“Камен и пиратите от 5г” – Елена Павлова

by Хриси

Може вече да съм в отбора на “големите”, но още обичам да чета детски книги – да преживявам отново онова чувство на безгрижие и свобода, което само децата познават, а въображението ми да рисува пъстри картини и да ражда нови приключения. Имах удоволствието да съм сред първите, докоснали се до “Камен и пиратите от 5 г” от Елена Павлова, и да ви кажа, много ми се иска и аз да съм част от техния весел отбор!

“Камен и пиратите от 5г”:

  • Автор: Елена Павлова
  • Жанр: книга за (непораснали) деца
  • Страници:
  • Година на издаване: 2018
  • Гледни точки:
  • Издателство: Софтпрес

Новата учебна година за 5г клас започва обещаващо! Първо, в класа имат нов ученик – Камен, който разказва страшни истории, забавни и интересни, те звучат направо като истински. А може би наистина са, защото Камен е специален. Компания в игрите им прави и Пират – кучето на любимия им учител, г-н Иванов. Пират също обича игрите и бързо става част от групата на 5г, още повече, че те се заемат със спортните му тренировки и смятат да го превърнат в шампион. Най-важната победа обаче вече е извоювана – приятелството и забавлението струват повече от всяка титла! Камен, Пират и учениците от 5г ще ви направят съучастници във вълнуващи приключения – съмням се, че може да познаете какви.

„Камен и пиратите от 5г“ беше една много симпатична, интересна и забавна книга, която ме върна в детските ми години, а те понякога наистина много ми липсват. Нейните герои, които съм абсолютно сигурна, че ще ви очароват, ми напомняха на бандата от “Войната на таралежите” – бяха заедно в игрите и приключенията, подкрепяха се и си помагаха, имаха общи каузи и дружно постигаха всяка поставена цел. Бяха детективи, ветеринари, изследователи, но най-вече – бяха деца и се забавляваха.

Историята на Камен и неговите съученици коментираше много теми – за приятелството, училището, любовта към животните, дори за вредата от пушенето, осиновяването и връзката с приемните родители. Но може би най-хубавото от всичко беше, че Елена Павлова е открила изключително оригинален начин за поднасяне на всякакви любопитни и полезни факти, които обогатяват знанията на децата – беше направила едно от момчетата по-специално и различно. На Камен никак не му беше лесно, защото често неговите уникални възможности му създаваха пречки да бъде като останалите деца. Въпреки това той винаги беше услужлив и добронамерен, лесно завързваше приятелства, а фактът, че беше като ходеща енциклопедия, която знаеше неща от сорта на какво се е сервирало за обяд в Царевец преди столетия, как са говорели египтяните в древността или как римляните са се грижили за лъвовете, го правеха още по-любопитен и интересен както за съучениците му, така и за мен като читател.

Веднага си личеше, че този кабинет е необикновен. Небето надзърташе през перденца, целите в копринени корабчета с искрящи платна, и по стените танцуваха рубинени, сапфи­рени и изумрудени слънчеви зайчета, а под тях оживяваха вълните и платноходите на няколко големи картини. Бюрото под прозореца стоеше под ъгъл: голямо, старо и очукано като надстройката на пиратски кораб, а между ръба му и радиато­ра се гушеше индиговосиньо кучешко легълце.”

В историята много харесах учителя Иванов, който беше успял да се превърне не просто в поредния преподавател в училище, а в приятел и довереник на своите ученици. Той прекарваше време с тях, изслушваше ги, даваше им съвети, помагаше им, когато имаха нужда, и най-вече – намираше правилния подход към всеки. Мисля си, че ролята на учителя не е само да научи децата как да решават уравнения или да пишат преразкази. Моите учителки по литература ме научиха да обичам книгите, да чета между редовете, да вярвам в себе си и да си поставям високи цели. Винаги ще съм им благодарна за това!

Основно правило в света на възрастните е, че никога не на­учаваш цялата истина, нито пък я научаваш наведнъж”

Да не пропусна и друг важен персонаж – кучето Пират. Териерът освен домашен любимец, беше също спътник и приятел на своя стопанин г-н Иванов, незаменим другар в игрите на учениците от 5г. Кучето имаше мнение, чувства, интуиция и в този ред на мисли, хубаво е да се припомни на хората, че животните не са просто плюшена играчка, която взимаш, за да краси дома ти.

Понякога са много досадни с тези тайни! – довери Камен на учителя.”

Защо намирам “Камен и пиратите от 5г” за една от най-хубавите детски книги на книжния пазар? Ами защото докато детето чете и се забавлява, то се учи на честност и толерантност, да бъде добър приятел, да уважава и приема  другите деца, дори те да са различни, никога да не се отказва и да не забравя, че понякога победата не изглежда като златен медал, а като усмивка по лицето на неговите близки. Учи го да стане добър човек. А не искаме ли всички това за нашите деца?

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.