Какво прочетох през септември 2018?

by Хриси

Септември е мой много любим месец и се радвам, че книжните находки през последните четири седмици допринесоха за затвърждаването на симпатиите ми към него. Вижте какво прочетох през септември 2018.

“Даяна. Нейната истинска история от първо лице” – Андрю Мортън

Започвам с биографията на една жена, която макар от години да не е сред нас, успява да вдъхновява хиляди и да ни кара да говорим за нея. “Даяна. Нейната истинска история от първо лице” излиза през 90-те години, но едва сега Андрю Мортън споделя извадки от интервютата с принцесата, в които тя говори откровено за брака си, за кралското семейство, за проблемите и демоните, с които се е борила. Да четеш историята на Даяна от първо лице определено е много емоционално преживяване, което препоръчвам на всички нейни почитатели.

“Бяла хризантема” – Мери Лин Брахт

“Бяла хризантема” беше заглавие, което ми попадаше във всички класации и публикации с очаквани книги за 2018-та. И с право! “Бяла хризантема” от Мери Лин Брахт е един от най-тежките, но и най-силни исторически романи, които съм чела. Говори едновременно за сестринската обич и за приемствеността на традициите, но и за трафика на жени, за сломяването и пречупването на духа. Майсторски написана, “Бяла хризантема” е въздействащ, опустошителен роман, който въпреки болката, горещо препоръчвам.

Думите са сила…Колкото повече думи знаеш, толкова по-силна ще бъдеш. “

“Магични мистерии” – Нийл Патрик Харис

“Магични мистерии” от Нийл Патрик Харис с лекота се превърна в една от любимите ми книги, която препоръчвам на деца и родители. Симпатични герои, приключения и магия – какво повече може да иска човек! Книгата ни кара да вярваме, че магията наистина съществува – виждаме я в любовта, в приятелството, с моментите на щастие. Историята насърчва децата да бъде изобретателни, находчиви, добронамерени и лоялни. Повече за “Магични мистерии” може да прочетете в подробното ревю в блога.

Един от вас е пътешественик. Друг разполага с много предимства. Трети има ужасни трудности. А последният е изпълнен с любов, която иска да споделя с другите. Но пред всеки от вас има дълъг път. Ще ви е трудно на моменти, но ако сте заедно и останете верни един на други, нищо няма да ви попречи. Сами сте слаби. Заедно сте силни.“

“Люляковите момичета” – Марта Хол Кели

Всъщност четох “Люляковите момичета” от Марта Хол Кели миналия месец, но тогава още не знаех, че издателство Изток-Запад са приготвили това книжно съкровище на български. Това е един от най-добрите исторически романи за Втората световна война, писани през последните години. Основава се на действителни събития и това го прави още по-въздействащ и емоционален. Разказва за три жени, чиито пътища се пресичат покрай войната. Повече за “Люляковите момичета” от Марта Хол Кели може да прочетете в подробното ревю в блога.

“Забравена истина” – К.А. Тъкър

Един от любимите ми любовни романи и авторка, която обожавам, най-после се появиха и на български благодарение на издателство Ибис. “Забравена истина” е романтична история, изпълнена с много напрежение и въпросителни, които ще задържат вниманието ви до самия край. Между главните герои има изключителна химия, а любовта им е вдъхновяваща и силна. “Забравена истина” от К.А. Тъкър си има специално място в блога, и в моето сърце.

“Кафе под липите” – Джоан Венг

Бях си харесала “Кафе под липите” от Джоан Венг по корицата, пък и интуицията ми подсказваше, че ще си паснем с тази книга. Бях права – романът ме върна в 20-те години на миналия век и ме разходи из динамичните улици на Берлин, който кипи от живот и всеки ден ражда нови таланти и звезди. Страшно много харесах и главната героиня, която определено се открояваше и лесно печелеше симпатии. Още за “Кафе под липите” ви разказвам в блога.

С любовта е като с изкуството: ако го правиш с половин сърце, по-добре да се откажеш.“

“Молитва към морето” – Халед Хосейни

Една от най-чаканите книги за 2018-та излезе този месец – “Молитва към морето” от Халед Хосейни е кратка, но много емоционална и въздействаща история, вдъхновена от съдбата на бежанците, които търсят спасение и възможност за нов живот отвъд пределите на своята страна, но това не означава, че не пазят спомените за своя дом и за техния свят преди войната, преди бомбите. Авторът не изневерява на майсторския си стил и всяка негова дума жегва право в сърцето. “Молитва към морето” от Халед Хосейни има ревю в блога.

В Стария град, кипящ от живот,
имаше джамимя за нас, мюсюлманите,
църква за нашите съседи християни
и огромен сук, където всички се пазаряхме”

“Къде е президентът?” – Бил Клинтън и Джеймс Патерсън

Много се говореше за този трилър и да си призная имах големи очаквания за него, които до някаква степен се оправдаха. Романът отлично комбинира двете най-силни черти на своите автори – единият е майстор на трилърите и умее да създава и разказва напрегнати и заплетени сюжети, а другият познава тайните на Белия дом и е от малкото хора, които знаят какво е да носиш отговорност за милиони души. С това и с темите, които книгата коментира, “Къде е президентът?” от Бил Клинтън и Джеймс Патерсън си заслужи подробно ревю в блога.

“Да живееш нататък” – Нарине Абгарян

“Да живееш нататък” от Нарине Абгарян е поредният неин шедьовър, който похваща тежки теми като тези за войната, смъртта, скръбта, но и говори за способността на живота да се възражда и да процъфтява въпреки трудностите и нещастията. Героите й са колоритни образи, които вдъхновяват със своята сила и трудолюбие. Повече за “Да живееш нататък” от Нарина Абгарян има в подробното ревю в блога.

Попитате ли Алексан какъв е смисълът на човешкия живот, той ще отговори, без да се замисля: в грижите. За близките, за роднините, за онези, които са останали живи.“

“Изгрев над синия хребет” – Денис Хънтър

Към края на месеца минах отново на любовна вълна. Започнах с “Изгрев над синия хребет” от Денис Хънтър на издателство Кръгозор – приятен, лек, неангажиращ роман, който ни предлага класическа романтична история. Увлекателно написана, отключваща сетивата покрай идиличната атмосфера на прасковените градини, тя ни говори за втория шанс в любовта и за случаите, когато съдбата е решила да поправи стари грешки и недоразумения.

“Dane’s Storm” – Мия Шеридан

Новият роман на Мия Шеридан излезе на английски този месец и искам да кажа, че е един от най-добрите, които е писала – комбинация от “Планината помежду ни” и “Най-доброто в теб”, но с уникалния почерк на Мия. Направих грешката да започна романа в 10 вечерта и ме държа будна до малките часове на нощта просто защото не можех да се откъсна от него. На пръв поглед разказва и коментира вече познати проблеми, но Мия Шеридан влага толкова чувство и емоция в думите си, че няма как да останеш безразличен и да не заобичаш героите й, чиято връзка може да разтопи и най-леденото сърце. Много се надявам “Dane’s Storm” да се появи в някакъв момент и на български.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.