14 книги, които очаквам тази есен

by Хриси

Есента е благодатен сезон за всички запалени читатели! Очакват се обилни книговалежи, които гарантират приятно и ползотворно прекарани следобеди в домашна и уютна обстановка. Вижте 14 книги, които очаквам тази есен.

“Bridge of Clay” – Маркъс Зюсак

13 години, след като шедьовърът “Крадецът на книги” пое по своя път към читателите, Маркъс Зюсък има нов роман. “Bridge of Clay” ни среща с петимата братя Дънбар, които след смъртта на майка си живеят сами в дома си. Няма правила, няма и кой да им ги налага, няма възрастни хора, но пък има много животни. И докато момчетата обичат, бият се и се учат да се справят със света на големите, те научават вълнуваща тайна, свързана с изчезването на баща им. Романът трябва да излезе през октомври на английски, но предполагам, че издателство “Пергамент Прес” ще го преведат и на български по-късно.

“Every Breath” – Никълъс Спаркс

С книгите на Никълъс Спаркс имаме сложна любов – ту е много силна, ту нещо не се разбираме, но като цяло харесвам стила на писане на автора и историите, които разказва, вълнуват и въздействат. “Every Breath” разказва за Хоуп, 36-годишна жена, която се връща в родното си градче в Северна Каролина, за да  види болния си баща и да вземе някои решения за живота си. Тру пристига в градчето, за да намери отговори за биологичния си баща и да научи повече за ранните години на майка си. Пътищата на двамата се пресичат – какво ще правят, когато се озоват на кръстопът? “Every Breath” излиза на английски в средата на октомври, но от издателство Ера потвърдиха, че може да очакваме книгата по-късно и на български.

“Circe” – Madeline Miller

“Circe” от Madeline Miller е едно от топ заглавията за 2018-та, което издателство Егмонт обявиха, че ще издават в края на октомври. Книгата ни разказва за дъщерята на бог Хелиос – богът на Слънцето, и историята е тясно обвързана с древногръцката митология, на която аз съм почитателка. Circe е необикновено дете и става още по-необикновена жена, която трябва да избере дали да живее както останалите простосмъртни, или да се присъедини към боговете?

“The Lonely Hearts Cinema Club” – Дейвид Барнет

Когато започнах да чета “Земята вика Майор Том”, нямах никакви очаквания към книгата, а толкова харесах историята и героя, че сега често я препоръчвам. Щом от издателство Кръгозор обявиха, че ще ни зарадват с нова книга от Дейвид Барнет тази есен, веднага си записах в читателския ми календар. Много ми допадна британския му хумор, изграждането на персонажите и необичайната история, затова се надявам да ги срещна и в новия му роман. В него Барнет ще ни срещне с 20-годишната студентка Джени, която се мести да живее в дом за стари хора. Да видим…

“Нещата, които синът ми трябва да знае за света” – Фредрик Бакман

Бакман бързо се превърна в един от любимите ми съвременни автори. Обожавам стила му на писане и умението да разказва история толкова завладяващо. През септември от издателство Сиела пускат още един негов роман на български – “Нещата, които синът ми трябва да знае за света”. В него авторът засяга темата за родителството, за отглеждането и възпитанието на деца, за всичко, на което искаме да ги научим, и за това, на което ни учат те. Сигурна съм, че няма да остана разочарована, затова нямам търпение!

“The Map That Leads to You” – Джей Пи Монингър

От Софтпрес споделиха, че тази есен може да очакваме на български “The Map That Leads to You”. Книгата ще ни отведе на романтично пътешествие из Европа. Хедър си взима последна почивка преди да навлезе изцяло в живота на възрастните, затова тръгва на обиколка из Стария континент с нейни приятелки, но по пътя среща Джак. Младият мъж също обикаля Европа, но следва стъпките на своя дядо. Дълг, отговорности и една тайна може да промени животът на Джак и Хедър завинаги.

“Most of All You” – Мия Шеридан

От издателство Ибис са подготвили някои наистина добри заглавия за тази есен. Едно от тях е “Most of All You” от Мия Шеридан, за което вече съм ви разказвала. Много емоционална и силна история, която засяга темата за предразсъдъците на хората, които контролират обществото, и за щастието да ти подадат ръка, без да очакват нищо обратно. За любовта като сила, която ни вдъхновява да сме по-добри. “Most of All You” от Мия Шеридан се очаква на български през есента.

