Какво прочетох през юли 2018

by Хриси

Тази годината лятото е в почивка и вместо да се радваме на слънце, дъждовните и мрачни дни изобилстват. Аз лично нямам никакъв проблем с това, защото имам цял арсенал от книги, които да ми правят компания в лошото време. Вижте какво прочетох този юли.

“В светлината на утрото” – Анес Мартен-Люган

Първият ми роман от Анес Мартен-Люган и със сигурност няма да е последен. Историята на Ортанс беше пленителна като самата нея, вдъхновяваща и сърдечна. “В светлината на утрото” ни учи, че преди да открием любовта, трябва първо да обикнем себе си и да сме в хармония с живота, който сме изградили. Повече за Ортанс и нейните преживявания може да прочетете в подробното ревю в блога.

“Книжарката от площада на билките” – Ерик дьо Кермел

Очаквах с нетърпение „Книжарката от площада на билките“ – спечели ме още с корицата, но и историята не ме разочарова. В нея се разказва за всякакви хора, но общото между тях е запознанството им с Натали – отзивчивата книжарка, която отваря книжарницата в Юзес. Книга, написана за всички книжари – с разбиране и с уважение към отдадеността им на литературата, но и за всички читатели, защото разказва с любов и симпатия към емоциите, които влагат и получават от четенето.

Обичам авторите, които умеят да вдъхнат аромат на разказваните истории, онези, чиито думи могат само леко да докоснат кожата ми или тежко да легнат върху нея.“

“Малкият антикварен магазин под Айфеловата кула” – Ребека Рейзин

Някои читатели харесват книги за Италия, но мен си ме теглят историите за Париж. “Малкият антикварен магазин под Айфеловата кула” е една много приятна и интересна книга, която ме вкара в света на антикварите и търговете с ценни находки от миналото. Всяка вещ разказва история и Анук разполага с таланта да я чуе и да я предаде в правилните ръце. Комбинация между романтика и съспенс, “Малкият антикварен магазин под Айфеловата кула” от Ребека Рейзин си спечели специално място в блога.

Но тук има цяло богатство от прелестни неща, независимо дали струват много пари или не. Красотата е в изобилие…Прекрасни дреболийки, които имат малка стойност, но много душа. Кутии за чай, рамки за картини, стари шишенца за парфюм. Половината от удоволствието е човек да ги открие, а останалата половина – да си представи откъде са дошли.“

“Полунощ в книжарница “Блестящи идеи” – Матю Дж. Съливан

Месечната ми доза трилър този път идва от Матю Дж. Съливан и “Полунощ в книжарница “Блестящи идеи”. Много харесах историята, стила, съспенса. Книгата ме държа на нокти и не можех да я оставя, докато не стигнах последната страница, а фактът, че главната героиня работеше в книжарница, й даде допълнителни бонус точки. Повече за “Полунощ в книжарница “Блестящи идеи” може да прочетете в подробното ревю в блога.

Забелязвала ли си начина, по който повечето хора разлистват книгите, сякаш са в храм или в църква? Няма нищо общо с ровенето из закачалките с дрехи в отдела за разпродажба, нито с мятането на консерви царевица в количката в супермаркета. Не, това е разлистване. Дори звучи сънливо: разлистване. Пулсът се забавя. Времето изчезва. Сериозните хора отново стават мечтатели.“

“Дом” – Камелия Кучер

Напоследък се старая да чета поне по една книга на съвременен български автор. За юли се случи да е “Дом” от Камелия Кучер, за която мога да ръся само суперлативи и комплименти. Прекрасно написана, лична и въздействаща история, която ме спечели още с първите страници. Книга за любовта, семейството, приятелството и дома. Книга, която просто трябва да прочетете, за да разберете за какво говоря!

