“Магични мистерии” – Нийл Патрик Харис

Ох, от толкова време я чакам тази книга, че не знам откъде да започна! Може би да уточня, че “Магични мистерии” от Нийл Патрик Харис е книга за всички възрасти! Тя е за тези, които вярват в магията, но и за хората, които я оспорват, като ги убеждава в най-простата истина – че най-магичното нещо на света са приятелите и семейството.

“Магични мистерии”:

  • Автор: Нийл Патрик Харис
  • Жанр: детска литература
  • Страници: 256
  • Година на издаване: 2018
  • Издателство: Софтпрес

Запознайте се с Картър – талантливо и умно момче, чиито родители илюзионисти са загинали и са го оставили на грижите на неговия чичо. Заради лошия си нрав и измамите чичото накарал Картър да загуби вяра в магията. Но дошъл момент, когато на момчето му дошло до гуша, и решило да избяга – качило се на влака с надеждата да открие по-добро място, където да се впише. Когато Картър се озовава в малко градче, в което по същото време имало панаир, той не подозира какво му готви бъдещето – нови приятелства, магични приключения, загадки и мистерии, които само той и другите “особняци” като него могат да разрешат.

“Магични мистерии” е книга, която повежда читателя на приключение, след което той ще гледа на света с други очи – ще накара малки и големи да повярват, че магията съществува и е навсякъде около нас. И не говорим само за фокуси и трикове, за илюзия, хитрост и сръчни ръце. Магия е да попаднеш на точното място и в точното време, да се срещнеш с хората, които по-късно ще се превърнат в твоите най-добри приятели. Магия е любовта, която изпитваш към семейството, и чувството, което те обзема, когато прекрачиш прага на дома. Магията се крие във всичко красиво и добро!

-Не е съдба – заяви Лейла, – а магия.”

Книгата определено успя да ме омагьоса и не усетих кога стигнах последната страница (дали не са ми приложили фокус?). Първото, което ме впечатли в “Магични мистерии”, са уроците, които “преподава” на своите читатели. Разказвачът учи децата на разликата между добро и зло, между истина и лъжа, между алчност и великодушие. Кога може да използваш таланта си, за да радваш хората, и как някои се възползват от дарбата си, за да задоволяват собствените си нужди. Акцентът често падаше върху приятелите и семейството и се налагаше идеята, че самотният човек е по-слаб и уязвим в сравнение с този, който има щастието да е обграден от хора, които го обичат.

Един от вас е пътешественик. Друг разполага с много предимства. Трети има ужасни трудности. А последният е изпълнен с любов, която иска да споделя с другите. Но пред всеки от вас има дълъг път. Ще ви е трудно на моменти, но ако сте заедно и останете верни един на други, нищо няма да ви попречи. Сами сте слаби. Заедно сте силни.”

Нийл Патрик Харис насърчаваше изобретателността, която подкрепена от остър ум и здрава ценностна система, в крайна сметка роди един истински герой. Картър лесно спечели обичта ми и с удоволствие бих го сочила за пример – умен, с добро сърце и чувство за справедливост, той притежаваше качества, които всеки родител се стреми да възпита у детето си. Възхищавах се на таланта му да разгадава триковете на илюзионистите и да прилага сам такива. И макар Картър да беше в главната роля, историята нямаше да е същата без неговите нови приятели, които също като него се отличаваха с удивителни умения.

Не на последно място искам да обърна внимание на някои детайли. Освен, че е написана на достъпен език, тя включва напътствия как читателят да прави фокуси. Обяснява значения на думи и фрази, така че историята да обогатява не само въображението, но и познанията на малките читатели. А оформлението заслужава награда – между текста често се прокрадваха прекрасни илюстрации, които да допълнят представата за магичния свят на Картър!

Ти си младеж с висок интелект и още повече здрав разум. Следваш свой кодекс на честта. Без значение къде живее или какво притежава човек, това са най-важните неща”

И като родител, и като читател, и като непораснало дете смятам, че “Магични мистерии” от Нийл Патрик Харис си заслужава напълно вашето внимание. А и книгата не е само за малките читателите! Хубаво е да се напомни и на възрастните, че магията съществува – просто трябва да имаме очи за нея.

“Магични мистерии” от Нийл Патрик Харис на издателство Софтпрес предстои да излезе съвсем скоро този месец, а аз бях от щастливците, на които издателството предостави възможност да се докоснат до книгата по-рано.

Related posts

“Момичето от Техеран” – Марджан Камали

“Диамантеното око” – Кейт Куин

“Един тъмен прозорец” – Рейчъл Гилиг