“Коледни пожелания и бисквитени целувки” – Джени Хейл

Споменавала ли съм колко обичам Коледа? Обожавам я! Не е заради подаръците, а заради атмосферата, уюта, радостното усещане, което празниците носят със себе си. Такова топло чувство създава и “Коледни пожелания и бисквитени целувки” от Джени Хейл.

“Коледни пожелания и бисквитени целувки”:

  • Автор: Джени Хейл
  • Жанр: Романтичен, дамска проза, книги за Коледа
  • Страници: 319
  • Година на издаване: ноември 2017 в България
  • Гледна точка:  1
  • Издателство: Хермес

Аби Фулър е самотна майка, която се грижи за десетгодишния си син Макс и помага на майка си и дядо си. Живее скромно, работи много, а подкрепата и обичта на близките й я крепят. Макар Аби тайно да си е мечтала да се реализира като интериорен дизайнер, животът я кара да подходи практично, затова днес тя работи като частна медицинска сестра на симпатична възрастна дама от богато семейство – Керълайн. Жената е очарована от характера и вкуса на Аби, затова я препоръчва на своя внук Ник Синклер – известен бизнесмен, нуждаещ се от човек, който да обзаведе дома му, да го направи обитаем и да го подготви за коледните празници. Само един поглед е достатъчен на Ник, за да прецени, че Аби е по-различна от хората в неговото обкръжение, затова той бързо й дава работата заедно с доста голям бюджет, който да я улесни. Първоначално Аби е притеснена дали ще се справи със задачата – имението е прекалено голямо, твърде пусто и студено, а собственикът му може да е най-красивият мъж, когото е виждала, но също така е работохолик, с който трудно се общува. Освен това е свикнал с идеята, че всичко се прави и купува с пари, докато Аби е научена, че най-важните неща в живота не могат да се купят. Предстоящите коледни празници успяват да вдъхновят младата интериорна дизайнерка и тя превръща празното имение в топъл и уютен дом, подготвен да посрещне Коледа подобаващо. В процеса на работа нейната усмивка, добрината й и разбира се очарователното й момченце бавно си проправят път към сърцето на Ник и той вече не е толкова убеден, че работата и парите са единственото важно нещо, на което трябва да се посвети. Дали ще изгуби, ако рискува и заложи на любовта? И може ли Аби да свикне с охолния живот, който Ник е свикнал да води?

“Коледни пожелания и бисквитени целувки” е от книгите, с които просто искаш да се сгушиш под одеялото, докато навън снегът бавно се натрупва. Като човек, който наистина много обича коледните празници, бях изключително щастлива, че по книжарниците вече може да се намери такава книга, която да пресъздаде атмосферата им. Трябва да ви предупредя, че ако очаквате от “Коледни пожелания и бисквитени целувки” една клиширана любовна история, то да знаете, че няма да я получите. Макар любовта да играе важна роля в сюжета на книгата, акцентите, които авторката поставя, са в друга посока.

Просто е нужно време. Цял живот е познавал единствено самотния живот. Сега трябва да се научи как да бъде с хора. Това е. Предстои му да се научи, че да си сам не е толкова хубаво, колкото с тези, които те обичат.”

Мисля, че най-важното послание, което Джени Хейл изпраща, е свързано с ролята на парите в живота на хората. Ник Синклер е богат човек, но живее в самота. Научен от баща си, че работата винаги е на първо място, Ник се старае да следва завета му и да не опетнява паметта му с безразсъдни и свободолюбиви хрумвания. Домът му е празен и пуст, а офисът му е като крепост, издигаща се между него и околния свят, и всичко това, защото се е посветил на работата си и на идеята да прави повече пари. Проблемът обаче е, че не знае как или за кого да ги харчи. Целият му труд се обезсмисля, когато в живота му се появява Аби и вижда колко много изпуска, докато стои затворен в кабинета си.

Аби е свикнала да живее скромно. За нея парите са средство, а не цел и макар да й се е искало да печели повече, за да осигури всичко на Макс и близките й, младата жена е приела съдбата си, знаейки, че в много отношения е по-богата от човек като Ник Синклер. Малкият й и уютен дом, подкрепата на семейството й, обичта на сина й, ежедневните радости като тази да си приготвиш вечеря и да има с кого да я споделиш, както и да украсиш за празниците и да имаш възможност да се насладиш на атмосферата правят Аби щастлива и удовлетворена от живота, който има. Затова, когато попада в света на Ник, тя полага усилия да разбере неговата гледна точка и да се опита да му представи своята, без да налага мнението си.