Иде ми да скоча от стола и да се втурна в някой магазин да ти купя пиано с парите, които нямам, да го довлека до тук със силата, която не притежавам, и да те накарам да докоснеш клавишите, за да изкараш звука на душата си с влиянието, което нямам върху теб“

“Все още аз” – Джоджо Мойс

Любимата ми Луиза Кларк се завръща с нови сили и готова да превземе Ню Йорк. Обожавам стила на Джоджо Мойс, която отлично редува шеговит и небрежен тон със сериозни и емоционални моменти. За рисковете да се влюбиш отново, за желанието да започнеш начисто, за предизвикателствата на живота – “Все още аз” е една от най-чаканите книги за 2018 и съм сигурна, че ще се превърне и в една от най-харесваните.

“В града на замечтаните кули” – Джулия Уелан

Тази книга определено ме хвана неподготвена – бях се настроила за лека и неангажираща книга, а се оказа, че съм се сдобила със силна и въздейсваща история. “В града на замечтаните кули” ни учи да живеем за момента и да не си правим планове, да вярваме в любовта и в нейните магични способности, да се радваме на щастливите моменти  и да си спомняме за тях в тежките.

Най-трудното нещо е любовта без срок на годност, без уговорки, без предпазна мрежа. Любов, изискваща примирение с всичко онова, което не мога да променя. Любов, лишена от планове.“

“Късметът на начинаещия” – Кейт Клейборн

Приятна, разтоварваща и много романтична – така бих описала “Късметът на начинаещия” от Кейт Клейборн. Историята може да не е от най-оригиналните, но пък имаше интересни образи и любопитно развитие на сюжета. Хареса ми, че можех да проследя еволюцията в отношенията между Кит и Бен и да доловя онези любовни трепети, за които всички копнеем.

“Мляко и мед” – Рупи Каур

Рядко посягам към съвременна поезия, но се радвам, че го направих този път. Стиховете на Рупи Каур са по-различни от всичко, което съм чела до сега. Засягащи теми като насилие, тормоз, любов и раздяла, изневяра и предателство, красотата на женското тяло и силата на духа, в тях открих горчиви истини и значими послания. В отделно ревю споделих малко по-подробно мнение за колекцията от стихове, които според мен всеки тълкува и пречупва през според собствените си разбирания.

“The Summer Wives” – Beatriz Williams

Радвам се, че се доверих на избора на един от литературните клубове в Instagram, който следя, и прочетох “The Summer Wives”, защото тя се оказа истинско бижу. Влюбих се в книгата още от първите страници – освен, че е написана много добре и изключително увлекателно, авторката балансира чудесно драмата, романтиката и съспенса. Като прибавим и факта, че действието в книгата се развива през 30-те и 60-те години на миналия век и разказва за съдбата на една необикновена жена, мисля, че “The Summer Wives” притежава всичко, което търся в една история. Горещо я препоръчвам!

“The Other Woman” – Sandie Jones

Този месец ви излъгах, защото четох повече от един трилър. “The Other Woman” си я взех по препоръка на една от най-известните американски блогърки, която пише ревюта само и единствено на трилъри. Историята в началото може да се стори дори забавна – класическо неразбирателство между бъдеща снаха и свекърва. Колкото повече напредва книгата, толкова по-сложни и опасни стават взаимоотношенията между героите в нея. На няколко пъти авторката ме изненадваше с неочаквани обрати и със ситуации, които излизаха извън контрол, а финалът просто ме разби. “The Other Woman” не е от най-тежките трилъри, но си играе с ума на читателя както котка с мишка. Ще се хареса на тези, които са чели “Жената на прозореца” и “Съпругата помежду ни”.

“Момичето в кулата” – Катрин Арден

Обичам да чета поредици с изричното условие, че вече са издадени всички книги. “Мечокът и славеят” ме подведе и бях въвлечена в магичния свят на Вася, а сега, след като затворих “Момичето в кулата” наистина не знам как ще дочакам третата книга. Историята е още по-пленителна и вълшебна, още по-въздействаща и незабравима, но ще прочетете повече за нея в подробното ревю, което вече пиша.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.