Какво си купих от Коледния панаир на книгата

by Хриси

За любителите на книгите Дядо Коледа идва два пъти през декември. Освен по стар обичай на 25-то число, той наминава и в продължение на цяла седмица в НДК, скрит зад щандовете на издателствата, взели участие в превърналия се в традиция Коледен панаир на книгата. Споделям с вас какво си купих от там тази година.

На Коледния панаир на книгата ходя винаги предварително подготвена. Трябва да знаете, че по което и време да решите да се отбиете, винаги ще има хора. Пробвала съм различни техники и стратегии, но щандовете са си все така пълни и по обяд, и рано сутрин, и в делничен ден, и в почивен. Обикновено съм си направила проучването няколко дни преди старта на панаира – кои издателства ще вземат участие, какви намаления предлагат, кои са новите им заглавия, има ли някакви по-специални събития, които ме интересуват. На самия панаир ходя с изготвен списък, включващ заглавията, които съм решила, че ще купя. Не мога да си позволя спонтанност, защото уви, мястото по рафтовете вкъщи свършва по-бързо и от банани на промоция в новооткрит супермаркет. Затова само “Избраните” могат да си тръгнат с мен от НДК, а с другите заглавия ще си въздишаме (или поне аз по тях). Ето и кой попадна в селекцията ми тази година:

“Светлината, която не виждаме” – Антъни Доер

В продължение на месеци чакам удобния момент да се срещна лице в лице с тази книга. Исторически роман, световен бестселър, победител на Goodreads и книга с безбожно висок рейтинг в Amazon. На теория “Светлината, която не виждаме” притежава всичко, с което една история обикновено ми грабва вниманието. Освен това се възползвах и от намалението, което издателство Сиела е направило за всички свои заглавия. Очаквайте ревю за книгата.

“Отровни думи” – Луиз Пени

Не, не съм чела нито една от книгите на Лузи Пени, а с инспектор Гамаш още нямам честта да се познавам. Нямах и намерение, но резюмето на новата книга на издателство Софтпрес – “Сенки в снега”, ме спечели и реших, че е време да си опитам късмета с него. Разбрах, че не мога да се гмурна директно в последната му история, а е хубаво да съм прочела поне предишната (“Отровни думи”). Затова реших да започна с нея, да продължа със “Сенки в снега” и ако наистина Гамаш е толкова пристрастяващ, колкото чувам, ще се върна и към миналите му случаи.

 

“Спасителят” – Никълъс Спаркс

Класиката си е класика. Ако искаш да прочетеш един истински любовен роман, тогава Никълъс Спаркс е твоят човек. Не мога да кажа, че харесвам всичките му книги, даже напротив – някои истории намирам за прекалено скучновати, но пък други остават завинаги в сърцето ми. Не говоря за “Тетрадката”, а за “Пристан за двама”. Преди седмици издателство Ера пусна нов роман на Никълъс Спаркс – “Спасителят” и сюжетът ми се стори интересен, затова прецених, че е време да се върна към един от авторите, с които започна манията ми по четенето. Очаквайте ревю в блога.

“Чудовища и будители” – Светослав Иванов

Не съм чела предишната книга на Светослав Иванов, но тази реших да не пропускам. Макар да не гледам редовно предаването му, следя темите, които разисква, освен това безкрайно много уважавам мнението му на журналист, който се е сблъсквал с всичко, което родната действителност може да предложи. В “Чудовища и будители” Светослав Иванов събира най-добрите си коментари по актуални и познати въпроси, като с тях отправя послание към читателите да отсяват информацията, да ценят истинската й стойност и да бягат от фалшивите й двойници.

От Коледния панаир на книгата си тръгнах и с още няколко находки. На щанда на SiMetro Books имаше прекрасни книгоразделите – някои по-закачливи, други магнитни, трети с различни надписи и послания. Така се сдобих с едно сладко коте и с “френски комплект” от три магнитни книгоразделители, сред които един с Айфеловата кула. Освен това на щанда намерих четвъртия комплект от мотивационни картички, а именно “Home Sweet Home”, който издирвам от известно време.

Коледният панаир на книгата продължава до неделя включително, а работното време е от 10 до 20ч. Ако имате възможност, минете от там – издателствата са се погрижили да ви зарадват с неустоими оферти, срещи с български автори, намаления на популярни заглавия и още много други предложения и подаръци. Ако пък няма как да стигнете до там, в Ozone.bg също има намаление на книги, така че може да напазарувате и онлайн.

П.П. Докато четете тази статия, аз най-вероятно ще съм напът обратно към НДК, за да си купя “Български народни приказки” на издателство Сиела.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.