Аз и моята електронна книга

by Хриси

Мога да се похваля, че имам здрава и стабилна връзка с моята електронна книга. Аз се грижа за нея като й купувам красиво калъфче, зареждам я редовно и я държа подредена, а тя ми се отблагодарява като събира всички книги, които съм прочела за последните 3-4 години. На това, ако не му се казва любов, не знам на кое!

Обичам аромата на стари книги – този, който те лъха в библиотеката, когато влезеш и тръгнеш да бродиш покрай рафтовете, търсейки следващата находка сякаш се оглеждаш за забравено съкровище. Затова дълго време упорито отказвах да се поддам на дигиталната (р)еволюция и да мина към тъмната страна, където цялата ти литературна колекция е събрана в “кораба майка”. Но след известно убеждаване от страна на технически по-грамотната половинка вкъщи, реших да дам тестов период на електронната книга и да преценя сама дали да си купя такава.

Експериментът ми показа следното:

  • чета по-бързо отколкото на хартия
  • очите ми не се уморяват
  • всички книги са ми под ръка
  • лесно запаметявам любими цитати
  • следя прогреса на четене в проценти

Първата електронна книга, която си купих, беше Kindle Paperwhite, но връзката ни беше кратка и наподобяваше тази, която имате с учебната кола от шофьорски курс – харесвате я много, докато й свикнете, научите основните правила и тънкости и вече след като вземете книжка се оглеждате за нещо, което ви приляга повече. Така преминах на Kindle Voyage, който имах две години и половина. В него събрах над 800 заглавия и още имаше място. Направих си папки и така организирах “библиотеката” си.

След това минах на Kindle Oasis второ поколение – най-добрият четец, който съм имала до момента. Вярно, че цената е доста по-солена, но си заслужава, а и ако го поръчате от САЩ по време на намаление, излиза по-изгодно. И при него дисплеят е с e-ink, затова не се уморявам като чета, а подсветката ми се регулира автоматично според светлината в стаята (освен това ми позволява да чета нощно време на изключена лампа). За разлика от предишните, този е водоустойчив и ако по желая мога да го взема с мен във ваната (де да имах такава 😀 ). Освен това екранът е по-голям и доста по-удобен, особено ако се налага да чета pdf, има включена ротация, така че мога да сменям ръцете, докато чета, което също се оказва голямо предимство.

Електронната книга е свързана с профила ми в Goodreads и Amazon. Първото ми помага да обновявам редовно информацията във въпросната социална мрежа, така че да не ми се налага да влизам от компютъра или телефона. А второто ми дава достъп до “книжарницата” им за електронни книги, които пристигат за секунди след няколко клика.

Електронната книга предлага и други “глезотии” – може да си маркираш любими цитати, да питаш за дума, която не ти е ясна и да поддържаш речниковия си запас, да я разделиш на профили според това кой чете на нея (например ако имате дете и искате да разделите неговата библиотека от вашата). Докато чета, имам възможност да си избирам с какъв шрифт да чета, как да бъде позициониран текстът и дали да виждам колко напредвам с конкретната книга (време до края на книгата, време до края на главата или процент страници от цялата книга). Зареждам моята електронна книга веднъж на няколко седмици, а аз доста я експлоатирам!

Откъде намирам книги? Ами основно си ги купувам, тъй като чета на английски и в Amazon е пълно с изгодни сделки – безплатни книги, намалени книги на под 1 долар, седмични или месечни промоции. Ако говорим за книги на български, издателствата предлагат електронни книги, преведени на наш език, но някои от тях не стават за Kindle и може да се наложи да ги конвентирате (специално книгите Kindle поддържат Mobi и pdf формати). Електронни книги има и в някои сайтове, онлайн библиотеки и групи из социалните мрежи, но вероятността да попаднете на пиратско копие е голяма, затова аз избягвам да пипам там.

Ще попитате защо тогава да дадете например 12 лева за електронна книга на български, като може да си я купите за 15 на хартиен носител?

Ами на първо място, заради удобството – едва ли може да помъкнете в дамската си чанта или раницата си всички книги, които имате. Пестите място, пазите природата като не хабите хартия и се глезите с екстрите, които вашата електронна книга предлага. А ако не ви пречи да четете на чужд език, тогава тя ще се превърне в най-добрия ви приятел.

Разбира се, като един виден книгохолик още си купувам и книги от книжарницата, като бройката им непрекъснато се увеличава, затова периодично се налага да правя подбор, а и внимателно избирам кое заглавие да включа и кое не. На хартия купувам книги на любими автори, класики или специални издания, всички книги на кулинарна тематика и нови книги, които няма как да поръчам за четеца. Останалата територия на Хрисиландия се побира в един електронен четец, който е малко по-голям от пощенски плик.

3 comments

ireinbooks 21.08.2018 - 9:40

Прекрасна тема,която ме вълнува много тези дни 🙂
Имам Kindle Paperwhite от близо три години (не помня точно) и бях много доволна от него,до момента в който не усетих ограниченията,които ми поставя заради формата,който чете.Нито мога да кача книги,които закупувам от българските книжарници,нито тези,които заемам от електронната библиотека в Лондон.Доста се чудих какво да правя и преди два дни си закупих Kobo,който чете тези формати и ми дава възможността да чета и други неща,не само закупените от Amazon.Та сега си имам два,но като цяло се замислям с какво Kindle е по-добър от другуте четци,като не ти дава пълна възможност да се наслаждаваш на всички заглавия,които искаш,а само на определени?
Иначе и аз доста често се улавям,че предпочитам четеца,защото нощно време ми е най-удобно докато всички спят на тъмно да чета,като си го подпирам на възглавничка и си се опъвам да ми е удобно и само кликвам да сменям страниците :)А и за носене наоколо в чантата определено е по-компактно.Ако пък ще започвам някоя нова книга докато съм навън,качвам задължително две- три,ако тази не ми хареса да имам избор,а ако трябва да нося книжно тяло бая ще се озоря 🙂 🙂
Благодаря за страхотната тема,Хриси.Беше ми много интересно да прочета твоето мнение.

Reply
Франк 06.11.2018 - 23:21

Муцка има програми, които конвертират какъвто и да било файл в такъв , какъвто чете Kindle. Така, че ограниченията са явно в твоя свят само…….

Reply
Paris_love 25.08.2018 - 20:41

Насладих се максимално на написаното от теб и съм съгласна на 100% с всичко. Лично аз имам Кобо от ….3-4 години някъде и това малко устройство промени живота ми към по-добро:) Удобството ,което предлага изобщо не може да се сравни с хартиената книга (не че не обичам да чета книги в хартиен вариант) , но през повечето време чета вечер преди лягане на загасена лампа и много по -практично.

Reply

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.