Избрани книги за септември 2018

by Хриси

Септември е от любимите ми месеци – свързвам го с есента (в която се влюбих през последните години), възможност за ново начало (може би заради спомените от първия учебен ден) и естествено с моментите в компания на интересна книга, докато навън времето става все по-мрачно и хладно. За наша радост любопитни заглавия не липсват, така че вижте кои са избраните книги за този септември.

“Изгрев над синия хребет” – Денис Хънтър

Гледам корицата на “Изгрев над синия хребет” и ми става едно такова уютно, приятно и леко на душата. Това е главната ми подсказка, че трябва да прочета книгата. Другата е резюмето, според което ми предстои да се запозная със Зоуи, която наследява прасковената градина и къщата на баба си. Очевидно Зоуи трябва да поостане в малкото градче Копър Крийк и да се сближи с неговите жители, със семейството си и може би със старата си любов? “Изгрев над синия хребет” от Денис Хънтър на издателство Кръгозор е вече по книжарниците.

“Бяла хризантема” – Мери Лин Брахт

“Бяла хризантема” ми попадаше като заглавие в не една и две класации с очаквани книги за 2018-та. Романът ни среща с две сестри – Хана и Еми, които са разделени през 1943г., когато Хана става пленница на японските войски. Какво се е случило с нея, как сестра й е преживяла следващите 60 години – това е история, която със сигурност ще прочета. “Бяла хризантема” от Мери Лин Брахт на издателство Хермес излиза на 4-ти септември.

“Хотел Захер” – Роника Дьонерт

Трудно мога да устоя на книга, чието заглавие включва любимата ми торта. Освен това “Хотел Захер” е исторически роман, който ни връща в 19-ти век, когато е построена въпросната сграда, превърнала се в “център за срещи на виенския, а и на европейския политически и културен елит”. Човекът, който стои зад успеха на хотел Захер е жена – Ана Мария Захер, с която определено искам да се запозная (макар и на хартия). “Хотел Захер” от Роника Дьонерт на издателство Емас излиза на 7-ми септември.

“Догодина в Хавана” – Шанел Клийтън

Нямам търпение тази книга да излезе по книжарниците, защото страшно много я харесах. Комбинация е между исторически роман, романтика и семейна драма, тя ни среща с две жени, които са живели в Куба по различно време. За избора между семейството и любовта, между дълга и сърцето, за свободата и диктатурата – “Догодина в Хавана” от Шанел Клийтън на издателство Егмонт е прекрасен роман, който може да очаквате на 8-ми септември.

“Забравена истина” – К.А. Тъкър

Ако трябва да направя класация с най-любимите ми книги, “Забравена истина” от К.А. Тъкър е в топ 5. Нямам никакво съмнение, че ще се хареса на всички почитателки на Колийн Хувър и Мия Шеридан, както и на тези, които обичат да има малко повече мистерия и напрежение в любовните романи. История, която няма да ви остави безразлични и която дълго ще помните – “Забравена истина” от К.А. Тъкър на издателство Ибис излиза през септември, а аз с най-голямо удоволствие ще ви разкажа за нея в подробно ревю.

“Молитва към морето” – Халед Хосейни

След три успешни книги, които са спечелили почитатели по цял свят, и дълго затишие, Халед Хосейни е готов да ни поднесе нещо ново. “Молитва към морето” всъщност е кратка история, вдъхновена от съдбата на бежанците и от онази потресаваща снимка на изхвърленото на брега дете. От издателство Обсидиан обявиха, че може да очакваме книгата на 11-ти септември (интересен избор на дата между другото) и аз вече съм си го отбелязала в календара.

“Всичко неочаквано” – Морган Матсън

Свежа и забавна, “Всичко неочаквано” от Морган Матсън обещава история, в която се разказва за “приятелство, любов, смях и щипка драма”. В нея 17-годишната Анди трябва да запълни лятото си като разхожда кучета, вместо като стажант по програма за млади учени. Май е излишно да споменавам, че книгата е идеална за всички, които обичат кучета. Аз попринцип съм от отбора на котките, но с удоволствие чета всякакви книги, в които животните имат роля. Затова очаквам през септември “Всичко неочаквано” от Морган Матсън на издателство Orange Books.

