Избрани книги за ноември 2018

by Хриси

Няма съмнение, че този месец има много какво да четем! Разнообразие от теми, жанрове и автори, както и някои книги, които ще ни настроят на коледна вълна. Вижте кои са избраните книги за ноември 2018.

“Винаги ще има Коледа” – Джени Хейл

Вече съм ви споменавала, че съм луда на тема “Коледа”, и вкъщи се настройвам на коледна вълна още от средата на ноември. Така че новият роман на Джени Хейл ми идва тъкмо навреме. Доколкото разбрах от резюмето става дума за жена, която губи работата си, при това точно преди Коледа, а се оказва, че и бизнесът на семейството й също е пред фалит. Затова тя приема работата да се грижи за възрастен мърморко, но не очаква, че ще се влюби във внука му. Романтика и коледен дух – “Винаги ще има Коледа” от Джени Хейл на издателство Хермес излиза на 1-ви ноември.

“Рядък модел” – Том Ханкс

Том Ханкс е сред любимите ми актьори – досега не съм гледала лош филм с негово участие, затова с усмивка приех новината, че издава книга. Всъщност “Рядък модел” е колекция от разкази, които са обединени от един елемент – пишещата машина. Оказва се, че Том Ханкс е колекционер, и макар да не е написал разказите си на никоя от своите 150 пишещи машини, все пак той е сътворил 17 истории – различни като теми и герои, но с акцент върху взаимоотношенията между хората и простотата на живота. “Рядък модел” от Том Ханкс на издателство Колибри излиза на 2-ри ноември.

“Голямата битка за Космоса” – Крисчън Девънпорт

Рядко посягам към нехудожествена литература, затова когато го правя, определено има защо. Харесва ми да чета теории накъде ще се развие светът и какво го очаква в близкото бъдеще. Основана на множество проучвания, “Голямата битка за Космоса” от Крисчън Девънпорт на издателство Кръгозор е “впечатляваща история за новата Космическа ера, финансирана от част от най-богатите хора на света, които желаят да отнемат от правителствата монопола над Космоса. „Голямата битка за Космоса” е и история за агресивното съперничество, което не се примирява с установените вече изпълнители и институции, както и за личните сблъсъци между лидерите на новата космическа индустрия, в частност Мъск и Безос, които са се прицелили към Луната, към Марс и отвъд.” Може да я намерите по книжарниците от 5-ти ноември.

“Погребани тайни” – К.А. Тъкър

Много се радвам, че К.А. Тъкър си спечели толкова почитатели сред българските читатели. “Погребани тайни” е един от самостоятелните романи на авторката – по-различен е от “Забравена истина” като тематика, но пък запазва почерка на Тъкър и е не по-малко завладяваща история, за която планирам да ви разкажа подробно в блога. “Погребани тайни” от К.А. Тъкър на издателство Ибис трябва да е по книжарниците от 5-ти ноември.

“Сису: финландският начин за постигане на щастие, хармония, жизненост и благополучие” – Катя Панцар

След като се научихме да живеем уютно и щастливо, позовавайки се на философията на хюга и люка, сега е време да станем по-упорити и решителни. На помощ идва сису. „Сису е комбинация от предизвикателна дързост, безстрашие и издръжливост – способността да продължиш да се бориш, когато повечето хора биха се предали, и да се сражаваш с твърда воля за победа. Финландците превеждат сису като „финландски дух“, но думата съдържа много повече от това.“ Определено проявявам любопитство към книгата. “Сису: финландският начин за постигане на щастие, хармония, жизненост и благополучие” от Катя Панцар на издателство Skyprint излиза на 5-ти ноември.

“Когато животът те хване натясно” – Лорън Уайзбъргър

Лорън Уайзбъргър беше авторката, която ме запали по чиклитите и дамската проза. Много харесвам романите й, главно защото ме запознава с интересни персонажи и умее да гради любопитен и завладяващ сюжет около тях. “Когато животът те хване натясно” е последната й книга, на която бях хвърлила око още щом се появи. Този път в главната роля виждаме Емили – асистентката на Миранда Пристли, но вече работи като имидж консултант. Какво се случва в живота на Емили и как животът ще я срещне отново с Миранда? “Когато животът те хване натясно” от Лорън Уайзбъргър на издателство Intense излиза на 6-ти ноември.

“Димитър Бербатов – по моя начин” – Димитър Бербатов

Явно напоследък ми върви на спортни биографии, защото след тази на Стоичков идва ред на Бербатов – другото голямо име в родния футбол. Признавам си, че като бях по-малка му бях голяма фенка, така че с удоволствие ще прочета личната му изповед за живота. “Димитър Бербатов – по моя начин” на издателство Сиела излиза на 10-ти ноември.

“Абсолютно забележителна история” – Ханк Грийн

Така, признавам си, че тук подхождам малко плахо. Честно казано от резюмето на “Абсолютно забележителна история” не съм напълно сигурна, че е моята книга, но съм любопитна. Харесвам романите на Джон Грийн и искам да видя дали талантът върви в семейството, след като Ханк Грийн е решил да рискува и да издаде дебютния си роман въпреки сянката на брат си. Накратко, става дума за момиче, което прави клипче на странна статуя – видеото я прави известна и сега тя трябва да се справя със славата и отговорността да бъдеш първи в нещо, докато се опитваш да си отговориш на съществени въпроси. “Абсолютно забележителна история” от Ханк Грийн на издателство Анишър излиза на 10-ти ноември.

