5 неща, които книгохолиците обичат

by Хриси

Много обичам да чета книги, в които главните герои са книгохолици. Сякаш четеш собствените си мисли, но по-добре оформени и написани от сродната ти душа. Истината е, че всички запалени читатели си приличат, и то не само по споделената любов към книгите и литературата. Забелязах, че има 5 неща, които книгохолиците обичат.

Подвързии за книги

Основно правило на книгохолиците е да уважават и пазят книгите. Обикновено един запален читател носи книга навсякъде със себе си – разнася я в чантата си, за да има какво да прави, ако чака приятел за кафе; мъкне я в ръчния багаж, ако ще пътува някъде; ползва я за компания, докато е в градския транспорт и стои в задръстване. Логично, без защита книгата се захабява. Отскоро поднових навика си да “обличам” книгите, които чета, в красиви, текстилни подвързии, но забелязах, че има и други като мен, които ползват тази стратегия. Харесвам подвързиите от Sweet Bookstore (намира се в Пловдив, но може да си поръчате и онлайн), Шареното и Malukindian.

Книгоразделители

Книгоразделите са любимци на запалените читатели не само защото са удобни, а защото се превръщат във все по-красиви и оригинални аксесоари към книгите. Има ръчно рисувани, с цитати от книгата, която четеш, или от друго популярно заглавие. Аз лично обичам магнитни книгоразделители и имам един комплект, който случайно си намерих в Stradivarius. Харесвам също тези на Simetro с животни, защото са закачливи. Забелязах обаче, че другите блогъри имат някои много красиви, метални книгоразделите с верижка, но тях още не съм ги пробвала. От книгоразделите с цитати най-много харесвам моделите на Четящото Фламинго.

Стари книги

Може да бързаме към книжарницата всеки път, когато излезе нова книга на любим автор, но всъщност всички книгохолици обожаваме аромата на старата книга. Истинско удоволствие е да се разхождаш покрай рафтовете на библиотеката, да се докосваш до леко пожълтелите страници, които след години разлистване са станали по-меки на допир. Ако книгата има душа, то четената книга събира в себе си и частица от душата на своите читатели чрез емоциите, които изкопчва от тях. Бонус – на сергиите със стари книги може да откриете някои наистина добри попадения за никакви пари!

Планери

Може да не пишем винаги в тях, може просто да се радваме на празните страници, пълни с обещания за нови възможности, приятни срещи и вълнуващи преживявания, но планерите явно са любимци на повечето книгохолици. Един никога не стига и често купчината с нови тефтери и органайзери не отстъпва с много на тази с книги, които искаме да прочетем. Няколко човека ме попитаха за моя планер – той е от Vintage Summer. За догодина обаче съм решила, че ще си взема един от Creatoria, защото техните са със стикери и ми се виждат забавни и цветни. Горещо препоръчвам и читателския дневник на Orange, защото е подходящ за организация на книгите, които сте чели, като вътре може да вписвате цитати, впечатления и лични оценки за историята и героите.

Чай или кафе?

Първо мислих, че съм от малкото, които имат навика да пият кафе или чай, докато четат книга, но ровейки се из Instagram, забелязах, че това е запазена марка на книгохолиците. Обяснявам си го с това, че топлата напитка те кара да се отпуснеш и само от една глътка в теб се разлива сгряваща, приятна емоция, която волно или неволно те прави по-усмихнат и спокоен. Повечето пъти предпочитам кафе, защото имам нужда от презареждане на батериите, но имам богата колекция от чай за вечерните ми книжни “сесии”, като любими са ми лайка и мента.

Лично аз обичам също снимки на книги и цветя, затова се опитвам да поддържам тази тема в Instagram профила на Hrisilandia. И много харесам картички с мотивиращи думи или цитати – зареждат ме с енергия и позитивизъм! Но това, което наистина всички книгохолици обичат, е добрата книга! Затова, когато прочетете нещо интересно, история, която ви е направила силно впечатление, не се притеснявайте да ми пишете и да ми споделите за нея 🙂

П.П. Преди да бъда обвинена от някого, постът ми днес не е реклама! Просто споделям лични наблюдения и опит. 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.