Какво прочетох през август 2018

by Хриси

Краят на месеца означава, че е време за обзор – леле, че дълъг списък имам, но пък е пълен с толкова уникални истории. Вижте какво прочетох този август.

Преди да премина към книгите, искам да вмъкна няколко думи. Тъй като списъкът е дълъг, а една част от книгите имат самостоятелни ревюта в блога, ще бъда по-кратка в описанията. Този месец четох доста книги на английски – малко беше започнало да ми липсва четенето на историите в оригинал, а не в превод. Не ме разбирайте погрешно, в България има отлични преводачи, които успяват прекрасно да преведат на наш език всичко, което авторът е искал да ни каже, но усещането да четеш в оригинал е по-различно. Освен това се захванах с няколко “лични” предизвикателства – решила съм да направя статия тип списък или класация с мои любими исторически романи, както и с дебютни романи. За целта искам да отметна още няколко заглавия, които съм набелязала. От изброените книги тук обаче ще видите, че вече съм започнала да работя по темата.

“Елайза и нейните чудовища” – Франческа Запия

Историята на Елайза беше една приятна изненада – започнах я без особени очаквания, а се оказа много полезно четиво, което отваря теми за размисли, най-важната от които е до колко сме погълнати от технологиите и сме примамени от анонимността на виртуалния свят. “Елайза и нейните чудовища” от Франческа Запия е тийн роман, но аз я препоръчвам горещо и на родители, които имат ученици. Повече за книгата може да прочетете в блога.

 

Ние създаваме изкуство по много причини – богатство, известност, любов, възхищение, но открих, че онова, което дава най-добри резултати, е желанието. Когато искаш нещото, което създаваш, красотата му ще заблести дори подробностите да не са съвсем наред. Желанието е горивото на творците и когато го имаме, мотивацията идва след него.“

“Писмо до Тоскана” – Рис Боуен

“Писмо до Тоскана” от Рис Боуен е книга, която предлага за всекиго по нещо – романтика, история и доза съспенс. Освен това отключва сетивата ви и ви позволява да се насладите на атмосферата в Тоскана, да вкусите от местната кухня и да се запознаете с историите на Джоана и на нейния баща Хюго. “Писмо до Тоскана” също се сдоби със свое ревю в блога.

“The Simple Wild” – К.А. Тъкър

Разказвала съм ви за романите на К.А. Тъкър – много любима моя авторка, която тази есен предстои да бъде издадена и у нас. През август тя се похвали с нов роман “The Simple Wild”, който е също толкова интересен и въздействащ като останалите й книги. Имаше по-малко съспенс, за сметка на повече любов и драма. За какво още става дума в “The Simple Wild”, може да прочетете в ревюто, което съм написала.

“Най-доброто в теб” – Колийн Хувър

Четох “Най-доброто в теб” от Колийн Хувър миналия месец, когато излезе на английски, четох го и този, когато беше издаден от издателство Ибис. Мога и още…За мен това наистина е един от най-въздействащите и емоционални романи, на които някога съм попадала. Определено ми донесе книжен махмурлук, но пък си заслужаваше. Още за “Най-доброто в теб” от Колийн Хувър може да прочетете в блога.

„Обещавам да те обичам по-силно, когато страдаш, отколкото когато си щастлива. Обещавам да те обичам по-силно, когато сме бедни, отколкото когато тънем в разкош. Обещавам да те обичам по-силно, когато плачеш, отколкото когато се смееш. Обещавам да те обичам по-силно, когато си болна, отколкото когато си здрава. Обещавам да те обичам по-силно, когато ме мразиш, отколкото когато ме обичаш…“

“Варианти на нас” – Лора Барнет

“Варианти на нас” беше един доста любопитен и интригуващ роман, който ни напомня, че животът ни е серия от избори. Всеки ден някое уж малко, незначително решение, което взимаме, може да се окаже от съществено значение за бъдещето ни. Такава се оказва срещата между Джим и Ева – макар тя да е подарък от съдбата, те сами избират по кой път да поемат от след нея. “Варианти на нас” от Лора Барнет също си има ревю в блога.

