Кои са номинираните за наградите на Goodreads 2018?

by Хриси

Откакто си направих профил в Goodreads, обявяването на номинациите, както и на победителите в Goodreads Choice Awards си е голямо събитие за мен. Причините са две – от една страна, искам да видя дали някои от моите фаворити са класирани, а от друга – мога да си набележа какво да чета следващите месеци, книги, които досега не съм успяла да прочета.

Тази година Goodreads наградите имат юбилей – 10 години от първото гласуване. Ще коментирам основно само категориите, върху които имам някакъв поглед, а за останалите ще се въздържа.

Категория Fiction включва 15 заглавия, някои от които съм чела, други са ми познати, а на трети не съм попадала още. Сред номинираните са “Ние срещу всички” на Бакман, “Все още аз” на Джоджо Мойс, “An American Marriage” на Таяри Джоунс. В списъка попадат също последните книги на Лиан Мориарти (“Nine Perfect Strangers”) и на Харуки Мураками (“Killing Commendatore”). Забелязвам присъствието също на “The Female Persuasion”, която е голям хит в Щатите, както и на “All We Ever Wanted” от Емили Гифин – книга, която съм си взела, но още не съм успяла да прочета. “You Think It, I’ll Say It” пък е книгата, попаднала в препоръките на литературния клуб Book Of The Month. Гласувах за Таяри Джоунс, чиято история повдигаше много интересни казуси – харесах повествованието, проблемите, изказа, героите. Подозирам обаче, че наградата ще отиде при Бакман или Джоджо Мойс – напоследък хората все по-често гласуват за по-популярните имена, без дори да са чели книгите. Книгата на Мураками излезе сравнително наскоро (в сравнение с някои от останалите номинирани), но пък това не означава, че не е заслужил отличието.

Да си призная, изненадах се, че имаше не малко заглавия в категория “Mystery & Thriller”, които съм чела – “Съпругата помежду ни”, “Нещо във водата” от Катрин Стедман, “Жената на прозореца” от Ей Джей Фин,“Къде е президентът” от Бил Клинтън и Джеймс Патерсън. Очаквано виждаме и последните романи на Стивън Кинг и Робърт Галбрейт (псевдонимът на Дж.К. Роулинг), както и “Тебеширеният човек” от К.Дж. Тюдор (още не съм се решила за нея). Лично аз съм си набелязала да чета и “Then She Was Gone” и “Bring Me Back”. Гласувах за “Съпругата помежду ни” от Гриър Хендрикс и Сара Пеканен – много харесах мистерията, идеята, че нищо не е такова, каквото изглежда, финалът, който оставя някои въпросителни. Почти съм убедена, че книгата няма да спечели наградата главно заради останалите фаворити в категорията, които този път са доста повече в сравнение с предишната секция.

Доста съм разочарована от тазгодишната селекция в категория “Romance” – имало е доста по-силни години. От избраните съм чела “Birthday Girl” на Пенелъпи Дъглас (обичам да чета нейните табу романи, но този не й е от най-силните), “По-тъмно” от Е.Л.Джеймс (да,чела съм всичко от 50-те нюанса, но в крайна сметка романът не предлага нищо ново), “The Kiss Quotient” (много симпатична любовна история) и разбира се “Най-доброто в теб” от Колийн Хувър. Набелязала съм “From Lukov With Love”, защото съм чувала, че Mariana Zapata пише добри любовни истории, както и “Sex, not Love” от Vi Keeland (много харесвам стила на писане на авторката и нямам съмнение, че и този роман ще ми допадне). Виждам също, че в категорията присъстват последната книга на Кристен Ашли – “The Hookup”, и “Roomies” на Кристина Лорен – и двете книги не планирам да чета засега, защото напоследък историите на авторките ми станаха твърде еднообразни. “The Wedding Date” беше едно от предложенията на Book of The Month и наистина ме беше заинтригувало резюмето й, но засега нямам мнение и не съм я чела. Гласувах за Колийн (шок, знам!), но истината е, че не гласувам за нея само защото ми е любим автор. Миналата година например не тя беше моят фаворит в категорията. За тази година обаче смятам, че нейната история е тази с най-силно послание и заслужава наградата.

Спирам се набързо в категория “Debut author“, където също виждам познати заглавия – “Жената на прозореца” , “Нещо във водата”, “Карта от звезди и сол”, “The Tattooist of Auschwitz”, “Деца от кръв и кости” (която беше фаворитът на водещия Джими Фалън и аз уж започнах да чета, но нещо началото не ми тръгна добре). “Тебеширеният човек” и “The Kiss Quotient” също са номинирани за дебют. Аз обаче гласувах за “The Tattooist of Auschwitz” – тази история така се запечата в съзнанието ми, че вече месеци след като я приключих, тя продължава да живее с мен. Хареса ми, че говореше за надеждата и оцеляването във време, в което това са две толкова чужди и непознати думи. Надявам се да спечели!

Най-трудна ми е категорията “Historical Fiction” – една значителна част са романи, които съм чела и са ме докоснали, а друга също не малка е с набелязани заглавия. Нали знаете как все ви повтарям, че подготвям пост с любими исторически романи – все го отлагам, защото изниква по нещо, което искам да прочета, за да съм сигурна, че списъкът ми е пълен. Чела съм “Писмо до Тоскана” от Рис Боуен, “Догодина в Хавана” от Шанел Клийтън, “Карта от звезди и сол” от Дженифър Зейнеб Джукхадар, “The Tattooist of Auschwitz” от Heather Morris, “The Great Alone” от Кристин Хана, “Summer Wives” – все невероятни романи! В списъка за четене са “The Clockmaker’s Daughter”, за която много се надявам до седмица да прочета, “Transcription” от Кейт Аткинсън, “Warlight”, за която чувам само суперлативи, “White Rose, Black Forest”, която ме грабна с резюмето си. Купила съм си “Where the Crawdads Sing” по препоръка на литературния клуб на Рийз У., а “Unsheltered” от Barbara Kingsolver беше сред най-коментираните заглавия за 2018-та. Ще гласувам в последния възможен ден или ще изчакам да гласувам на полуфинала – просто не знам кое заглавие да избера…

Още не съм гласувала и в новата, юбилейна категория “Best of the Best” – как да избера една любима книга! “Слугинята”, “Никога повече” и “Споделени тайни” от Колийн Хувър, “Малки пожари навсякъде” от Селесте Инг, “А планините ехтяха” от Халед Хосейни, “Славея” от Кристин Хана, “Ад” от Дан Браун, “Светлината, която не виждаме” от Антъни Доер, “Сол при солта” от Рута Сепетис, книгите от поредицата “Дивергенти” и “Игрите на глада”… В списъка виждам и много други заглавия, които може да откриете на български. Засега клоня към “А планините ехтяха”, защото това беше една от книгите, възродила любовта ми към литературата след студентските ми години, през които четях основно учебници.

Гласуването продължава до 4-ти ноември. От 6-ти до 11-ти ноември е полуфиналът, между 13-ти и 26-ти ноември е финалното гласува, а победителите ще бъдат обявени на 4-ти декември. Ще се старая да ви държа в течение на Facebook страницата на Hrisilandia. Съветвам ви да гласувате и отново апелирам към приемане и толерантност на чуждия избор.

 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.