“Супа от нар” – Марша Мехран

Едно заглавие, което забелязах случайно, докато се рових за нови книги през есента и силно ме заинтригува. Разказва за три сестри, които “запретват ръкави, за да създадат своя малък персийски оазис и не след дълго по улиците се познават непознатите, примамливи ухания на кардамон, канела и шафран”. Звучи апетитно и загадъчно.  В кухнята им има не само вкусотии и ориенталски специалитети. Скоро се долавя и уханието на любов, но дали щастието им ще продължи, ще може ли любовта да победи завистта или сестрите ще бъдат върнати обратно на улиците на Иранската революция? “Супа от нар” от Марша Мехран на издателство Сиела трябва да излезе в началото на октомври.

“Whiskey in a Teacup” – Рийз Уидърспун

Имайки предвид каква почитателка съм на литературния клуб на Рийз Уидърспун, определено с нетърпение очаквам книгата на актрисата, която разказва за живота й като южнячка, за детството й, за това как живее днес, как се грижи за дома си и какъв е нейният свят като цяло. Доколкото разбрах историята е написана с неподправеното чувство за хумор на Рийз, което прави книгата още по-приятно и забавно четиво. Очаква се на английски в края на септември.

“The Winter Soldier” – Daniel Mason

Антъни Доер, авторът на “Светлината, която не виждаме”, препоръчва този роман и го определя като комбинация между исторически и романтика. Действието се развива по време на Първата световна война в Австрия, където един студент по медицина се записва като лекар на фронта, но се оказва, че идеализираните му представи за неговата работа като медик се различават от действителността. Животът го среща с медицинска сестра, която не само ще го научи за суровата страна на медицината, но и ще открадне сърцето му. Случай с един от пациентите му обаче ще го изправи пред избор, който може да повлияе върху целия му живот. “The Winter Soldier” трябва да излезе през септември.

“The Clockmaker’s Daughter” – Kate Morton

Исторически роман, примесен с доза мистерия, който също трябва да излезе другия месец. “The Clockmaker’s Daughter” разказва две истории – едната от 1862, когато група художници решават да прекарат заедно почивката си, за да открият вдъхновение и музи за творбите си, но в края на “ваканцията” животът на техния водач Едуард Радклиф е съсипан, а една жена е открита мъртва. 150 години по-късно млада жена на име Елоди открива папка с картина на мистериозна жена и скицник с рисунки на къща на брега на Темза. Ще успее ли Елоди да разплете историята?

“Royally Yours” – Ема Чейс

Много харесвам книгите на Ема Чейс, особено “кралската” й поредица, затова ще се радвам да прочета следващата й история. До момента авторката два пъти отлага датата на пускането на книгата, но по последни данни трябва да е в края на октомври. Пази в тайна и сюжета, но се говори, че този път за разнообразие главната героиня ще е от кралско потекло. Любопитно ми е какво е сътворила сега Ема Чейс?

“Fight or Flight” – Саманта Йънг

Откакто прочетох последната книга на Саманта Йънг, любовта ми към романите й се възроди. “Fight or Flight” ни среща с Ава и Кейлъб – двама души, които непрекъснато си правят номера и никак не се харесват, но пък съдбата непрекъснато ги среща и никой не може да отрече привличането помежду им. Ава е склонна да рискува сърцето си за Кейлъб, но дали и той е готов на същото за нея? Новият роман на Саманта Йънг излиза на английски през октомври.

Becoming – Мишел Обама

Никак не обичам политиката, но пък винаги съм проявявала интерес към Първата дама, тъй като смятам, че тя трябва да е еталон за поведение, стил, отношение към света (да си припомним иконата Джаки Кенеди!). Много харесвах Мишел Обама като Първа дама – намирах я за лъчезарна, отворена към хората личност, която винаги държи да дава личен пример. С удоволствие ще прочета биографията й, в която тя разказва за благотворителната си дейност, за живота си като съпруга на Барак Обама, за отношението й към семейните ценности и за правата на жените. “Becoming” от Мишел Обама трябва да излезе през ноември на английски. Засега не съм чула дали ще бъда издавана на български.

Тази есен предстоят да излязат също нови книги на автори като Лиан Мориарти, Харуки Мураками, Лий Чайлд и Кейт Аткинсън.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.