“An American Marriage” – Таяри Джоунс

Отдавна исках да ви разкажа за “An American Marriage” от Таяри Джоунс – книгата излезе този февруари, превърна се в абсолютен бестселър, с потенциал да стане една от най-добрите книги на 2018-та. Разбира се, до голяма степен шумът около нея се дължеше на факта, че беше избрана за книга на литературния клуб на Опра. Така или иначе потвърждавам, че “An American Marriage” наистина е страхотна книга!

“An American Marriage”:

  • Автор: Таяри Джоунс
  • Жанр: Художествена литература, Драма
  • Страници: 306
  • Година на издаване: 2018
  • Гледни точки: 3
  • Издателство: Не е издавана у нас

Рой и Селесте са младоженци – наскоро сключили брак, те още търсят баланса и компромиса в своята връзка. Любов не липсва, но тривиални ежедневни въпроси и сложни отношения между семейството на Рой със Селесте създават трудности. След поредното скарване Рой излиза да си проветри главата. А само ако знаеше, че тези няколко минути ще му костват несправедливо обвинение и присъда. Рой е обвинен в убийство и осъден да лежи в затвора, а бракът му е подложен на изпитание. Животът на Селесте продължава и кариерата й върви нагоре. С всеки изминал ден тя се отдалечава от своя съпруг и раздялата е неизбежна. Какво става обаче, когато Рой внезапно е пуснат от затвора само 5 години, след като е бил вкаран вътре? 

“An American Marriage” от Таяри Джоунс е книга, която ме грабна още от първите страници. Тя не е поредната трогателна история за брака и за сложните отношенията между мъжа и жената. Това е книга за живота – за непредвидените ситуации, в които човек изпада и които го променят, за случаите, когато не може да посочиш кой е виновен, но не откриваш и невинен, за моментите, когато трябва да решиш дали да се примириш, или да се бориш и има ли за какво.

But home isn’t where you land; home is where you launch. You can’t pick your home any more than you can choose your family. In poker, you get five cards. Three of them you can swap out, but two are yours to keep: family and native land.”

На пръв поглед “An American Marriage” не звучи нищо особено – сложен любовен триъгълник, драматични истини, разбити семейства, но всъщност докато я четеш, е много повече, защото Таяри Джоунс е направила така, че читателят да преживее всичко, което преживяват и самите герои, и да погледне ситуацията от всеки ъгъл, за да може сам да прецени чия страна да подкрепи. Още в началото историята те засмуква, защото показва една напълно нормална и позната картина – влюбена и млада двойка търси баланса в отношенията си, а свекърва и снаха не се разбират. После арестът на Рой идва като гръм от ясно небе и всяка следваща страница те разкъсва от неразрешими дилеми и въпроси, на които не можеш да дадеш верен отговор.

“Sometimes when you like where you end up, you don’t care how you got there.”

Историята се върти около тримата герои – Рой, Селесте и Андре, като авторката дава думата на всеки от тях. Ситуацията, в която са изпаднали е сложна и необичайна. Несправедливата съдба на Рой в комбинация с неговата харизма, моралните ценности и убежденията му, го направиха мой любимец – привързваш се към образа му, съчувстваш му, но със сигурност не го съжаляваш, а по-скоро гледаш на него с уважение заради всичко, което изтърпява. При Андре е по-сложно, защото той дълго време е криел чувствата си, а сега се възползва от ситуацията. Редно ли е? И да, и не. Факт е, че обича безрезервно Селесте, готов е на всичко за нея и именно тази негова отдаденост и любовта му оневиняват постъпката му. Образът на Селесте е най-комплексен – за едни тя ще е жертва на обстоятелствата, жена, която е продължила с живота си. Други ще я обвиняват в предателство, ще я намират за прекалено еманципирана или пък слабохарактерна, защото не успява да издържи на напрежението и болката. В моите очи тя беше страхливка, но признавам, че и аз имах моменти, когато не бях сигурна дали е редно да я съдя.

Love makes a place in your life, it makes a place for itself in your bed. Invisibly, it makes a place in your body, rerouting all your blood vessels, throbbing right alongside your heart. When it’s gone, nothing is whole again.”

Сюжетът дава много теми за размисъл, свързани с брака – на какво се основава, през какво може да мине, за върховете и спадовете, заслужава ли си да се бориш, кога трябва да се откажеш (и трябва ли), има ли любовта срок на годност, как промяната в характерите се отразява на двойката. Говореше се още за изневярата – защо хората изневеряват, може ли да бъде оправдана, може ли да бъде нещо градивно. За страха от майчинството, за аборта, за отношението към чернокожите, за несправедливостите в живота…Авторката има много въздействащ и изразителен стил на писане i прекрасно подбира думите, така че да те уцелят право в сърцето.

“But is there any other way, even when love is true and pure, not dirty with time and betrayal? Maybe that’s what it means to be in love, to willingly be at the mercy of another person.”

“An American Marriage” от Таяри Джоунс е като е сборник от комплексни, морално-етични, силно емоционални казуси, които няма как да те оставят безразличен. История, която те провокира да мислиш и която те поставя в положение, в което ти сам да отсъдиш кой е грешен и кой прав.

Related posts

“Щастие за начинаещи” – Катрин Сентър

“Аталанта” – Дженифър Сейнт

“Момичето от Техеран” – Марджан Камали