Другата голяма тема в “Коледни пожелания и бисквитени целувки” логично е Коледа. Авторката описва детайлно процеса на украсяване на голямото имение – от четирите големи коледни елхи в балната зала до закачането на лампичките и поставянето на венци на всеки от прозорците на къщата. А с описанията на украсата предава и радостта и вълнението, с които Аби се отнася към празниците и които са заразни. Освен това Коледа е време, което хората прекарват с близките си – приготвяйки празнична вечеря или спазвайки една от многото семейни традиции. При Аби те се изразяваха в изработването на гирлянд от пуканки, закачането на чорапи до камината, опаковането на подаръци. Споменавайки подаръци, не мога да подмина подаръка, който тя беше подготвила за Ник – скромен, но с толкова внимание и така грижливо и красиво опакован, че струваше много повече от всички скъпи вещи, с които той е свикнал да се глези (като колекцията му от коли например, които не използва). В общи линии няма как да четете за ентусиазма на Аби покрай Коледа и да не ви се прииска и вие да започнете с украсата на  дома и подготовката за празниците.

Всички дървета светеха красиво с белите си лампички, смърчовете до вратата също, виждаха се тъмнозелените венци на всеки прозорец, а пурпурните им панделки изпъкваха на фона на тухлите. Беше прекрасен коледен контраст с приглушена дневна светлина, процеждаща се през сивото небе.”

А що се отнася до любовта – тя идва на много и различни нива в книгата. Виждаме я между майка и син в очите на Аби и Макс, между двама влюбени – в спомените на дядо й за нейната баба, усещаме я сред хората, които грижливо подбират подаръците на своите близки, и накрая долавяме нейната сила и между Аби и Ник. Два на пръв поглед толкова различни характера, но допълвайки се така красиво. Където той е затворен и сдържан, тя стопля с усмивка и мил жест, а където тя се чувства несигурна и изплашена, той й помага като й предлага рамо, на което да се опре.

“Коледни пожелания и бисквитени целувки” може да не е шедьовър в литературно отношение, но пък е пълна с толкова много топлина и нежност, че няма как да не я харесате. Празничната атмосфера, която пресъздава, постепенно изграждащата се връзка между главните герои, както и посланията, които авторката изпраща, са достатъчни, за да ви се прииска да споделите с Аби и Ник тяхната Коледа.

А знаете ли, че до нашата остават по-малко от 50 дни!!!

Related posts

“Северният вятър” – Александрия Уоруик

“Беладона” – Адалин Грейс

“Щастие за начинаещи” – Катрин Сентър

3 comments

Paris_love 17.11.2017 - 21:41
Здравей :) Преди малко попаднах на блога ти и съм очарована от ревютата и интересните публикации ,които си написала. В момента чета Любов под прикритие и се радвам ,че успях да прочета и твоето ревю , а скоро мисля да се насоча и към Коледни пожелания и бисквитени целувки :) Все още не съм изчела всичките ти публикации в блога ,но съм сигурна ,че всичко ще ми хареса страшно много :)Успех :)
Хриси 17.11.2017 - 21:56
Много благодаря за милите думи :) И се радвам, че споделяме любовта към четенето, така че ще чакам смело да коментираш какво мислиш за някои от заглавията. Ако обичаш Коледа и търсиш нещо ненатоварващо за четене, тогава "Коледни пожелания и бисквитени целувки" ще ти допадне. И между другото, само да вметна, че и аз преглеждам твоя блог, особено след като забелязах, че харесваме книги и автори, някои от които още не са издавани у нас :) Ще се радвам да поддържаме контакт :))
Никола 20.12.2018 - 21:06
„КОЛЕДНИ ПОЖЕЛАНИЯ, БИСКВИТЕНИ ЦЕЛУВКИ И БЕБЕ С ЯБЪЛКИ НА ФУРНА"-НЕЦЕНЗУРИРАНОТО ИЗДАНИЕ ОЩЕ НЕ Е ПРЕВЕДЕНО, ЧАКАМ ГО
Add Comment