“Просто Спас” – Стен Дамянов

Много харесвам киселия заек Спас – може да е недоволен и мърморещ, но искрено ме разсмива. Вярно, понякога смешките са всъщност тъжни истини за живота в България, но предпочитам да гледам от хумористичната страна на нещата. Този месец от издателство Сиела обявиха, че ще пуснат книга-комикс, която разказва как Спас се връща в родното си село, за да помогне на свой приятел. Определено мисля, че “Просто Спас” ще внесе повече цвят и емоция в читателския ми свят, затова мисля да му обърна нужното внимание.

“Книга за литературата” – Книгомания

Любопитни факти, интересни теми и безброй произведения, които са заслужили признанието си през годините – три абсолютно достатъчни причини, за да се сдобия с “Книга за литературата”  и да я сложа до останалите енциклопедии у дома. Пък и е ясно, че всеки книгохолик обича да чете книги за манията си и да се успокоява, че има и други като него. “Книга за литературата” от издателство Книгомания също излиза през септември.

“Магични мистерии” – Нийл Патрик Харис

Внимание, внимание! За всички, които вярват в магията, във фокусите и илюзиите – “Магични мистерии” е за вас. Книгата е подходяща за малки и за пораснали деца. Ще ви срещне с четирима много симпатични герои, които ще са новата ви любима детска банда, най-достойните заместници на Хари, Рон и Хърмаяни. “Магични мистерии” от Нийл Патрик Харис на издателство Софтпрес излиза този септември.

“Dane’s Storm” – Мия Шеридан

Докато чакам Ибис да пуснат “More than Words” на български, смятам да се посветя на новия роман на Мия – “Dane’s Storm”. Подозирам, че ще е също толкова емоционален и въздействащ, както останалите й книги. Този път авторката се фокусира върху темата за втори шанс в любовта и ни разказва за различните трансформации на връзката между Dane и Audra. “Dane’s Storm” излиза на 17-ти септември.

“The Glass Ocean” – Beatriz Williams

Наскоро прочетох роман от Beatriz Williams и бях впечатлена от стила й на писане и от умението да разказва увлекателни и завладяващи истории. Видях, че този месец предстои да излезе друга книга с нейно участие – “The Glass Ocean” е труд на три авторки и проследява историите на три жени. При две от тях се връщаме в 1915-та година на кораба Lusitania, а третата ни среща със Сара през 2013-та, която търсейки муза за следващия си роман, отваря стария сандък с вещи на прадядо си, който е починал при потъването на Lusitania. “The Glass Ocean” излиза на 4-ти септември и аз нямам търпение.

“The President is missing” – Бил Клинтън и Джеймс Патерсън

За да напишеш добра книга, в която действието се развива в Белия дом и главният герой е президентът на САЩ, сигурно е предимство, ако си заемал въпросната длъжност. Романът на Бил Клинтън и Джеймс Патерсън привлече вниманието на читателите отвъд океана и се задържа в класациите, затова подхождам с любопитство и интерес към мистериозната история, която двамата са създали. У нас книгата предстои да излезе на 15-ти септември като част от семейството на издателство Егмонт.

“Кръв по снега” – Ю Несбьо

Отдавна заглеждам Ю Несбьо, но да си призная не ми стискаше да прочета нещо от него. Все пак говорим за истински, напрегнат, майсторски написан трилър. Видях обаче, че този септември от издателство Емас пускат негов самостоятелен роман и може би е дошло времето да превъзмогна “страховете” си. “Кръв по снега” излиза до няколко седмици и планира да ни срещне с Улав – наемен убиец, който трябва да убие съпругата на своя клиент. Мда, ще се чете по светло…

Обръщам внимание на още някои заглавия, които видях, че излизат през септември и могат да ви заинтригуват. Едното е “Lethal White” от Робърт Галбрейт  на издателство Колибри (или иначе казано нова книги от другата поредица на Дж.К. Роулинг). Другата новина е за почитателите на Агата Кристи – от издателство Ера ще публикуват други два нейни романа (“Котка сред гълъбите” и “Празникът на Вси Светии”) с тези уникални корици. И за финал да спомена, че от издателство Софтпрес ще зарадват читателите с нов трилър от Саймън Бекет – “Мъртви води”, в който мистериозно убийство, тайни и разтърсващи обрати ще държат феновете на Дейвид Хънтър под напрежение.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.