6 неща, които научих от “Малък наръчник по хюга”

Чували ли сте за хюга? Аз да си призная не бях, докато не излезе тази малка и симпатична книжка с тайните на датчаните за щастлив живот. Първоначално не й бях обърнала внимание, но ето, че колкото по-студено става, толкова по-често се сещам за хюга и идеята, която олицетворява. Вижте 6 неща, които научих от “Малък наръчник по хюга”.

Първо да ви разкажа за книгата. Малка, компактна и с изключително красиви илюстрации, които са радост за очите. Също толкова приятни и вдъхновяващи са и фотографиите, които пресъздават хюга атмосферата и обясняват нагледно как да живеете ала хюга. Много добре структурирана, книжката е като комбинация между туристически и културен гайд, наръчник за щастлив живот и съветник за хармонизиране с околния свят. А луксозната твърда корица го прави чудесен екземпляр за личната ви библиотека или пък подходящ избор за подарък.

Особено ми допадна хумористичният стил на автора, благодарение на който книгата се четеше още по-лесно и приятно. В “Малък наръчник по хюга” ще намерите речници, статистики, класации, резултати от проучвания, местни легенди и обичаи, рецепти за вкусни ястия и лакомства, идеи за свободно време, но най-вече ще намерите вдъхновение! А сега, когато зимата с плахи стъпки приближава вратата на дома, то ни е повече от нужно, за да не се поддадем на мрачната й страна. Вместо това може да я използваме като наше преимущество, за да организираме максимално добре дните си и да извлечем най-много усмивки от всеки начумерен и студен ден. Ето 6-те неща, които научих от “Малък наръчник по хюга”:

Какво е хюга?

Хюга няма конкретен превод. Това е идея, начин на живот и на мислене, правилник за хармонизиране със света, упътване за създаване на комфорт, който от физически се превръща и в душевен. Хюга е уют, спокойствие, емоция. Асоциира се с онова приятно усещане, което хората изпитват сутринта на Коледа или пък докато пият чаша червено вино, сгушени на топло, а дъждът тропа по прозорците. Хюга е онази отпускаща атмосфера, която пламъкът на свещта създава, но е и онова зареждащо чувство всеки път, когато шоколадът се разтапя в устата ти. Хюга е много неща, но преди всичко останало хюга означава да бъдеш щастлив.

Кой практикува хюга?

Хюга е за всеки, няма значение от възраст, пол, религиозни или политически виждания. Всъщност, оказа се, че и аз обичам да живея в стил хюга, но никога не съм знаела, че това е думата. Все пак кой не обича да му е уютно или да споделя вечерите си с любимите си хора. Всеки език си има своя дума за хюга, просто датчаните са открили универсалната такава, която да се отнася за различни ситуации – от пиенето на кафе до слушането на музика. Ако планирате да се приберете след дълъг работен ден, да си вземете горещ душ и да се отпуснете на дивана с топъл чай в ръка, докато гледате любим филм, значи с чиста съвест може да кажете на колегите си, че планирате хюга вечер.

Хюга график

Хюга не зависи от календар или от ден от седмицата. Няма значение също дали е лято, или зима, сутрин или нощ. Чувството, което хюга носи и олицетворява, може да ви зареди по всяко време. Важното е обаче ден след ден да се стараете да откривате малките неща, които ви карат да се усмихвате и да се чувства добре – например в ритуала покрай изпиването на първото кафе, или пък в събирането на семейството за вечеря, въпрос на личен избор. Според едно от проучванията, ако предния ден сте били в режим хюга, то това ще ви се отрази положително и на следващия.

Сьондасхюга

Идеалният почивен ден – наспивате се, закусвате без да бързате и си изпивате кафево на спокойствие. Прекарвате остатъка от деня в четене на любима книга, приготвяне на нещо вкусно, почивка и следобеден сън, слушане на музика или гледане на неангажиращ филм, може би и кратка разходка на въздух в близкия парк. И разбира се в компанията на любим човек до вас. Ето това е сьодасхюга – не правите нищо особено, но се чувствате прекрасно! (И тъй като съм от Пловдив, не мога да не спомена тук подозренията си, че хюга на пловдивски се превежда като “айляк”)

Хюгакроу

Така се нарича вашето местенце вкъщи, където се чувствате най-удобно и най-отпуснати. За човек, който обича да чете, хюгакроу включва ъгълче до прозореца с кресло, поставено до пълна етажерка с книги. За притурка слагаме някое пухкаво одеяло, мека възглавничка, забавни пантофи, ароматна свещ и някаква топла напитка. А, и да не забравяме книгата, която четете в момента и която ви е изолирала от околния свят.

Хюга и книгоманите

Колкото повече напредвах с “Малък наръчник по хюга”, толкова повече се убеждавах, че думата е измислена за всички, които обичат да четат и да си стоят вкъщи. Освен, че книгите са в топ 10 на нещата, които са предпоставка за добра хюга обстановка,те са и в класацията за дейности, които те зареждат с позитивна енергия. Освен това имаше цяла една глава за хюга и връзката й с кафето и сладкото – все слабости на един книгоман. Като включим и хюга кътчета вкъщи, комфорта и спокойствието от домашния уют, любовта към четенето на книги си е една своеобразна хюга рецепта, а четящият човек с удоволствие се пише в графа “пациент”, за да я следва стриктно. Помните ли, когато Катнис Евърдийн се писа доброволка в Игрите на глада? Мисля, че когато става дума за хюга, с чиста съвест бих последвала примера й!

Related posts

Избрани книги за юли 2024 г.

Избрани книги за юни 2024 г.

Избрани книги за май 2024 г.