Какво прочетох през юни

by Хриси

Не знам дали си спомняте, че в началото на юни ви споменах, как предстои натоварен месец. Имах набелязани цели 11 заглавия и за моя радост една голяма част от тях успях да прочета. Вижте какво прочетох през юни и какво остава за следващия месец.

“И аз съм Рейчъл” – Кас Хънтър

С право бях толкова ентусиазирана за “И аз съм Рейчъл” от Кас Хънтър на издателство Кръгозор. Прекрасно разказана история, която повдига важни и актуални въпроси за ролята на технологиите в живота ни и най-вече кое разграничава робота от човека. Емоционална и въздействаща, тя е разказана от няколко гледни точки, които помагат на читателя да опознае по-добре героите и да разбере всеки от тях. Повече за “И аз съм Рейчъл” може да прочетете в подробния блог пост.

Веднъж Рейчъл ми каза, че да искаш – да желаеш и да копнееш – е един от най-важните белези на човешката природа.“

“Дългият път надолу” – Джейсън Рейнолдс

“Дългият път надолу” от Джейсън Рейнолдс на издателство Егмонт беше от книгите, към които подходих леко скептично и честно казано бях доста изненадана от ефекта, който книгата имаше върху мен. Уникален стил на писане, а основната идея беше посветена на омагьосания кръг, в който ни вкарва насилието. Заслужено “Дългият път надолу” си получи специално място в блога.

“Тайната рецепта за втори шанс” – Дж. Д. Барет

“Тайната рецепта за втори шанс” от Дж. Д. Барет на издателство Хермес беше от книги, които ти носят само удоволствие. От историите, които ти припомнят как една добре написана история има силите да ти върне усмивката. Всичко ми хареса – емоцията, героите и най-вече рецептите. Палачинките на Франки вече станаха традиция вкъщи, така че дори само заради рецептата трябва да си вземете книгата!

Не вярвам в призраци. Всъщност не е така, вярвам, обаче ми се иска да не вярвам. Вярвам, че призраците на разочарованието и провалените връзки могат да те преследват цял живот. А провалът сам по себе си е злонамерен призрак…“

“Причините да останеш жив” – Мат Хейг

През юни попаднах на интересна книга, която е представител на нехудожствената литература – “Причините на останеш жив”. Мат Хейг разказва за личния си опит с депресията – за борбата с това емоционално чудовище, което се храни от сълзите, несигурността и липсата на самочувствие на своите жертви. Любопитното е, че авторът говори за заболяването на достъпен език и с чувство за хумор. Книгата му не носи със себе си меланхолия, а по-скоро надежда, че нищо не е изгубено и че има начини депресията да бъде победена.

“Книга за лятото” – Мишел Гейбъл

“Книга за лятото” от Мишел Гейбъл на издателство Софтпрес е приятна и увлекателна история за връзката с близките ни хора, за дома и корените, за спомените и тайните. Разказва за жени, които впечатляват с борбен дух, упоритост и отдаденост на семейството. „Книга за лятото“ е книга за живота с всичките му върхове и спадове – повече за нея може да прочетете в подробното ревю в блога.

Понякога си мисля, че светът е страшен и безнадежден…И се влошава с всеки изминал ден. Но когато семейството ни е заедно в Сконсет, вярвам, че всичко ще си дойде на мястото. Всичко ще бъде наред.“

“Търговец на щастие” – Неделчо Димитров

“Търговец на щастие” от Неделчо Димитров на издателство Потайниче се озова случайно при мен, но затова обичам да казвам, че хубавите книги понякога ме откриват сами. Историята повдига въпроси, свързани с любовта, но не онази романтичната и захаросаната, а по-скоро тази, която ни учи на философията на живота. Много ми хареса стила на автора, затова си извадих и доста цитати, част от които споделих с вас в ревюто.

На света няма нищо по-ценно от времето, освен човека, на когото го подаряваме.“

“Something in the Water” – Catherine Steadman

Тази не я очаквахте, нали? “Something in the Water” от Catherine Steadman е от по-леките трилъри, изпълнен с напрежение и съспенс, но без убийства и кръв – тоест каквито аз ги обичам. Книгата е месечният избор на литературния клуб на Рийз Уидърспун и честно казано сериозно обмислям да следя всяко от предложенията на актрисата, защото се оказва, че с нея имаме доста сходен вкус. Историята разказва за влюбена двойка, на която й предстои сватба и меден месец. Проблемът е, че мъжът остава без работа и парите намаляват драстично. По време на сватбеното им пътешествие, под кристалните води на океана те намират пари и диаманти, които решават да вземат със себе си. Сега обаче трябва да се пазят от полицията, от собствениците на “съкровището”, а може би и един от друг?

