Какво прочетох през март

by Хриси

Март беше от онези месеци, в които попадаш на интересни литературни находки. Някои от книгите, които прочетох, бях набелязала предварително, други ме изненадаха приятно с появата си. Вижте какво прочетох през март.

“Тайна с дъх на парфюм” от Фиона Макинтош

“Тайна с дъх на парфюм” е нежна, чувствена и прекрасно предадена любовна история, която ще отключи сетивата ви. Авторката има умението да разказва много заразително и въздействащо – имах чувството, че мога да усетя уханията, които идваха от парфюмерийната фабрика в Грас. Проследяваме и живота на един силен женски образ, който с борбения си дух, амбицията и упоритостта си може да ни служи като вдъхновение. Повече може да прочетете в подробното ревю в блога.

Когато се влюбиш, ще разбереш как те поглъща любовта. Като горски пожар е. Всеки път, когато си мислиш, че си го овладяла, лумва нова искра, която се разгаря. Тогава всички чувства, които си смятала за угаснали, пламват с нова сила.“

“Светлината, която изгубихме” от Джил Сантополо

Само като спомена заглавието на тази книга и очите ми се пълнят със сълзи. “Светлината, която изгубихме” е страшно емоционална и въздействаща история! Такава, която ще ви съсипе, ще ви разбие сърцето, но пък не може да я сравните с никоя друга и ще я помните цял живот. Отделих й специално място в блога.

Всяка връзка е като пожар. И че някои от тия пожари са направо огнена стихия – могъщи, завладяващи, величествени и опасни, способни да те изпепелят още преди да си усетил, че гориш. Други пък са като домашно огнище – с укротени пламъци, даващи уют и животворна топлина. Имаше и други примери – свалка като фойерверк, като бенгалски огън, която трае само една нощ.“

“Един от нас лъже” от Карън Макменъс

Защо лъжем, какво крием, защо се страхуваме от някои тайни и на какво сме готови, за да ги погребем завинаги? “Един от нас лъже” беше завладяваща история с елементи на съспенс, подходяща за тийн аудиторията. Много ми хареса, че авторката повдигаше темата за стереотипите и етикетите, които лепим на останалите още в училище и които понякога остават с тях за цял живот. Повече за книгата може да прочетете в подробното ревю в блога.

“Твоята перфектна година” от Шарлоте Лукас

Книгата беше включена в месечната ми Gembox кутия и много се радвам, че попаднах на нея, защото е изключително зареждаща и позитивна, без да бъде обаче сладникава или блудкава. Дори напротив – доста дълго време читателят можеше да проследи живота на двамата главни герои преди те да са се срещнали. Затова, ако ви е налегнала пролетната умора или настроението ви нещо се губи, “Твоята перфектна година” може да е книгата, с която да презаредите батериите.

Енергията на всеки човек е насочена към това, в което той вярва – поясни Хана, дълбоко убедена в думите си, – и когато насочваме мислите си към желаното, вероятността да го постигнем е много по-голяма, отколкото непрестанно да се гневим на това, което не искаме. Защото тогава ние концентрираме вниманието си точно върху онова, което всъщност искаме да избегнем.“

“Как да избираме козметика” от Надя Йорданова

Много съм скарана с козметиката, независимо дали говорим за избор на крем за лице или за фон дьо тен и сенки за очи. Разбира се, като всяка жена и аз имам подобни продукти, но до сега ги избирах абсолютно на сляпо. Книгата на Надя Йорданова включва множество полезна информация, професионални съвети и интересни факти, които са поднесени по лек и приятен начин. Сякаш си седнала на кафе с приятелка и тя ти разказва какво знае по темата. Много ми хареса как в началото авторката тотално разбива мита за козметиката, за която непрекъснато ни бомбардират с реклами, на която лепят етикети като “Био”, “Еко” и т.н. Обмислям да напиша отделен материал за книгата през следващите дни, но дори да се забавя, съветът ми е да се снабдите възможно по-скоро с този полезен наръчник.

“Малка сладка – 39 вкусни рецепти за приготвяне от деца”

Споменавала съм ви, че другата ми страст след четенето е кулинарията и по-специално печенето на мъфини, сладкиши и други подобни вкусотии. Не обичам сложни рецепти, нито такива, които са пълни с непознати и трудно откриваеми продукти. Освен това си имам един малък помощник вкъщи, с когото споделям удоволствието от готвенето, затова рецептите трябва да са съобразени и с неговото присъствие. “Малка сладка – 39 вкусни рецепти за приготвяне от деца” е чудесна книга с идеи и рецепти, които може да тествате с вашите малки пекари. Много харесах илюстрациите, а сладкишите, които са приготвени, са подходящи за деца на различна възраст.

“Ние срещу всички” от Фредрик Бакман

Запознах се с творчеството на Фредрик Бакман само преди два месеца, а ето, че сега съм една от най-големите му фенки и отброявах стриктно дните до излизането на новия му роман. “Ние срещу всички” е продължение на “Бьорнстад”, което обаче ме направи още по-жадна за историите на Бакман. Много харесвам стила му на писане и образите, които създава. Повече за “Ние срещу всички” може да прочетете в подробното ревю.

Не искаме да плачем пред децата си, независимо колко са големи. Правим какво ли не за тях, а те не знаят това, защото още не проумяват обхвата на нещо толкова безусловно. Любовта на родителите е непоносима, безразсъдна и безотговорна.“

“Ruin” – Samantha Towle

“Ruin” определено не е от най-добрите книги на Samantha Towle. Свикнала съм да вплита в историите си адреналин, емоция и тръпка. Тук трябваше да чета романтична история за любов, на която съдбата й предоставя втори шанс. Книгата обаче беше доста предсказуема, сюжетът вървеше твърде нагласено, а и стилово не бих казала, че ме е впечатлила.

“The Wife Between Us” от Greer Hendricks и Sarah Pekkanen

Не съм от най-запалените фенове на трилъра, но обичам от време на време да се зачитам в история с елементи на съспенс. Попаднах на “The Wife Between Us” случайно, при поредното ми ровене в Goodreads и Amazon, но се радвам, че това се случи, защото е история, която си заслужава вниманието. Динамична, непредсказуема, в нея нищо не е такова, каквото изглежда. Отделих й специално място в блога.

Gaze detection, it’s called—our ability to sense when someone is observing us. An entire system of the human brain is devoted to this genetic inheritance from our ancestors, who relied on the trait to avoid becoming an animal’s prey“

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.