Избрани книги за Ноември

by Хриси

Ако през октомври все още сме се радвали на някой друг по-слънчев ден, то ноември постепенно изпраща есента и ни подготвя за студената зима. Да си стоиш на топло с книга в ръка звучи все по-приятно и примамливо, затова с нетърпение се разрових за новите заглавия, които излизат този месец. Вижте моите избрани книги за ноември.

Ноември се очертава сравнително по-спокоен откъм нови заглавия, което в известен смисъл е добре. Октомври се превърна в маратон по четене и все бързах да отворя поредната нова книга, която просто не търпеше отлагане. Този месец ще имам време да обърна внимание на някои по-стари заглавия в библиотеката ми, както и на такива, които са ми хванали окото, но все чакат ред (като “Lilac girls” примерно). Освен това се сдобих с новата книга на Дан Браун и нямам търпение да се изгубя сред страниците й. Не си мислете обаче, че ноември ще е скучен книжен месец, защото това би било абсолютна лъжа. Ето някои от заглавията, на които съм се спряла:

“Любов под прикритие” – Джули Джеймс

Теоретично, “Любов под прикритие” излиза в последния ден на октомври, но аз я слагам в купчинката за ноември, защото разходката ми до книжарницата е планувана за края на седмицата. Накратко за книгата – любовен роман, в който главните герои търсят ново начало и се оказват на точното място и в точното време. Между двамата има стара история, в която няма нищо романтично – още докато са се обучавали за агенти на ФБР, Джесика и Джон не са се харесвали и единственото, което някога са били, е съперници. Сега обаче от конкуренти трябва да станат партньори и да решат тежък случай. Любопитно ми е кой ще поддаде пръв…

“Коледни пожелание и бисквитени целувки” – Джени Хейл

Според някои през ноември още е рано да се говори за Коледа, но за луди като мен, които обожават декемврийските празници, сега е едва началото на коледната еуфория. А какво по-хубаво от Коледа и любовна история, събрани на едно? “Коледни пожелания и бисквитени целувки” ме спечели още със заглавието, корицата ме омагьоса, а след като прочетох и резюмето на книгата, беше ясно, че тя ще бъде една от жертвите ми през ноември. Аби е самотна майка, която работи на две места, за да издържа сина си, а Ник е богат работохолик, който не допуска

хора до себе си. Съдбата обаче ги събира и сега предстои да разберем как ще се развие тяхната история. Силно се надявам да е с хепиенд. “Коледни пожелания и бисквитени целувки” е на издателство Хермес и излиза на 2-ри ноември.

“Фантастични животни и къде да ги намерим” – Дж.К.Роулинг

Споменах колко много обичам Коледа. Е, също толкова много обичам света на Хари Потър и след като поредицата приключи, се захващам за всяка нова подобна книга на Роулинг с идеята да се върна поне за малко на онова приказно място, каквото е светът на магьосниците. Заглавието “Фантастични животни и къде да ги намерим” вече присъства на българския пазар, но този път от Егмонт пускат специално колекционерско издание, което е пълно с красиви илюстрации. Сериозно обмислям да си поискам коледния подарък по-рано. Книгата излиза на 7-ми ноември.

“Кутия шоколад” – Фиона Макинтош

Уж да не съдим книгата по корицата, но може ли човек да остане безразличен към тази на “Кутия шоколад”. Исторически роман, заплетен сюжет, може би малко романтика и много шоколад – малко му трябва на човек, за да залитне и да се потопи в атмосферата, която Фиона Макинтош създава. Първата световна война. Млад капитан открива метална кутия с недокоснат шоколад и любовна бележка в куртката на загинал войник. Заинтригуван от историята на мъжа, той тръгва към Йорк, за да открие тайнствената любима. Александра Фробишър е пленена от шоколада и си мечтае да го произвежда, но богатото й семейство има други планове за нея. Тя обаче не се предава и търси начини да се доближи до шоколадената фабрика „Раунтри”. Заинтригувах ли ви? “Кутия шоколад” е на издателство Софтпрес и излиза на 10-ти ноември.

“Планината помежду ни” – Чарлз Мартин

Още една книга, която се превърна във филм (с Кейт Уинслет и Идрис Алба). Бен и Ашли оцеляват в самолетна катастрофа, но дали ще ги пусне планината? Реалната, на чийто връх са се разбили, и тази, която сами издигаме помежду си. Сюжетът звучи напрегнат, сложен и драматичен. Самата книга е с изключителни отзиви в Goodreads и Amazon, а и фактът, че Кейт Уинслет играе главната роля, ми подсказва, че “Планината помежду ни” заслужава вниманието ми. Книгата е на издателство БАРД и излиза на 20-ти ноември.

“По-тъмно” – Е.Л.Джеймс

Хайде сега, без критики и предразсъдъци, моля. Да, чета поредицата “50 нюанса сиво” и съм й фенка. Не, не съм отчаяна или необвързана, просто смятам, че авторката отвори вратичката към един нов тип литература, от който много хора се страхуваха. Вярно, че през въпросната “вратичка” започнаха да се промушват и някои наистина глупави и безсмислени заглавия, но това, което отличава Крисчън Грей е, че зад образа му има някаква история и психологизъм, които обясняват поведението му. Плюс, че с всяка следваща книга героят му се променя, трябва просто да му дадете шанс. Затова много се зарадвах, като видях, че Е.Л.Джеймс издава “По-тъмно” през ноември. Освен това много обичам да чета и мъжката гледна точка в една любовна история, така че в края на месеца смятам да си уредя среща с г-н Грей и неговата Ана. Книгата излиза на английски на 28-ми ноември.

 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.