“Къде е президентът?” – Бил Клинтън и Джеймс Патерсън

Когато първоначално разбрах за колаборацията между Бил Клинтън и Джеймс Патерсън, бях изненадана, а любопитството ми наостри уши. Макар да нямам чак толкова солиден опит с политическите трилъри, определено ми беше интересно да видя какъв е резултатът от съвместната им работа и дали наистина хвалбите си заслужават.

“Къде е президентът?”:

  • Автор: Бил Клинтън и Джеймс Патерсън
  • Жанр: Политически трилър
  • Страници: 480
  • Година на издаване: 2018
  • Гледни точки: няколко
  • Издателство: Анишър (Егмонт)

Не е тайна, че САЩ имат много врагове, но този път като че ли един от тях е най-близо до целта си – да постави една от най-влиятелните и силни държави на колене. Никой отвън не подозира за случващото се, но този път и в Белия дом са малко тези, които имат информация колко сериозен е проблемът и колко опасни биха били последствията от него. Като държавен глава и човек, който е обещал да служи на народа си, президентът на САЩ е готов на всичко, за да предпази страната си – дори това да застрашава собствения му живот. Как обаче да се бори срещу враговете си, ако не може да се довери на собствените си хора? Провалът не е опция – тогава той трябва да направи всичко по силите си, за да спаси Америка от сценария, който враговете й готвят.

“Къде е президентът?” беше интересен и провокиращ роман, който те държи в напрежение през повечето време и ти дава различни теми за размисъл. Още в началто се повдига въпросът за ролята на президента, на лидер на страна с мащабите на САЩ – противопоставянето между мъжът, който трябва всеки ден трябва да взима трудни и отговорни решения, касаещи цял народ, и другото му лице на обикновен човек, който преживява своите лични и семейни трагедии. До каква степен се отказваш от собствения си живот и свобода в името на идеята да служиш на другите, от правото на лично пространство и проява на емоционалност? Какво е чувството да носиш отговорност за милиони души и да участваш пряко и косвено във формирането на облика на съвременния свят?

Като политически трилър “Къде е президентът?” ни предлага да надникнем зад кулисите на Белия дом. Имаше вмъкнати любопитни факти, свързани с дейността на различните подзвена и техните ръководители, включително примери от близкото минало. Макар да си личи почеркът на Джеймс Патерсън, не мисля, че романът би се получил толкова достоверен и интригуващ, ако не беше сътрудничеството му с Бил Клинтън, който всъщност познава от първо лице системата. Интригите в Сената и в Белия дом внасяха допълнително напрежение и разпалваха любопиството, но всъщност чрез историята си авторите повдигат една много по-сериозна и глобална тема.

На фокус отново е зависимостта ни от технологиите, само че вече не става дума за влиянието им на микрониво, касаещи живота на отделните хора, а по-скоро проблемът се разглежда в по-глобален аспект. Светът до такава степен се е автоматизирал и е предал контрола в ръцете на компютърните технологии, че е достатъчен един удар върху ключово звено, за да се върне в “тъмните векове”. Обрисувана е една възможна постапокалиптична картина, която би била пагубна за човечеството, ако не се научим да живеем в мир. Замесени са думи като “кибератаки”, “кибертероризъм” и “атентати”, които алармират за степента на уязвимост, за която дори не подозираме.

Напрежението в романа се засилва и от липсата на отговори на други въпроси като например: има ли място за доверие и приятелство в политиката, кой кой е в Белия дом, какво правиш, ако откриеш предател сред своите, как президентът се измъква от на пръв поглед невъзможна ситуация.

За да бъде обаче максимално откровена, ще споделя, че макар “Къде е президентът?” да ми хареса, като че ли очаквах малко повече. Темата за технологиите вече я обсъдихме в “Произход” от Дан Браун, а сюжети, в които животът на президента на САЩ е застрашен и в които американците се борят срещу “враговете” си, не са толкова нови или необичайни (все се сещах за филмите с Джерард Бътлър и Белия дом). Освен това явно напредвам с трилърите, защото този път сравнително навреме заподозрях кой е “злодеят” в книгата.

Обобщавам – ако ви се чете интригуващ, напрегнат и заплетен трилър, тогава “Къде е президентът?” от Бил Клинтън и Джеймс Патерсън напълно отговаря на изискванията ви. Освен това романът ще ви даде отговори на много въпроси, включително с какво се е занимавал Бил Клинтън, докато съпругата му беше кандидат за президент.

Related posts

“Момичето от Техеран” – Марджан Камали

“Диамантеното око” – Кейт Куин

“Един тъмен прозорец” – Рейчъл Гилиг