“Дневникът на един звероукротител” – Калоян Явашев

Тази книга предизвиква сериозно вълнение вкъщи. Чели сме публикациите на Татко Калоян в сайта на Мама Нинджа и хем се забавляваме с тях, хем се успокояваме като родители, че не сме сами и има и други объркани, уморени или полудели като нас. “Дневникът на един звероукротител” от Калоян Явашев се очертава като епична книга – такава, която ще ни накара да се смеем със сълзи, докато си казваме и по някоя друга истина. Книгата предстои да излезе този месец като част от семейството на издателство Софтпрес.

“Само ти” – Мия Шеридан

Ако сте харесали “Гласът на любовта” от Мия Шеридан, то няма как да останете безразлични към “Само ти”. Тази история изпраща силно послание към читателите, като застава зад идеята, че не бива да подхождаме към хората с предразсъдъци. Кристъл е свикнала да очаква най-лошото от хората, затова е изненадана, когато Гейбриъл й подава ръка, без да има задни мисли. История за добрината, търпението, нежността, любовта. “Само ти” от Мия Шеридан на издателство Ибис трябва да е по книжарниците на 13-ти ноември.

„Да обичаш като Артуро Кинер“ – Мигел де Леон

От издателство Кръгозор споделиха само кратък цитат от книгата, който ми беше достатъчен, за да знам, че искам да прочета тази история. Ето го и него: “Знаеше, че тя ще остане завинаги с него, че в самотата си ще я открива във всеки пейзаж, във всяко кътче на паметта си, но това не го утешаваше. Беше направил най-справедливото – опита се да остане верен на себе си, като остане верен на нея. Беше я обичал и щеше да продължава да я обича, потънал в мълчание – по онзи безумно красив, но непохватен и често мъчителен за него начин, по който все още мислеше, че трябва да я обича…” Все още няма обявена конкретна дата, но казаха да очакваме романа през ноември.

“Класически коледни истории”

Ето това коледно бижу направо ми изпълва сърцето! Оригиналните текстове на най-прочутите коледни разкази с нов превод, а някои излизат за първи път на български. Книга, която ще пресъздаде празничната атмосфера, която толкова обичам – ще съчетае аромата на коледни сладки, неповторими човешки истории, гостоприемството и топлината на дома.  “Класически коледни истории” на издателство Ера трябва да излезе на 15-ти ноември.

“Зимата на нашите писма” – Анхелес Доняте

Още една зимна история, която носи усещане за топлина, уют и сплотеност. Среща ни със Сара, която работи като пощальон в малко селце. Проблемът е, че поради липсата на писма пощенската служба ще бъде закрита – новина, която разтърсва света на Сара и тя не знае какво да прави и как ще живее без работата си. Не всичко обаче е изгубено, особено когато жителите на планинското селце се обединят, а една възрастна жена реши да сподели своята история. В писмо. “Зимата на нашите писма” от Анхелес Доняте на издателство Хермес трябва да излезе на 20-ти ноември.

“Hate Notes” – Vi Keeland

Още не ми е останало ред да прочета предишния роман на Vi Keeland, а ето, че тя вече издава нов (определено е продуктивна). Доколкото разбирам от резюмето, историята е в типичния за авторката стил и отново ни разказва за love-hate връзка. Главната героиня открива романтична бележка, зашита към сватбена рокля в магазин с винтидж дрехи. По ирония на съдбата авторът на бележката е нейният нов шеф, който не само че не дава индикации да е толкова романтичен и мил, ами се държи арогантно и грубо с всеки. Каква е историята му и как ще се развият взаимоотношенията им? “Hate Notes” от Vi Keeland излиза на 6-ти ноември.

“Becoming” – Мишел Обама

Още откакто беше обявена новината, че Мишел Обама ще издава книга, се заредих с търпение и зачаках. Не съм от хората, които разбират или проявяват особен интерес към политиката, затова не мога да кажа, че знам много за делата на съпруга й, но ми доставяше удоволствие да следя нейните изяви. Мишел Обама беше Първа дама за пример – усмивката й изглеждаше топла, искрена, а каузите, за които се бореше, всяваха респект. Харесваше ми, че подкрепяше традициите и приемствеността, че поставяше акцент върху семейството и разбирателството между хората. Все още не знам дали има българско издателство, което ще издава мемоарите й, но на английски “Becoming” от Мишел Обама трябва да излезе на 13-ти ноември.

“The Lines We Leave Behind” – Eliza Graham

Исторически роман за Втората световна война – още един, който искам да прочета преди да си съставя прословутия списък с любими книги във въпросния жанр. Този път ни разказва за млада жена, която е обвинена за извършването на жестоко престъпление и която няма никакъв спомен за близкото минало. Последното, което помни, е пребиваването й в Югославия и участието й в съпротивата срещу Германия. Какво се е случило, каква е истината, била ли е предадена? “The Lines We Leave Behind” от Eliza Graham излиза на 1-ви ноември.

Този месец излизат също книги на: Лий Чайлд, Джордж Мартин, Лиан Мориарти. 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.