10 книги, които бих избрала за компания на плажа

by Хриси

Знам, че това лято времето проявява особен характер и като че ли слънчевата ваканция е мираж, но лятната отпуска идва и дали с чадър или дъждобран, все ще стигнем до плажа. Избрах да споделя с вас 10 заглавия, които бих взела за компания на плажа (или за хамака в планината).

Независимо дали отивам на планина, или на море, не мога да си представя да не сложа поне една книга в куфара. Колкото и да медитираш сред природата или да зяпаш околните на плажа, идва момент, когато ти се иска да прочетеш нещо интересно, различно и по възможност не твъде натоварващо. На мнение съм, че ваканцията не е времето за онези книги, които ни разтърсват из основи и ни карат да се замислим върху смисъла на живота. Затова подбрах 10 заглавия на книги, които бих избрала да ми правят компания на плажа. Истории, които ще ме разсмеят, разчувстват и ще ме накарат да помечтая.

“Басейнът” – Либи Пейдж

Не, няма да спра да ви приказвам и напомням за тази книга! “Басейнът” от Либи Пейдж определено е сред фаворитите ми за 2018-та, затова смятам, че историята на Кейт и Розмари заслужава да бъде прочетена от повече хора. Книгата разказва за едно неочаквано и необичайно приятелство между двете жени, за борбата им в името на кауза, която ще донесе спасение и ново начало за всички, за любовта, която остава дори след като другия вече го няма. Освен това заглавието е тематично за сезона…

“В светлината на утрото” – Анес Мартен-Люган

Ако бюджетът ви не планира да прекарате лятната отпуска в южна Франция, то може да отскочите до там поне във фантазиите ви, а компания ще ви прави очарователната Ортанс – учителка по балет, която се връща в родния дом за летните месеци, след като съдбата я изненадва неприятно. “В светлината на утрото” носи финеса и деликатния изказ на своята авторка, а историята на Ортанс ще ви зарази с романтика и вдъхновение.

“Деветте кръга” – Диана Петрова

Рязко покачваме градусите на плажа, при това без дори още да сме сложили бански. “Деветте кръга” от Диана Петрова е горещ роман, разсъблечен от предразсъдъци и фалшива свенливост. Тук “табу” е непозната дума, а страстта между Габриела и Самуил може да разпали такъв пожар, че не знам дали и морето е способно да го потуши. Пък и няма да се притеснявате, ако се изчервявате много, докато четете, защото винаги може да обвините слънцето.

“Завръщане” – Яа Джаси

Още като погледнеш корицата на “Завръщане” от Яа Джаси и вече си се настроил на лятна вълна, но внимавайте, защото романът далеч не е толкова безгрижен, колкото изглежда. Авторката разказва 14 много лични, вдъхновяващи истории, които проследяват трудната съдба на един род, чийто корени тръгват от Гана и с времето се разпростират на няколко континента. Предупреждавам ви обаче, че е напълно възможно романът да ви обсеби и да прекарате лятната отпуска единствено в четене.

“Имението с ягодите” – Лорън Дентън

Синоними на ваканция – почивка, спокойствие, бягство. “Имението с ягодите” от Лорън Дентън създава именно такова усещане у читателя, докато разказва трогателната и необичайна история на Сара и нейната баба Мегс. История, която ни учи да не се отчайваме, а да живеем в хармония с живота, който съдбата ни е отредила. Роман, който ни припомня, че и най-овехтелите къщи могат да се превърнат в дом, стига да са изпълнени с обич и разбирателство.

“Малкият антикварен магазин под Айфеловата кула” – Ребека Рейзин

За лятната отпуска търсите роман, който да е романтичен, но не сладникав. Да разказва оригинална история, която обаче да не ви натоварва. Да има доза съспенс, но без да се обременявате със заплетените сюжети на някой трилър. Ако действието се развива на атрактивна дестинация, книгата печели бонус точки. Аз пък да ви кажа, този роман вече е написан – от Ребека Рейзин и се казва “Малкият антикварен магазин под Айфеловата кула”, а главната му героиня Анук определено е жена, с която ми се искаше да мога да изпия едно фрапе на плажа.

“Първата дама” – Сюзън Елизабет Филипс

Ако мястото в багажа ви е ограничено и трябва да изберете само една книга, която да носите с вас на плажа, тогава заложете на сигурното. Сюзън Елизабет Филипс е един от най-популярните автори на любовни романи и знае отлично как да ви отвлече вниманието и да ви настрои ваканционно. “Първата дама” е забавна и романтична приказка, която ще ви срещне с чаровния Мат и още по-симпатичната Нел (позната още като Корнелия Кейс, първата дама на САЩ, бегълка номер 1 за страната). Как пътищата на тези двамата се пресичат, оставам сами да разберете.

“Сред лимоновите дръвчета” – Надя Маркс

Ако има роман, който да асоциирам с думата “лято”, то това е “Сред лимоновите дръвчета” от Надя Маркс. Роман, който излезе през февруари, и още тогава ми размъти мозъка с картини от слънчева Гърция и с разкази за шумните ни и темпераментни южни съседи. Най-ценното в книгата обаче е споделеният урок за различните видове любов – от майчината обич през красивото приятелство до голямата и разтърсваща любов, която човек не забравя. Препоръчва се на всички плажуващи на някой гръцки остров!

“Съпругата помежду ни” – Гриър Хендрикс, Сара Пеканен

От не толкова кървавите и тежки трилъри, които излязоха наскоро на книжния пазар, “Съпругата помежду ни” от Гриър Хендрикс и Сара Пеканен ми е може би любимият. Открих го през март и се радвам, че от издателство Colibri го издадоха на български. Историята е много заплетена и направо те засмуква, постоянно се случват някакви обрати и сюжетът е абсолютно непредсказуем. Нищо не е такова, каквото изглежда (освен отражението ни по бански в огледалото преди да отидем на плаж).

“Тайната рецепта за втори шанс” – Дж. Д. Барет

Ако не ви се четат драми, не търсите захаросана любовна история и определено не ви е до убийства и преследване, тогава ви трябва роман, който да ви разсмее и да ви зареди с положителна енергия през лятната отпуска. “Тайната рецепта за втори шанс” от Дж. Д. Барет е вашето решение! Написана с чувство за хумор и много фантазия, историята на Луси наистина е идеалната компания за плажа. Има само един недостатък – много е възможно през цялото време, докато четете, да ви преследва чувство на глад, породено от изкушаващите рецепти и ястия, за които се говори. Носете си закуска към книгата!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.