Избрани книги за месец август 2018

by Хриси

Не знам дали август ще е горещ откъм температури, но ако говорим за нови заглавия – определено има какво да предложи. Някои заглавия тъкмо стигнаха до книжарниците, а други предстои да ни зарадват към средата на месеца. Вижте кои са книгите, които съм набелязала за месец август 2018.

“Дъщерята на художника” – Глория Голдрайх

Не съм забравила “Кафе под липите” и със съжаление споделям, че още не съм стигнала до тях, но видях, че от тази поредица (ако мога така да я нарека) има нова книга – “Дъщерята на художника”. Исторически роман, в който действието се развива отново в красивата Франция. Марк и Белла са семейство, което цени естетиката и изкуството. Той е талантлив художник, а тя – писател. Двамата са преживели много, затова се стараят да отгледат дъщеря си Ида в един защитен и възвишен свят, далеч от грубата реалност. Но какво ще се случи, когато Ида порасне? “Дъщерята на художника” от Глория Голдрайх на издателство Емас вече може да бъде намерена по книжарниците.

“Едно лято в Италия” – Пип Уилямс

Обичам книги за Италия – харесва ми атмосферата и темперамента, които историите от там имат. “Едно лято в Италия” от Пип Уилямс на издателство Сиела разказва за Пип и Шанън, които зарязват всичко и отиват да работят и живеят в Италия. Между работата и почивката те се учат да бъдат като италианците и да попият от таланта им да се радват и да ценят живота. Струва ми се подходяща книга за почивка и вече може да бъде намерена по книжарниците.

“Варианти на нас” – Лора Барнет

Напоследък от Orange Books са в серия и не спират да ни радват с интересни книги. Този път съм се спряла на “Варианти на нас” от Лора Барнет, в която се разказва за Ева и Джим. Двамата се запознават в Кеймбридж и от тогава животът им се променя. Пише, че се разказва за любов, приятелство, амбиция и надежди и че има три възможни варианта за тяхната връзка, но кой е правилният? “Варианти на нас” вече може да бъде намерена по книжарниците.

‘Измамна светлина” – Луиз Пени

Ех, този Гамаш! От колкото време му се каня и все не стигам до него, а дори имам някои от предишните книги. Този месец обаче сериозно съм се зарекла да прочета част от тях, защото много искам да стигна до “Измамна светлина”. С тази красива корица и това загадъчно резюме на гърба за поредния сложен случай на убийство, който Гамаш трябва да разплете – изкушението е твърде голямо. “Измамна светлина” от Луиз Пени на издателство Софтпрес е от 1-ви август по книжарниците.

“Писмо до Тоскана” – Рис Боуен

Връщаме се на италианска земя с тази тайнствена и драматична история за София, която през 1944г. спасява британския пилот Хюго, чийто самолет е свален от германците. Двамата се влюбват, но връзката им е разрушена от предателства и интриги. Години по-късно дъщерята на Хюго се връща в Тоскана, където ще научи повече за вече покойния си баща, за пребиваването му в Италия, любовта му към София и откритията, които двамата са направили. В Италия Джоана ще срещне Ренцо – мъжът, който ще й помогне да вземе решение дали да сложи край на тайните или да ги погребе завинаги в миналото. “Писмо до Тоскана” от Рис Боуен на издателство Кръгозор излиза на 1-ви август.

“Даяна. Нейната истинска история от първо лице” – Андрю Мортън

Така чаканата от мен биография на принцеса Даяна през август вече ще може да бъде намерена и по нашите книжарници. Вижте какво се казва за книгата: “През 1997 г., непосредствено след трагичната смърт на Даяна, Андрю Мортън разкрива истината за работата си с принцесата. Този необикновен процес на сътрудничество дава на Даяна възможност да опише живота си от първо лице. Никога преди представител на кралското семейство от такъв ранг не е говорил толкова сурово и директно: за нещастния си брак, за отношенията си с Кралицата и останалите членове на семейството, за надеждите си, за страховете и мечтите си. Икона в живота и легенда в смъртта, Даяна продължава да предизвиква възхищение дори двайсет години след онази ужасяваща нощ в Париж.” Чакам от издателство Enthusiast да обявят официалната дата, но в сайта им пише, че книгата трябва да излезе през август.

“Да живееш нататък” – Нарине Абграрян

Все още не съм изчела всичко от Нарине Абгарян, но имам добри впечатления от “Три ябълки паднаха от небето”. Историите й са топли, истински, неподправени, затова подозирам, че “Да живееш нататък” ще носи характерния почерк на авторката. От издателство Лабиринт споделиха, че можем да очакваме книгата на 28-ми август, така че я отбелязваме и нея в календара.

“Сезонът на маслините” – Каръл Дринкуотър

Мисля, че не съм чела “Маслиновата ферма”, но покрай продължението й – “Сезонът на маслините”, може би ще прочета направо и двете книги. Тук двойка съпрузи – Каръл и Мишел, които сигурно познавате от първата книга, се връщат да живеят в Прованс, където имат маслинови дръвчета, за които да се грижат. Двамата имат амбицията да превърнат фермата си в успешен бизнес, като произвеждат зехтин, но това се оказва по-трудна задача, отколкото са очаквали. Ще се справят ли, още повече когато се очертава семейството им да се увеличи с един член? “Сезонът на маслините” от Каръл Дринкуотър на издателство Хермес излиза на 28-ми август.

