“Първата дама” – Сюзън Елизабет Филипс

by Хриси

Сюзън Елизабет Филипс е един от най-четените и харесвани автори на любовни романи и все пак за мен беше почти непозната, тъй като бях чела само една нейна книга. Но човек се учи от грешките си и след като прочетох “Първата дама”, се убедих, че ще е хубаво да се запозная по-добре с творчеството й.

“Първата дама”:

  • Автор: Сюзън Елизабет Филипс
  • Жанр: Романтика, любовен роман
  • Страници: 372
  • Година на издаване: 2018
  • Гледни точки: 2 основни
  • Издателство: Ибис

Животът на Корнелия Кейс щеше да е като на всяка друга вдовица, ако не беше омъжена за държавния глава на САЩ. Дори след смъртта на съпруга си, тя трябва да поддържа имиджа на първата дама и по-лошото – да остане в ролята на такава. А Корнелия отчаяно иска да се откъсне от този свят, който вече й е до болка познат и в който е вкарана още от дете. Затова тя решава да зареже всичко и да напусне тайно Белия дом като Нел. Мат Джорик няма никакви планове за семейство или деца – все пак е израснал с достатъчно сестри, за да знае какво е да нямаш лично пространство, затова не смята да се отказва от свободата си на ерген. Но негова бивша приятелка го посочва като родител на едно от децата й и сега, когато нея вече я няма, Мат е човекът, който трябва да влезе в ролята на баща на една тийнейджърка и по-малката й сестра (все още бебе). Пътищата на Мат и Нел се пресичат случайно, но и двамата разбират, че може би ще успеят да си помогнат взаимно. Никой от тях не подозира, че животът му е на път да се промени драстично. 

“Първата дама” от Сюзън Елизабет Филипс не е роман, който ще ви разтърси, но това не е и целта на авторката. “Първата дама” е история, която носи чувство на наслада и удовлетвореност. Тя е от онези книги, които четем, докато сме на почивка, или пък когато сме се сгушили на дивана в дъждовен ден (а такива напоследък колкото искаш). Роман, който разказва за романтика и нежност и в същото време успява да ни разсмее. “Първата дама” си е класически любовен роман, в който съдбата среща двама напълно несъвместими на пръв поглед мъж и жена и намира начин да им покаже, че са създадени един за друг. Обичам такива книги! Книги, с които знам, че поне някъде в света на литературата, колкото и объркан да е животът, има изход от всяка ситуация, затова след последната страница оптимистът в мен ликува и си слага розовите очила.

Разказана увлекателно и с чувство за хумор, историята тръгва плавно като постепенно натрупва емоцията и привличането между Нел и Мат, прибавяйки и доза непредсказуемост заради тайните на главните герои. Искрено се забавлявах със споровете, които имаха, защото бяха типичните разправии в едно семейство, което е тръгнало на път. Харесах саркастичния тон на Луси, която като всеки тийнейджър искаше да се държи на положение, но всъщност си е дете, което търси одобрението и подкрепата на своите близки.

Нел носеше класата и харизмата, присъщи на позицията й. Макар ролята на първа дама често да остава леко подценявана в политическия свят, истината е, че историята помни множество примери за такива жени, които са вдъхвали самочувствие и увереност на останалите. Корнелия Кейс беше като техен събирателен образ, който ни припомня, че това е роля, която носи толкова предимства, колкото отговорности и недостатъци, защото лишава от елементарно чувство за нормалност и от свобода. * С Мат не се харесахме веднага – първоначално беше твърде голям егоист, за да проявя дори грам съчувствие към положението му, но подобно на Нел и аз постепенно откривах истинското му лице. Всъщност се оказа много по-грижовен, чаровен и романтичен, отколкото изглеждаше.

Накратко, “Първата дама” е модерен прочит на една позната история – за принцесата, която отчаяно иска да бъде обикновена, и за нейния любим, който се страхува, че в него няма нищо необикновено, с което да я спечели. И точно тук грешат и двамата, мислейки си, че са позицията да поставят граници и да лепят етикети. Защото независимо какви са и какво правят, когато любовта поеме управлението, контролът е извън техните ръце. И това й е най-хубавото!

* След края на мандата на президента Обама, съпругата му Мишел Обама беше казала, че едно от първите неща, които ще направи, е да отиде да напазарува в голям хипермаркет и да облече дънки.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.