„Двамата поемат редом по пътя, напускат предопределения им за този следобед коловоз и потъват в сгъстяващите се сенки на здрача, в мъгляво гранично пространство, където е избран един път, а друг е пропуснат.“

“Танцът на пеперудата” – Моника Джеймс

Започнах “Танцът на пеперудата” от Моника Джеймс абсолютно на сляпо, защото никъде не успях да намеря по-подробна информация за романа. Първо ме привлече загадъчността, после ме заинтригува историята, но кулминацията и развръзката ме накараха да се влюбя в романа. Написах ревю, което е доста завоалирано именно заради тайните на книгата, но се надявам да е успяло да предаде емоцията, която изпитах.

“The Alice Network” – Kate Quinn

“The Alice Network” е исторически роман, който проследява историята на две жени. Едната ни пренася по времето на Първата световна война, а главната героиня е британски шпионин, част от най-голямата мрежа от жени-шпиони във Франция по това време. Втората ни връща няколко години след края на Втората световна война, когато една млада жена търси изчезналата си братовчедка и освен нея се надява да открие някаква следа какво да прави със собствения си объркан живот. Прекрасен роман, който абсолютно си е заслужил препоръките и високите оценки.

“Вечерно кафе в Рим” – Диего Галдино

Миналата година през август четох “Сутрешно кафе в Рим”, а тази минах на вечерно. Новата книга на Диего Галдино без съмнение ми хареса повече, омагьоса ме и с удоволствие се насладих на продължението на историята на любимия ми Масимо. Защо я намирам за по-добра от предишната, може да прочетете в ревюто в блога.

Има ненужни, обичайни поздрави, близки, красиви, дружелюбни поздрави, има дори грозни поздрави и накрая има поздрави, които не трябва да забравяш, защото изглежда, че идват от отворен портал, който може да промени живота ти’

“We Were The Lucky Ones” – Georgia Hunter

Още един исторически роман, този път за Втората световна война и за едно полско семейство, което е разделено по време на окупацията. От едната страна са нацистите, които ги преследват заради религията им, а от друга – болните амбиции на Сталин. Някак обаче членовете на това семейство успяват да оцелеят въпреки ужасите и непрекъснатата опасност за живота им и след войната откриват пътя един към друг. Някой би казал, че авторката е прекалила с художествената измислица, но точно тук идва най-хубавото – книгата е по действителен случай, а Georgia Hunter е внучка на един от главните герои.

“Най-сексапилният мъж” – Джули Джеймс

Вторият ми роман от Джули Джеймс не ме разочарова, а потвърди първото ми впечатление за нея – Джули Джеймс определено знае как да разказва любовни истории. “Най-сексапилният мъж” е приятна, забавна, лека история, идеална за разнежените романтици, но и за тези, които искат да им кипне кръвта от страст. Повече за книгата може да прочетете в блога.

“How To Walk Away” – Katherine Center

“How To Walk Away” беше сред препоръчаните книги в един от онлайн литературните клубове, които следя. Освен това е сочена за едно от най-добрите заглавия  за тази година и се радвам, че имах възможност да се докосна до нея. Историята е вдъхновяваща и зареждаща въпреки тежките теми, които разглежда. Главната героиня е извор на сила, мотивира те да се оттласнеш от дъното, да се бориш за целите си и най-вече – да приемеш живота с всичките му минуси и плюсове. На фона на личната драма, която тя преживява, се развива и любовна история, която ви гарантирам, че ще ви плени.

It’s the trying that heals you. That’s all you have to do. Just try.”

“Едно лято в Италия” – Пип Уилямс

Може би една от най-любопитните истории, които съм чела. Книга, която се чете за отдих (ще разберете защо използвам тази дума, ако я прочетете) и която ви напомня да забавите темпото, за да не се окаже, че животът ви изтича между пръстите. Уважавам смелостта и решителността на главните герои да променят ежедневието си, да се лишат от сигурността и контрола в името на спокойствието и щастието. Още за книгата ще намерите в подробното ревю в блога.