“More Than Words” – Mia Sheridan

Мия си е Мия – каквото и да напише, все ще е хубаво. Новият й роман е красива любовна история, изпълнена с музика, история и копнеж. Главните герои се познават от деца и като че ли още тогава са знаели, че са създадени един за друг, въпреки че следват години, през които не са се виждали. В този ред на мисли “More Than Words” отново въплъщава идеята на авторката, че съдбата си знае работата и рано или късно две души, които си принадлежат, се откриват.

“Карта от звезди и сол” -Дженифър Зейнеб Джукхадар

“Карта от звезди и сол” от Дженифър Зейнеб Джукхадар на издателство Егмонт не е първата история, която чета за живота на бежанците и тяхната борба за оцеляване, но определено е една от най-нестандартните и оригинално поднесени. Книгата комбинира две истории. Първата е тази на Нур – 12-годишно момиче, което познава Сирия само от разказите на семейството си, но в действителност страната се оказва чужда и сурова към своите “деца”. Втората е за смелата Роя – героиня от приказките, които бащата на Нур й е разказвал; обикновено момиче, което има силата да върши необикновени неща, затова 800 години по-късно още разказват за подвизите й. Повече за “Карта от звезди и сол” може да прочетете в подробното ревю в блога.

Трябва ли да има поука? Може би животът просто си тече, а времето диша безспир. Страданията по пътя ни идват и си отиват. А хората – някои добри, други лоши – живеят поколение след поколение под звездите.“

“Завръщане” – Яа Джаси

Каквото и да ви кажа за тази книга, малко ще е… Колкото и да ви я хваля, всъщност трябва сами да я прочетете, за да се убедите каква находка е. “Завръщане” от Яа Джаси на издателство Orange Books разказва за колониализма, за робството, за търговията с хора, за сегрегацията и дискриминацията, но също за Африка, за обичаите на ганайските племена, за семейството и дълбоките корени на родословното дърво. Моля ви, не подминавайте тази книга – ако си мислите, че корицата й е уникална, то вътре ви очакват цели 14 неповторими и незабравими истории, които си заслужават вниманието ви!

„Семейството е като гората: ако гледаш отвън, ти изглежда безредна; когато си вътре, виждаш, че всяко дърво си има място.“ – Аканска поговорка

“Деветте кръга” – Диана Петрова

Любов, страст, пожар от чувства и емоции – това ще откриете между страниците на “Деветте кръга” от Диана Петрова на издателство Софтпрес. Роман за модерната жена, която е силна, независима и свободна както в живота, така и в спалнята, където няма място за задръжки и излишна свенливост. Провокативна, дръзка, запомняща се – историята на Габриела и Самуил заслужава вниманието на почитателите на горещите любовни истории.

Трудно е да срещнеш любовта. Понякога тя е толкова голяма, че е невъзможно да я побереш изведнъж в живота си.“

“Първата дама” – Сюзън Елизабет Филипс

Като почитател на любовните романи е изненадващо, че това е едва втората ми книга от Сюзън Елизабет Филипс. “Първата дама” е класическа романтика – историята е интересна, има тръпка и химия между героите, интригата ви държи в напрежение и въпреки че знаете как ще свърши книгата, все пак ви е любопитно да видите как Нел и Мат са стигнали до щастливия край. Ще се опитам тези дни да кача по-подробно ревю.

“The Tattooist of Auschwitz” – Heather Morris

Купих си “The Tattooist of Auschwitz”, докато бях на екскурзия. Нямах никакви очаквания и не бях търсила други мнения за нея. Даже ако трябва да съм честна, забеляза я мъжът ми, който ме попита дали не съм я чела. Днес мога да ви кажа, че историята на Лале ще я помня дълго време, а романът е един от най-добрите, на които съм попадала. “The Tattooist of Auschwitz” от Heather Morris ще получи отделно ревю в блога и там ще разкажа повече за нея.

В момента довършвам “Getting Schooled” от Emma Chase – не е лоша, но и не е толкова добра, колкото “Заплетени” и моя любимец Дрю.

2 comments

Paris_love 01.07.2018 - 16:51

Уааауу , успяла си да прочетеш толкова много книги и всички звучат изключително интересно. От изброените заглавия съм чела единствено Първата дама , но силно ти препоръчвам всяка от книгите на С.Е.Филипс , тъй като авторката пише наистина изключително увлекателно , леко и забавно. Пожелавам ти също толкова успешен книжен юли 🙂

Reply
Хриси 03.07.2018 - 11:34

Първата дама наистина беше много приятна история, разтоварваща и забавна. Сигурно ще пробвам и с други нейни книги, защото много хора ми хвалят авторката 🙂

Reply

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.