслаждаваш на живота. Историята ни учи да живеем в настоящето, да отделяме време, за да се насладим на малките моменти и да ги оценим, защото те правят дните ни по-пъстри и красиви. А в ролята на учителка беше симпатичната и приветлива Клара, която е закърмена и отгледана с хюга.

В основата на “Хюга ваканция” е хюга философията за живота (шокиращо, знам!), вплетена с много финес между историята на една объркана и изгубена млада жена, която търси нов път, по който да поеме, и дом, който да я приюти. Почитател съм на идеята, защото вярвам, че този тип мислене прави хората по-добри. Хюга се крие в домашно приготвената храна, чийто аромат изпълва кухнята; в приглушеното осветление и чашата вино след дълъг ден; в блаженството да се отпуснеш върху току що сложените меки завивки. Но както Клара каза в книгата, хюга не е само свещи и декор. Хюга е в близостта между хората, в усмивката, с която посрещаме другите, в споделените вечери, в малките жестове, в изгревите и залезите, за които сме благодарни. Хюга е доверие, добрина, приятелство, любов.

Не става въпрос само за свещи и разни предмети, а по-скоро за това какво приемаш за приоритет в живота си. Има такова разбиране, че ако сме си у дома, заобиколени с приятели, семейство, добра храна и красиви предмети, тогава ще имаме идеалното хюга време.”

Страшно ми допадна идеята за магазина за детски играчки, които Клара като магьосница превръща в приказно кътче за малки и големи. А всъщност магията се оказа смесица от желание, въображение, сръчност и организация. Хареса ми също, че авторката ни прави свидетели на промяната в малкото градче, в жителите и, разбира се, в Джо – работохолик, който е забравил  какво е да си изключиш телефона и да се насладиш на моментите на тишина и домашен уют.

“Хюга ваканция” от Роузи Блейк е идеалната компания за студените месеци. Не съм сигурна чия ваканция има предвид авторката в заглавието – тази на героите от книгата, или моята няколкочасова зареждаща почивка сред страниците на тяхната история. Убедена съм обаче, че ще се почувствате много хюга, докато четете “Хюга ваканция”.

Related posts

“Щастие за начинаещи” – Катрин Сентър

“Аталанта” – Дженифър Сейнт

“Момичето от Техеран” – Марджан Камали