5 любими мои детски книги + детски книги, които да потърсите на Панаира

by Хриси

1-юни е много любим мой празник – слънчев, усмихнат, като самите деца! Вярвам, че любовта към книгите донякъде се възпитава, затова вкъщи колекцията от детски книжки расте пропорционално с моята. За Деня на детето реших да ви разкажа за 5 мои любими детски истории и да ви предложа няколко детски книги, които да потърсите на Пролетния панаир на книгата.

“Малка къща в прерията” – Лора Инглос Уайлдър

В първи клас ми направиха карта за детския отдел на библиотеката в града. Много обичах да се разхождам до там, а още повече обичах да се губя между рафтовете, от които ухаеше на разлиствани страници и…ами на книги (най-хубавият аромат за един книгохолик). Жълтата поредица на издателство “Пан” включваше много заглавия, но “Малка къща в прерията” беше от първите, които прочетох. Още си спомням как вечерта се бях сгушила в леглото и жадно поглъщах историята на главната героиня – опитвах се да си представя какво е да бъдеш на нейно място, да виждаш как изграждат дома ти от основите, да се грижиш за прехраната си, да си щастлив въпреки скромния си живот (сравнено с този в наши дни). Книгата ми действаше успокояващо, но и пристрастяващо. След като я завърших, бързах да се върна в библиотеката за втора част.

“Емил от Льонеберя” – Астрид Линдгрен

Трябваше да чета “Емил от Льонеберя” за училище и до тогава името Астрид Линдгрен свързвах с Пипи и Карлсон, а Емил беше непознат. Нямах особено желание за трайно приятелство с него, затова реших, че ще прочета задължителните откъси (спомням си този за супника). Кой да предположи, че ще ми стане толкова забавно и интересно! Прочетох книгата за два дни, което тогава отбелязах като лично постижение. Харесваше ми, че Емил правеше пакости, дори когато се стараеше да ги избягва – те просто сами го намираха. Беше единствен по рода си и може би затова толкова години по-късно още си спомням с усмивка за неговата история.

“Хари Потър и философският камък” – Дж. К. Роулинг

Каквото и да кажа за тази книга, малко ще е! Само да можеше да се запиша някъде за един билет до Хогуортс, въобще нямаше да му мисля. Получих “Хари Потър и философският камък” при размяна на коледни подаръци в училище. Повечето от другите деца бяха чели книгата, аз още се опъвах, защото от ученичка фентъзито не беше съвсем моя жанр. Веднъж като я отворих, не я оставих до края – не можех, дори да искам. До нова година вече бях прочела “Стаята на тайните” и “Затворникът от Азкабан”, който тъкмо се бе появил по книжарниците. Официално влязох в редицата на най-запалените почитатели и оставам верен фен и до днес, магията доби съвсем други измерения!

Приказки от Андерсен

От дете обичам да чета приказки, може би защото преди сън мама ми четеше по една. От всички приказки обаче най-любими ми остават тези на Андерсен. В тях има нещо много нежно и лирично, магическо по по-особен начин. Харесвам “Цветята на малката Ида”, “Палечка”, “Храбрият оловен войник” и разбира се “Малката русалка”. Спомням си колко бях впечатлена, че русалката се превърна в морска пяна накрая, вместо да прочета обичайното “И заживели щастливо”.

“Забранете тази книга” – Алън Грац

Знам, книгата е нова, но това не пречи да стане любима моя детска история. Това е от книгите, които се надявам един ден и моят син да прочете и да се влюби в нея така, както аз. Да оцени идеята – че четенето е свобода – на мисълта и на въображението, свобода да изразяваш личното си мнение  на пристрастен читател, свобода да обичаш едни истории и да не харесваш други! Че литературата е свят, в който може да се губиш винаги, когато имаш нужда или поискаш. “Забранете тази книга” има подробно ревю в блога и там може да научите повече за нея.

5 детски книги, които да си вземете от Пролетния панаир на книгата:

  1. “Приключенията на Пинокио”, издателство Миранда – книгата е с илюстрации, които помня от моето детство. Изключително красиви са, предлага се и с твърда, и с мека корица, а приказката за Пинокио си е класика.
  2. “Камен и пиратите от 5г”, издателство Софтпрес – запознайте се с Камен и неговата дружина. Камен е специален, но приятелите му сащо, защото винаги са готови за подвизи и си помагат един на друг. Историите им ще забавляват вас и вашето дете, а компания в приключенията ще ви прави кучето Пират.
  3. Някоя от книжките от поредица “Във Вълшебната гора”, издателство Фют – с тях израснах, с тях расте и моето дете. Книжките с героите от Вълшебната гора са все така интересни, прекрасно написани и още по-красиво илюстрирани.
  4. “Малка сладка”, издателство Златна рибка – ако обичате да готвите заедно с вашето дете, то трябва да се сдобиете с тази книжка с рецепти, достъпни за малки готвачи. Тествала съм някои от тях, нямат грешка! А сега видях, че има и “Малка соленка”, която също ще потърся.
  5. “Приключенията на страхливия вълк Гошо”, издателство Труд – от новите детски книги, които харесвам, е и тази за приключенията на страхливия вълк Гошо. Написана е в рима, изцяло излиза от клишето как вълкът винаги е лошият герой и разказва за приятелската групичка на животните в гората.

А това са част от новите детски книжки, с които се сдобихме вкъщи от тазгодишния панаир на книгата.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.