Мечтата, която държите заключена на сигурно място, може лесно да бъде пренебрегната. Но когато освободите една мечта, вие живеете с нея, лягате си да спите с нея, събуждате се с нея и трябва всеки ден да преговаряте с нея. Нашата мечта ни държеше отговорни и ние усещахме тежестта на очакването й всеки път, когато правихме компромис.“

“From Here To You” – Джейми Макгуайър

Почитателка съм на книгите на Джейми Макгуайър, но често казано този път малко се разочаровах. Да, тя все още умее да създава двойки, между които има такава химия и привличане, че усещаш наелектрезирането всеки път, когато двойката се поглежда, какво остава ако разговаря. И все пак, сюжетът беше доста плосък, вмъкваше твърде много детайли, близки до другата работа на авторката (козметичен представител) и това дразнеше. Все пак ще следя поредицата, защото ми е любопитно да прочета повече за другите герои.

“As Dust Dances” – Саманта Йънг

Ако Джейми ме разочарова, то Саманта Йънг ми припомни защо толкова обичам любовните й романи. “As Dust Dances” е един от най-добрите, които е писала – завладяваща история, с чудесно изградени герои и даваща ти тема за размисъл. В нея Саманта говори за славата, за токсичната връзка, за избора между любовта и кариерата и с риск да прозвуча като някоя ученичка, ще кажа само, че главният герой е много як!

“Lilac Girls” – Martha Hall Kelly

Купих си “Lilac Girls” преди повече от половин година и все не ми оставаше време да прочета книгата. Исторически роман, отново по действителен случай, който разказва за концлагера “Равенсбрюк” – за жените там, за експериментите, които са се правили върху тях и причината за тези безумни опити. Книгата обвързва историите на три жени – полякиня – опитно зайче в лагера, германка – лекар в Равенсбрюк, и американка – жената, която помага на пострадалите да се възстановят. “Lilac Girls” е може би един от най-тежките исторически романи, които съм чела, но си струваше, защото рядко книга може да отключи толкова сурови емоции.

…loved the fact that a lilac only blossoms after a harsh winter”

“Луди богаташи” – Кевин Куан

След серията от исторически романи се нуждаех от нещо по-позитивно и го открих в лицето на “Луди богаташи” – бестселърът на Кевин Куан. Горещо препоръчвам тази книга, която ще ви накара да се смеете с глас, иронизирайки три богаташки семейства от азиатски произход. Привързах се към героите, историята ми стана интересна и със сигурност ще следя поредицата. Повече за книгата може да прочетете в блога.

“Догодина в Хавана” – Шанел Клийтън

Нямам търпение да ви разкажа за “Догодина в Хавана”, която само след седмица ще се появи и по нашите книжарниците. Книгата е юлският избор на Рийз Уидърспун за литературния й клуб – за пореден път се убеждавам, че актрисата умее да избира стойностни и завладяващи романи. Засега обаче ще се въздържа от други коментари, защото скоро ще прочетете подробното ми ревю в блога.

Към момента съм започнала също новата книга на Нарине Абгарян и биографията на принцеса Даяна. За тях обаче ще пиша другия месец. Ако има книга, която ви е предизвикала интереса, а няма подробно ревю, винаги може да ми пишете за нея и да ви разкажа повече 🙂 

2 comments

Симона 31.08.2018 - 10:50

Здравейте, почитателка съм на блога Ви. Виждам, че често пишете за литературния клуб на Рийз Уидърспун. Може ли линк за него?

Reply
Хриси 31.08.2018 - 13:28

Здравейте! Основно се информирам от профила в Instagram ( https://www.instagram.com/reesesbookclubxhellosunshine/?hl=en ), а това е линкът към сайта на литературния клуб https://hello-sunshine.com/book-club . Отделно съм чела и някои статии и класации с книги, които тя препоръчва 🙂

Reply

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.