Избрани книги за месец май

by Хриси

Очертава се книжен месец май. Пъстър откъм жанрове и автори, а още не съм приключила с книгите, които натрупах през април. Хората са го казали – толкова много книги, толкова малко време. Вижте избраните заглавия от мен за месец май.

“Жената от танжер” от Кристин Манган

Реално книгата вече е излязла, но едва тези дни попаднах на нея. Алис и Луси се срещат като първокурснички в колеж във Върмонт в началото на 50-те години.Алис е богата британска наследничка, а Луси – обикновена стипендиантка, но това не им пречи да станат приятелки. Една катастрофа и дипломирането им слагат край на връзката им. Година по-късно Алис се омъж­ва и заради работата на съпруга й се налага да се премести в Танжер. Луси се появява на прага им без предупреждение. Винаги безстрашна и не­­зави­сима, тя е романтично обсебена от емоционално крехката и лесна за манипулация Алис. Дебютен, провокиращ и дори бих казала леко плашещ роман. Струва си да опитам.

“Тайната рецепта за втори шанс” от Дж. Д. Барет

Освен, че има невероятно привлекателна корица, “Тайната рецепта за втори шанс” предлага и много интригуващо резюме. Луси и съпругът й са кулинари, но той непрекъснато я разочарова, като си присвоява заслуги, рецепти и дори й изневерява. Затова тя решава да сложи край и да започне живота си отначало. И в този момент попада на порутена сграда, която преди е била преуспяващ ресторант. Случайно намерена тетрадка с изпитани рецепти в комбинация с таланта на Луси като че ли е формулата за успеха, но може би трябва и щипка кураж…”Тайната рецепта за втори шанс” пт Дж.Д. Барет на издателство Хермес излиза у нас на 22-ри май.

“Басейнът” от Либи Пейдж

Казват, че “Басейнът” ще се хареса на почитателите на Бакман – само тази реплика ми е достатъчна, за да включа книгата в месечния ми подбор. Книгата разказва историята на Розмари – възрастна, но много енергична и духовита жена, която вече 70 години плува всеки ден в открития басейн “Брокуел”. Но се оказва, че плувната база е застрашена от затваряне и Розмари е решена да опита да предотврати тази несправедливост. Така се запознава с Кейт – прохождаща журналистка, която трябва да отрази затварянето на басейна. Двете стават много повече от сътруднички в една кауза. Те стават приятелки. “Басейнът” от Либи Пейдж на издателство Софтпрес излиза в края на май.

“Гласът на любовта” от Мия Шеридан

Знаете колко много обичам Колийн Хувър. Е, също толкова много обичам и романите на Мия Шеридан. Авторката има изключително нежен и въздействащ стил на писане, обожавам историите й, защото са пълни с емоция и просто не може да им останеш безразличен. “Гласът на любовта” беше първата книга, която прочетох от Мия Шеридан, и до днес остава един от най-любимите ми любовни романи. Изключително съм щастлива, че този месец ще се появи и на българския пазар благодарение на издателство Ибис. Датата е 29-ти май – съветвам ви да си я отбележите някъде.

“All the little lights” от Джейми Макгуайър

След дълго чакане най-после нов роман от Джейми Макгуайър. Този път историята е по-скоро тийн, но това по никакъв начин не пречи на авторката да ви предложи сюжет, който да задържи интереса от началото до края на книгата. Елиът и Катрин са аутсайдери, които стават близки приятели, но когато тя има нужда от него в тежък момент, той трябва да замине. По-късно се връща, но и двамата са променени и скоро приятелството им прераства в нещо много по-силно. Но точно тогава Елиът е заподозрян за трагедия, сполетяла малкото градче. Да, официално нямам търпение да дойде 29-ти май.

“Send Down the Rain” от Чарлз Мартин

Авторът на “Планината помежду ни” пуска нов роман през май. Романтика, но пропита със сълзите на голяма загуба и натоварена с болезнени спомени от миналото. Имайки предвид колко много харесах предишната му книга (но не й екранизацията й), мисля да си разчистя графика около 8-ми май, защото именно тогава излиза “Send Down the Rain”.

С тези 6 заглавия списъкът ми за май далеч не се изчерпва. Напомням ви, че на 11-ти май излиза “Докога ще чакаме бащите” от Калоян Димитров и Иван Сапунджиев – още може да си поръчате книгата онлайн от сайта на Софтпрес и ще пристигне при вас с автограф. На 30-ти април пък тръгва по книжарниците “Софийски магьосници 2” от Мартин Колев на издателство Сиела – още не съм чела първата част, но мисля да поправя тази грешка още този месец. Издателство Егмонт нагорещява страстите на 5-ти май с романа на Мегън Марч “Безмилостен крал”. На 22-ри май пък излиза “Отмъщение” от Лекси Блейк на издателство Ибис и съм много любопитна да разбера какви ще ги сътвори най-интересният (поне за мен) образ от трилогията. На купчинката с чакащи са още: “Чуй своето тяло” на издателство Кръгозор, “Безумецът от Таро” – много шум се вдигна покрай тази книга, “Романтиците” на издателство Хермес и разбира се, Агата Кристи. 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.