Какво прочетох през януари?

by Хриси

Колко бързо и неусетно се изтъркули първият месец от годината. Имах щастието да попадна на няколко много силни истории, други пък коментираха актуални и значими теми, а трети бяха идеалното бягство от реалността. Вижте какво прочетох през януари.

“Фантастични животни и къде да ги намерим” – Дж. К. Роулинг

Светът в книгите на Дж. К. Роулинг е място, на което винаги обичам да се връщам, независимо колко съм голяма. Може да е само във въображението ми, но там е цветно, интересно, различно и пълно с герои и животни, които ми се искаше да мога да видя на живо. Но след като не виждам в скоро време фантазията да стане реалност, до тогава ще се задоволя с красивите и правдоподобни илюстрации от учебника на Нют Скамандър.

“Светлината, която не виждаме” – Антъни Доер

Едно от заглавията, което дълго време изчакваше да се настроя за него, но пък когато станах готова, му отдадох цялото си внимание. “Светлината, която не виждаме” от Антъни Доер беше една много хубава книга, която изисква от читателя търпение и симпатия. Сюжетът върви малко по-тромаво в началото, но после историята те възнаграждава с истинска и силна емоция. В по-подробната публикация може да видите любимите ми цитати от книгата.

 „-Трябва ли просто да вървиш след стадото като овца? …Съмнения: хлъзгави като люспи на риба. Вернер ги отхвърля.“

“Разказът на прислужницата” – Маргарет Атууд

Много шум се вдигна около това заглавия, а освен това беше обявено и за най-купуваната книга от Amazon – просто трябваше да видя за какво става дума.  “Разказът на прислужницата” беше антиутопия с любопитен и комплексен женски образ. Със сюжет, който провокира и мотивира хората да мислят – да си представят как би изглеждал светът, ако позволим на обществото да стигне до крайности и превърнем абсурдните разбирания и идеи в реалност.

“The Man in the Black Suit” – Силвейн Рейнард

Тъй като харесвам трилогията “Адът на Гейбриъл” от Силвейн Рейнард, реших да дам шанс на новата книга от автора. Първоначално всичко беше чудесно – имаше съспенс, мистериозен образ, откраднати произведения на изкуството, амбициозна героиня и после, изведнъж, сюжетът направи обратен завой и рязко се превърна в типичен сладникав роман, където влюбена двойка се бори срещу изкуствено създадена драма.

“Думи в тъмносиньо” – Кат Кроули

Бях чувала много суперлативи по повод “Думи в тъмносиньо”, но никоя не се доближаваше до уникалното чувство да прочетеш толкова хубава и приятна книга, написана с мисъл, с идея и с послания. Книга, създадена от четящ човек за всички четящи, за хората, които вярват, че думите имат значение!

Ние сме книгите, които четем, и нещата, които обичаме!“

“Сделката на живота ти” – Фредрик Бакман

Първата ми прочетена история от Фредрик Бакман, която май ще постави и началото на една здрава връзка между мен и книгите му. Умишлено започнах с нея, защото исках да се запозная със стила на автора и ако е вярно, че тази само се доближава до най-добрите му книги, то тогава не мога да си представя за какво трябва да бъда подготвена. Много силна, въздействаща и истинска, “Сделката на живота ти” беше пълна с фантастични цитати.

Аз също побягнах. Бягал съм цял живот. Защото по болничните коридори всяка нощ минава една жена, облечена с дебел, сив пуловер. Носи папка. Вътре са записани имената на всички ни.“

“Жената на поета” – Дженифър Лам

Да се върнем към малко по-романтичната литература, но този път да се пренесем в Русия в началото на 19-ти век, когато Пушкин е сред най-известните и коментирани личности в двора, а съпругата му – Наталия, омагьосва с красота, чар и интелигентност. Какво бихме научили за брака им, как всъщност се е родила една от най-драматичните любовни истории и какво би ни казала самата Наталия, ако имаше възможност да се защити от нападките днес – всичко това, плюс голяма доза вълнение, ще намерите в ‘Жената на поета”.

“Под бадемовото дърво” – Лора Маквей

Едни от най-хубавите книги, които читателят помни дълго, са тези, които успяват да го изненадат. Когато започнах “Под бадемовото дърво”, не знаех, че тя ще ме впечатли толкова много, нито пък, че ще отключи толкова силни емоции. Хората имат навика да се фокусират върху нещата, които нямат, вместо да са благодарни за всичко, което имат – историята на Самара ни припомня именно този факт, но и ни дава надежда, че дори когато съдбата ни ограби от най-ценното ни, пак ще намерим сили да се изправим и да продължим напред..

Човек не може да поправи грешките на миналото. Просто продължава да живее с тях, заравяйки ги дълбоко в душата си с надеждата да изчезнат някой ден. Ала те, разбира се, не мърдат оттам. Рано или късно се надигат и изплуват на повърхността…”

Keep Her Safe – K. A. Tucker

Любима авторка с нова книга – прекрасен подарък за началото на година. “Keep Her Safe” е един от най-добрите съспенси, които съм чела. Напрегнат, сложен, непредсказуем, той има всичко, което искам от една книга, когато се нуждая от солидна доза адреналин и мистерия. Корупция, тайни, убийства и една любов на заден план, а всичко това прекрасно написано и внимателно изпипано. Какво да ви кажа, K. A. Tucker е супер!

“Бьорнстад” – Фредрик Бакман

Най-после я прочетох – два месеца стоеше на рафта и все нямаше време за нея. А колко съжалявам, че не съм й обърнала внимание по-рано. Няма да говоря повече, защото тези дни ще може да прочетете подробното ми ревю.

1 comment

Paris_love 01.02.2018 - 20:47

Прочела си страхотни книги. В момента чета Разказът на прислужницата и все още съм със смесени чувства. Нямам търпение да споделиш мнението си за Бьорнстад , тъй като книгата е сред любимите ми. Късмет и през настоящия месец на любовта 🙂

Reply

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.