“Причините да останеш жив” – Мат Хейг

by Хриси

Миналата седмица си казахме “Сбогом” с две личности, на които аз се възхищавах. Антъни Бурдейн беше от хората, които те заразяват със страстта си към храната и света на кулинарията, а талантът на Кейт Спейд да създава толкова красиви и елегантни чанти винаги ме е респектирал (уточнявам, че чантите са друга моя мания). И двамата сами са избрали да сложат край на живота си. По същото време четях “Причините да останеш жив” на Мат Хейг и се чудя, дали ако бяха прочели написаното от него, нямаше да намерят своята причина да не напускат този свят?

“Причините да останеш жив”:

  • Автор: Мат Хейг
  • Жанр: Нехудожествена литература, self-help
  • Страници: 184
  • Година на издаване: 2018
  • Гледни точки: 1
  • Издателство: Intense

Никога не съм крила, че съм почитател предимно на художествената литература, но когато нещо от графа “нехудожествена” ми се стори интересно и ми попадне в полезрението, му давам шанс. Вярвам, че този тип книги ни обогатяват не толкова на емоционално, колкото на фактологично ниво и в тях винаги може да намериш нещо полезно. “Причините да останеш жив” на Мат Хейг засяга и коментира актуален и доста наболял проблем на обществото – депресивните състояния, в които все повече хора изпадат и борбата да се справиш с това мрачно чудовище Депресията, което се е настанило удобно в съзнанието ти.

Най-добрият начин да победиш едно чудовище е да намериш второ, по-страшно.”

Тъжен, объркан, изгубен – това са определения, които не са чужди на никого от нас. Всеки е преживявал някаква емоционална травма, момент, който да ги отключи, но понякога, когато отвориш кутията на Пандора с тези натрапчиви и мрачни мисли, не ти достигат сили, за да я затвориш навреме. Мат Хейг разказва за личния си опит и борбата с депресията – битка, която води дълги години, но все пак успява да спечели. Това, което ми хареса в книгата, беше фактът, че е достатъчно информативна и полезна, без да звучи научно, скучновато или меланхолично. Напротив, самият Мат обича да се шегува и да посочва интересни сравнения, които да разчупят иначе напрегната атмосфера, предизвикана от значимостта на темата и разгледаните проблеми. Харесаха ми списъците, които правеше, а включените диалози между него и близките правеха историята по-динамична и разнообразна на фона на много други с толкова деликатна тематика.

И защото аз също обичам да правя списъци, споделям с вас 4 неща, които научих от “Причините да останеш жив” на Мат Хейг:

Депресията е болест
Много хора подценяват депресията и не я окачествяват като болест, защото я принизяват до емоционално неразположение, фаза, през която човек преминава. А всъщност оставена без надзор, депресията може да придобие значителни мащаби и накрая да те погълне изцяло. Според статистика на Световната здравна организация в някои страни самоубийството взема живота на повече хора, отколкото много други “по-сериозни” заболявания. И тъй като подобни случаи са резултат от депресия, може да се каже, че тя е едно от най-смъртоносните заболявания и е отговорна за един на всеки сто смъртни случая в страни като Великобритания.

Депресията е болест. Само че не настъпва с обрив или кашлица. Трудно се вижда, защото по правило е невидима.”

Никой не е защитен от нея
Никой не е имунизиран срещу депресивни състояния. Депресията е всеядно животно, хищник, който е готов да погълне всякакъв тип хора – бедни, богати, известни, красиви, необвързани, обвързани…Колкото повече се поддавате на мрачни мисли, толкова повече “храна” й давате. Тя е ненаситна и апетитът й не пресъхва, докато не е сигурна, че е облизала и изтрила последната щастлива мисъл от ума ви. Мат Хейг публикува в книгата си списък с имена на известни личности, които са страдали или дори все още борят със заболяването. Сред тях са: Уинстън Чърчил, Моцарт, Нютон, Джим Кери, Ал Пачино, Гуинет Полтроу, Ан Хатауей, Холи Бери, Ема Томпсън, Ума Търман, Кари Фишър, Роби Уилямс.

Помагаш като слушаш
Мат Хейг разказва, че е нямало да се справи с депресията, ако до него не е била половинката му – Андреа. Самият той осъзнава колко е трудно да живееш с човек, който изпада в тежки кризи; който не може да излезе навън като нормален човек; който непрекъснато изпитва страх и се поддава на ниското си самочувствие. Андреа е била търпелива и внимателна с него, успявала е да го разбере, да го изслуша, без да подценява или принизява състоянията му, без да му казва, че “трябва да се стегне”. Мат Хейг твърди, че понякога за да помогнеш на някой близък, който страда от форма на депресия, е нужно единствено да си до него и да го изслушаш.

Всичко минава – след болката идва радост, топлината топи леда”

Винаги има причина да останеш жив
Колкото и мрачен да ти се вижда животът, винаги може да намериш причина да направиш крачка напред. Мат Хейг прилага списък с причини, които са достатъчни, за да откриеш отново светлина в тунела и да прогониш депресията. Голяма част от тях са споделени от други хора, които са преминали през подобни състояния. Причината може да е всякаква – от по-генерални като приятелите, семейството и любимия човек, до по-лични и уж дребни като часовете по йога или нарастването на деня след 21-ви декември, музиката или “Стар Трек”.

Няма да давам оценка на тази книга, не го чувствам редно. Ще ви кажа само, че е написана повече от добре и че бих я препоръчала на всеки, който страда от някаква форма на депресия, и на всеки, който има близък, преминаващ през подобен, труден етап от живота.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.