Избрани книги за октомври 2018

by Хриси

Здравей, Октомври! Приветствам новия месец с усмивка – вече ухае на есен, извадихме пуловерите, които аз толкова обичам, и времето често ни подготвя изненади. Дъждовните дни планирам да прекарам с книга в ръка, а това са избраните заглавия за октомври 2018.

“Малки пожари навсякъде” – Селесте Инг

Страшно много се радвам, че тази книга ще види бял свят в България. Много я харесах, историята поне за мен беше увлекателна, повдигаше актуални теми и въпроси, които касаят обществото, а стилът на авторката и метафорите, които използва, бяха изключителни. Припомням ви, че вече съм ви разказвала за нея в блога. Иначе “Мали пожари навсякъде” от Селесте Инг на издателство Сиела се очаква да излезе на 5-ти октомври.

“Живот в скалите” – Мария Лалева

Много шум се вдигна покрай тази книга, реклама също не ѝ липсваше, но не това е причината да я включа в месечния си списък с желани заглавия. Първото, което ме убеди, беше един трейлър, в който чух един съвсем кратък фрагмент от историята, но ми се стори много лична и много въздействаща. Второто беше резюмето – книгата разказва за майка и син, които пристигат в Созопол и се запознават с някои интересни личности. “Живот в скалите” със сигурност няма да е лека книга, главно заради драматизма и философския оттенък, но мисля да ѝ дам шанс. От издателство Книгомания са обявили, че може да я очакваме на 8-ми октомври.

“Пожелай си звездите” – Колин Коулман

Малко романтика за дъждовните дни, които прекарваме сгушени под одеялото. Историята на Попи разказва за изненадите, които съдбата ни готви, за плановете, които обичаме да си правим и които не винаги се осъществяват. В живота не всичко се движи по график, но пък понякога е за добро. Както при Попи, която докато един ден потъва в отчаяние, на другия се оказва с нова работа и нова любов. Какво ли още ѝ предстои? “Пожелай си звездите” от Колин Коулман на издателство Ибис излиза на 9-ти октомври.

“Макове през октомври” – Луиза Риньон

Заминавам за Мадрид (поне въображаемо), където ще се запозная с Каролина и нейната история. Жената отива да се грижи за болната си майка, която се е затворила в себе си и отказва да общува с околните. Терапията, която Каролина измисля, включва дълъг списък с книги, които са я променили и са ѝ повлияли през годините. Нужно ли да е обяснявам повече? “Макове през октомври” от Луиза Риньон на издателство “Хермес” трябва да се появи на 9-ти октомври.

“Хюга ваканция” – Роузи Блейк

Щом е хюга, как да му устоиш! Пренасяме се в едно замиращо градче с тягостна атмосфера, провокирана от лошото време, липсата на работа и на каквото и да е настроение, защото хората просто нямат късмет. Тогава се появява чаровната датчанка Клара, която отваря отново магазинчето за играчки и учи дори най-скептичните на тайните на хюга философията. Струва ми се перфектната книга за мрачните есенни дни! “Хюга ваканция” от Роузи Блейк на издателство Хермес излиза на 23-ти октомври.

“Рецепти с 5 съставки” – Джейми Оливър

Като човек, който си събира книги на кулинарна тематика, новината, че този месец излиза на български нещо ново от Джейми Оливър си е равносилна на празник. Много неща съм научила от него – не толкова като рецепти, колкото като дисциплина, техника, организация и отношение към храната. “Рецепти с 5 съставки” звучи интересно, така че със сигурно ще си я взема. Издателство “Хермес” са обещали книгата да излезе на 23-ти октомври.

“Христо Стоичков. Историята” – Христо Стоичков, Владимир Памуков

От издателство Софтпрес споделиха, че може да очакваме през октомври официалната биография на Христо Стоичков. “Над 400 страници лични истории за живота и кариерата на най-големия български футболист – с твърди корици и цветни снимки.” Обичам спортни биографии – само един истински спортист може да те научи да бъдеш по-борбен, по-упорит, да не се предаваш и да работиш за осъществяването на целите. А когато става дума за спортист от ранга на Христо Стоичков, тогава със сигурност имаме много какво да научим. Пък и е от Пловдив, пристрастна съм!

“Любовни престрелки” – Джули Джеймс

Без да се усетя, станах почитателка на книгите на Джули Джеймс. Харесвам стила ѝ на писане, чувството за хумор, умението да разказва увлекателно и не твърде захаросано класически романтични истории. Имаме сложен случай с убийство в хотел, по който трябва да работят нашите главни герои. Двамата очевидно не се харесват заради нещо, което се е случило в миналото и което е застрашило кариерата на единия от тях. Сега обаче съдбата ги събира отново, независимо дали им харесва. Как ще се сработят е въпросът? “Любовни престрелки” от Джули Джеймс на издателство Ибис излиза на 23-ти октомври.

“Никога повече”  – Колийн Хувър

От всички книги на Колийн Хувър тази е може би най-личната, няма да издавам защо. Фокусира се върху една интересна тема – понякога хората, които най-много обичаме, имат способността да ни нараняват най-много. Харесвам основната теза, която Колийн подкрепя – “There is no such thing as bad people. We’re all just people who sometimes do bad things”. Със сигурност може да очаквате ревюто ми в най-скоро време. “Никога повече” от Колийн Хувър на издателство Ибис е планирана да излезе на 30-ти октомври.

Bridge of Clay – Маркъс Зюсак

Новият роман на Маркъс Зюсак, авторът на “Крадецът на книги” е едно от най-чаканите заглавия за 2018-та. През октомври книгата излиза на английски – разказва за петима братя, които живеят при необичайни обстоятелства. Те имат свои правила, борят се, обичат, учат се от грешките си. На фокус обаче е един от братята – Клей, който е готов на всичко за семейството си. Книгата трябва да излезе на английски на 9-ти октомври, но се надявам скоро да се появи и у нас, така че ще чакаме информация от издателството.

“Fight or Flight” – Саманта Йънг

След като си възвърнах вярата в Саманта Йънг, мисля да се потопя в новия ѝ роман – “Fight or Flight”. На пръв поглед историята не ни разказва нищо ново – основава се на идеята “friends with benefits”. И двамата са наясно с химията помежду им, затова не мислят да я игнорират, но никъде в плановете не влизат думи като “любов” или “връзка”. Обстоятелствата се променят и главната героиня трябва да реши дали да рискува сърцето си. Имайки предвид как Саманта Йънг умее да разказва подобен тип романтични истории и как натрупва напрежението, съм почти убедена, че ще си паснем с книгата, която трябва да излезе на 9-ти октомври.

“Royally Yours” – Ема Чейс

Нова книга от кралската поредица на Ема Чейс – винаги много се забавлявам с нейните книги и много харесвам главите, които са разказани от мъжка гледна точка. Докато чета историите ѝ, определено успявам да се потопя в атмосферата и да изключа всичко, което се случа около мен – магьосничка е, какво да ви кажа. Този път ще ни срещне с бъдещата кралица на малка страна. Проблемът е, че на няма и 20 години тя трябва да се омъжи, а списъкът с кандидати е ограничен. Книгата трябва да излезе на английски на 30-ти октомври.

Сигурно ще изскочат и други заглавия, но за тях ще ви информирам в движение. Иначе от миналия месец дочитам “Хотел Захер” от Родика Дьонерт на издателство Емас и “Нещата, които синът ми трябва да знае за света” от Бакман на издателство Сиела.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.