5 реплики, които могат да шокират всеки книгоман

by Хриси

Макар четенето постепенно да се връща на мода, все още много хора имат по-ограничена и объркана представа за книгите като любимо занимание, а на вас като виден книгоман гледат откровено казано като на извънземно. Често въпросите или коментарите им могат да ви изненадат или подплашат. Затова се спрях на 5 реплики, които могат да шокират всеки книгоман.

“Четенето е загуба на време”

Спомням си първия път, когато едно момиче ми каза, че според нея четенето на книги е загуба на време. Първо бях в шок – че кой нормален човек отказва да бъде погълнат от вълнуващия и толкова пъстър свят на литературата. После бях леко разгневена. В крайна сметка едно е да кажеш, че не обичаш да четеш – тук съм склонна да се съглася, защото не всеки успява да се концентрира и да се настрои на режим четене, но това в никакъв случай не означава, че е с ограничено мислене. Съвсем друго е обаче да не уважаваш хората, които обичат да четат, като им казваш, че си губят времето само защото твоята представа за свободно време или дори култура е различна. Но всъщност накрая не й отговорих нищо, защото просто ми стана жал за нея. Помислих си колко места съм посетила, с колкото герои съм се запознала, колко пъти съм се влюбвала, плакала или смяла на някоя книга и ми стана тъжно за това момиче, което живее само в ограничения от собствените си предразсъдъци свят.

“Изхвърлих старите книги”

Връзката на един читател с книгите му вкъщи е като тази, която човек има с хората в ежедневието си: с едни не се харесваш от пръв поглед, но обстоятелствата са ви събрали; с други имате краткотрайно приятелство, което скоро след общите ви интереси приключва; с трети сте разминали по пътя заради високи очаквания, а с четвърти толкова се обичате, че животът ви не би бил същият без тяхното присъствие. Затова е логично, че в даден момент някои от книгите трябва да си заминат, но защо да ги изхвърляте, ако могат да открият по-добър собственик? Направете дарение, раздайте ги на ваши близки, пуснете обява, че подарявате книги – със сигурност някой ще намери в подбраните заглавия това, което вие не сте успели. Добрината, културата и човещината си личат не само в поведението с околните, но понякога прозират и в отношението към някои вещи.

“Нямам излишни пари за книги”

Факт е, че ако искаш да четеш нови книги, не излиза много евтино, затова не е срамно да си признаеш, че нямаш финансовата възможност да си ги закупиш. Но когато някой каже, че няма “излишни” пари за книги, някак си фразата придобива друг подтекст. Сякаш да си запален читател е равносилно на прахосник или на човек, който има объркани приоритети. За да четеш книги, не винаги се изискват пари. Има библиотеки, читални, групи за размяна на книги, ваучери за отстъпки. Има ли желание, има и начин!

“Филмът е по-хубав”

Това е абсолютно невъзможно и веднага ще обясня защо. Когато човек чете книга, той си представя нещата във въображението си. Същото въображение, което има връзка с подсъзнанието му, така че не е изненадващо, ако главният герой често прилича на любим актьор или певец. Непознатите светове придобиват още по-мащабни размери, емоциите са по-силни и като цяло изживяването е в пъти по-запомнящо се, защото такова е човешкото въображение – безгранично. Филмът може наистина да е много добър, актьорите да са се справили перфектно с образите и актьорската игра, костюмите да са повече от впечатляващи, но накрая всичко се свежда до факта, че лентата нямаше да бъде на екран, ако не беше книгата.

“Нямам място за книги вкъщи”

Чували ли сте фразата, че “дом без книги е като човек без душа или като стая без прозорци”? За един книгоман е невъзможно да си представи живота, без да има поне няколко рафта с книги около него. Та нали трябва да си направи колекция от любими автори или заглавия – такива, които са го формирали като личност днес. Място за книги винаги може да се намери, защото никой не очаква домът да се превърне в реплика на библиотеката от филма “Красавицата й звяра”. Достатъчен е един рафт с поредица от избрани автори. Но от друга страна, не мога да преценя кое е по-лошо – да нямаш нито една книга в дома си или да имаш цяла етажерка, а да не си чел никое от заглавията на нея?

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.