8 любими героини от книгите

by Хриси

Честит 8-ми март, мили дами! Да си жена и майка е чест, привилегия и отговорност, носи радост и поводи за гордост, но изисква и много вдъхновение и сили, защото понякога е трудно. Споделям с вас моите 8 любими героини от книгите, които са ми послужили за пример в даден момент от живота.

Катнис Евърдийн от “Игрите на глада”

За мен Катнис беше вдъхновяващ образ, който за късмет ми въздействаше както на хартия, така и на екран. Катнис има силно развито чувство за справедливост, лоялна е на семейството и приятелите си, но знае също, че за да оцелее, трябва не просто да научи правилата на играта, а да стане майстор. Тя е смела, упорита, не се отказва, наясно е със силните и слабите си страни, а това й дава преимущество. Вместо да се стреми да е най-добра във всичко, тя залага на единственото умение, което беше усъвършенствала с години опит.

Хърмаяни Грейнджър от “Хари Потър”

Ако има героиня, с която наистина ми се искаше да се запозная и да си поговоря на четири очи, то това е Хърмания Грейнджър. Възхищавам се на остроумието, любознателността и любовта й към книгите. Тя е борбена, решителна и амбициозна, с голямо сърце и вярна на принципите си. Хърмаяни е от героините, които са ме научили, че когато не знам нещо, винаги мога да потърся отговора между страниците на книгите, защото те са отличен приятел и съветник.

Бриджет Джоунс от “Дневникът на Бриджет Джоунс”

Нямаше да е толкова забавна, ако не беше толкова истинска. Бриджет Джоунс е всяка жена, която си мечтае за перфектна фигура, перфектна половинка, перфектен живот. Практиката обаче е показала, че да си перфектен, е доста надценявано. По-добре да бъдеш естествен и неподправен, с всичките ти недостатъци, защото те могат да се превърнат в твоята отличителна черта, вместо да се преструваш на нещо, което не си.

Султана от “Железният светилник”

От българската литература образът на Султана винаги ми се е струвал най-интересен, защото е многопластов, различен и провокира полюсни реакции. Тя е жена, съпруга и майка, която в патриархален свят успява, без да говори много, да направи така, че думите й да се чуват. Султана умее да преценява отлично ситуацията, да действа, когато трябва, и като цяло за мен е въплъщение на думите, че зад всеки успял мъж, стои една силна жена. Тя е разумна, предвидлива, мъдра, уважава традициите и изповядва моралните ценности, които епохата налага, колкото и несправедливи да са понякога те. Чест и приемственост са двете думи, които винаги ще асоциирам с образа й.

Миранда Пристли от “Дяволът носи Прада”

Да, правилно четете – не Андреа, а Миранда е любимата ми героиня от “Дяволът носи Прада”. Мнозина виждат в нея злодея в историята, студена и високомерна жена, която се отнася зле със служителите си. Аз виждам в нея амбиция, хъс, сила. Тя е героинята, която ме е научила, че големите успехи идват с висока цена. Миранда е напълно отдадена на кариерата си, обича и живее за работата си, не просто е достигнала върха в професията си – тя е самият връх. Но там горе винаги е самотно и пусто, затова не е за всеки, а само за някой изключителен.

Елизабет Бенет от “Гордост и предразсъдъци”

Бях решила, че няма да включвам Елизабет Бенет в класацията, но умът ми все се връщаше към нея. Лизи е надраснала годините и епохата си, но понякога самочувствието и самоувереността й, комбинацията между зрялост, знания и маниери я превръщаха в единак – качества, които едновременно харесвах, но и ме дразнеха, защото замъгляваха преценката й. От връзката й с Дарси все пак научих, че “всички сме глупци в любовта”, а предразсъдъците са за хора, които не знаят истината или си затварят очите пред нея.

Кейт Седжуик от “Bright Side”

Героинята на Кейт дойде при мен в много труден момент и имайки предвид, че не знаех за какво става дума в книгата, когато я започнах, определям срещата ни като знак от съдбата. Кейт е най-позитивният, слънчев и усмихнат човек въпреки поредицата от нещастия, липсата на какъвто й да е късмет, въпреки предопределения й път и трудните раздели. Тя ме научи, че всеки ден трябва да се живее пълноценно, да не се страхуваш от неизвестното и всяка сутрин да се събуждаш готов да постигнеш велики неща.

Ейбълийн Кларк от “Слугинята”

Мълчанието не води до прогрес, а истината може да е най-ценното оръжие, особено срещу хора, които злоупотребяват с власт и положение. Промените в обществото не винаги идват с гръм, понякога стават бавно и се нуждаят от точните думи, за да се наложат трайно. Революционерите, които искат да обърнат представите за правилно и грешно и да променят мисленето, не носят пушки. Те са разказвачи. Ейбълийн Кларк е такъв образ, герой на своето време, който се бори за равноправие и уважение. Трудолюбива, честна, човечна – тя се превърна в една от любимите ми героини.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.