“Най-доброто в теб” – Колийн Хувър

Не знам дали въобще трябва да обяснявам защо съм включила тази книга в подбора си за август. Поздравявам издателство Ибис, че успяха толкова бързо да реагират и само седмици след като “Най-доброто в теб” видя бял свят, да я пуснат на български у нас. Историята е абсолютно в стил Колийн, тоест – ще ви смаже емоционално. Но това е една от най-въздействащите книги, които съм чела някога, и по мое мнение една от най-добрите истории на Колийн (ако не и най-добрата). А вие може да си спечелите копие, ако участвате във Facebook играта на страницата на Hrisilandia.

“Crazy rich Asians” – Kevin Kwan

Според издателския план на Егмонт август се очертава горещ месец на хитови заглавия. Първо започваме с “Crazy Rich Asians” на Kevin Kwan – книга, която е бестселър в САЩ и е първа от поредицата за три богаташки, китайски фамилии, които са в шок след като наследникът на едната си води приятелка – американка. Написана с чувство за хумор, историята на Рейчъл, която попада в този затворен свят на (ново)богаташи, ми напомня на някаква нова и оригинална версия на “Клюкарката”, която аз много харесвам, затова със сигурност ще й дам шанс. “Crazy Rich Asians” излиза на 18-ти август.

“Next Year In Havana” – Chanel Cleeton

Второто заглавиe, което ще излезе под емблемата на Анишър (Егмонт) е “Next Year In Havana”, което е едно от най-препоръчваните заглавия за 2018-та и беше изборът на литературния клуб на Рийз Уидърспуун за месец юли. Историите всъщност са две. Едната ни връща в 1958г., когато 19-годишната Елиза, която е от богато семейство в Куба, се влюбва в неподходящия според семейството й мъж – ревюлиционер. Другата разказва как през 2017-та година Марисол – внучка на Елиза, заминава за Хавана, където ще научи повече за семейната история и тайните на баба й. Там тя ще срещне мистериозен мъж, който си има своите тайни, но дали двамата имат бъдеще? “Next Year In Havana” излиза на 25.08.

“The Simple Wild” – K.A. Tucker

Любимката ми K.A. Tucker пуска нова книга през август и аз съм на върха на щастието от тази новина. “The Simple Wild” вече е поръчана и очаквам да пристигне на електронния ми четец на 07.08. Изоставям Тоскана и Париж, за да замина за Аляска, където заедно с главната героиня Кала ще изследвам пустошта. Кала се връща в родния си град, за да прекара с баща си последните му дни – тя няма планове да остава, освен ако чаровният пилот Джона, който тя среща, не успее да я убеди.

“As Dust Dances” – Саманта Йънг

За почитателите на Саманта Йънг – през август авторката също ще ни зарадва с нова книга. “As Dust Dances” е втора книга от поредица, чието начало бе поставено с “Play On”, но доколкото разбирам, може да се чете и самостоятелно. Историята е романтична и емоционална – разказва за Скайлар, която отлично знае какво е да си на върха и после колко боли, когато паднеш от него. Талантливата певица, която едно време е била звезда, а днес е бездомница, е разпозната от продуцента Килиан, който вижда в музиката и таланта й светлина, която може би най-после ще му даде покой. Как ще се развият отношенията им, ще мога да разбера след 7-ми август.

“Blind Kiss” – Renee Carlino

Renee Carlino е авторка, с която се запознах миналата година. До момента съм чела две нейни книги и имам много добри впечатления за нея. Пише изразително, въздействащо и макар в историите й да се събира много болка, тя успява да се фокусира върху животът след тежките моменти и възможността да поправиш стари грешки. “Blind Kiss” разказва за мъж и жена, които се влюбват преди 14 години, но тя избира да не рискува приятелството им или по-точно да не залага сърцето си. Но 14-години по-късно нещо ще ги принуди да преосмислят този избор. “Blind Kiss” излиза на 14-ти август.

“From Here to You” – Джейми Макгуайър

Джейми Макгуайър ме дразни с откъси и статуси за тази книга откакто започна да я пише. Меко казано я очаквам с нетърпение по няколко причини. Първо, поставя начало на поредица, а ако сте чели “Красиво бедствие”, знаете, че Джейми Макгуайър е много добра в тях. Второ, говорим за романтика и страст, а не за Young Adult романите, към които тя се беше насочила напоследък. Трето, главният герой Трекс е мрачен, потаен и твърдо решен, че никога няма да се влюби – много обичам да чета за такива измъчени, заблудени души. Разчитам на Дарби да му покаже какво изпуска. “From Here to You” излиза на 21.08.

“Sea Prayer” – Халед Хосейни

Едва ли има човек, който не е чувал за книгите на Халед Хосейни – авторът, който разказва истории, които се запечатват завинаги в съзнанието и сърцето. В края на този месец предстои да излезе новата му книга “Sea Prayer”. Тя ще е кратка – приблизително 50 страници, но се говори, че е не по-малко въздействаща от останалите му романи. Тук Халед Хосейни засяга темата за бежанците и е вдъхновена от снимката на 3-годишното дете, чийто труп беше изхвърлен на брега на морето в Турция. Книгата излиза на 30-ти август. Аз обаче ще изчакам до октомври, когато издателство Обсидиан са планирали да издадат книгата на български.

Сигурна съм, че ще изскочат и още заглавия. Набелязала съм си също “Вечерно кафе в Рим” от Диего Галдино, тези дни трябва да завърша с “Елайза и нейните чудовища”, а и чакам да видя дали Ибис няма да ме изненадат с още някоя книга. Планирала съм да прочета и “Балада за Георг Хених” на Виктор Пасков преди от Сиела да са издали “Аутопсия на една любов”. Видях, че ще има и нова книга на Маргарет Атууд – “Каменното ложе”. И все още си мисля за “Така го правят датчаните” на издателство Ера. А месецът има само 31 дни…

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.