Какво прочетох през октомври

by Хриси

Октомври като че ли отлетя толкова бързо…Сигурно защото без да усетя, се беше превърнал в истински книжен маратон. Някои от любимите ми автори пуснаха новите си заглавия именно този месец, а и по нашите книжарници не липсваха примамливи предложения. Обобщавам какво прочетох през октомври!

“Racer” – Katy Evans

Кейти Евънс не е издавана у нас, но не изключвам скоро някое издателство да я забележи. Книги й са пълни със страст, напрегнато очакване и много адреналин, затова толкова харесвам стила й. “Racer” е част от най-популярната й поредица, но може да се чете и като самостоятелен роман. Разказва историята на 22-годишната Лана, която работи като PR за отбор на Формула 1 – семеен бизнес, който напоследък е застрашен от рухване. Тогава Лана се наема със задачата да открие нов състезател, който да изстреля отбора отново в класациите. И го намира в лицето на Рейсър Тейт – арогантен, но и много способен състезател, който освен, че печели без проблем състезание след състезание, успява да открадне и сърцето на Лана.

“Красиво изкупление” – Джейми Макгуайър

Джейми Макгуайър беше сред първите съвременни американски писателки, които попаднаха в библиотеката ми. Пише много увлекателно, а романтичният й сюжет винаги е подкрепен и от някаква сложна и непредсказуема драма, която те държи в напрежение. “Красиво изкупление” е част от поредицата й за братята Мадокс, в които няма как да не се влюбите. Лично на мен Томас Мадокс ми е любимец, затова горещо ви препоръчвам да не пропускате историята му, а тук може да прочетете й повече за нея.

I lost someone I loved before, and it changed me. I gave up someone I loved before, and it crushed me. I know that when you leave, Liis, however it goes down…it will end me.”

Without Merit – Колийн Хувър

Книгата, която чаках няколко месеца! Слабостта ми или по-точно пристрастеността ми към писането на Колийн Хувър не е тайна, затова не очаквайте да кажа нещо различно от “Прочетете тази книга!”. “Without Merit” е по-различна от останалите истории на Колийн – по-малко романтика, повече драма, сложни взаимоотношения и силни послания на авторката към читателите. Повече за книгата може да видите тук.

Not every mistake deserves a consequence. Sometimes the only thing it deserves is forgiveness.”

“Logan” – Jay McLean

Може да съм излязла от тийн периода, но духом още обичам да се връщам там. Напоследък е трудно да се намери интересен тийн роман, който да се отличава от другите. На Jay McLean обаче й се отдава да пише точно такъв жанр. “Logan” е част от поредица и макар да може да се чете като самостоятелен роман, е хубаво да сте запознати и с предишните книги, за да придобиете по-добра представа за героите. Драмата в даден момент може да ви дойде в повече, но ако проявите търпение, ще разберете, че си е заслужавало. Ще се влюбите в Обри – тя е лоялна, търпелива, мила и симпатично странна, а Логан – е, при него ви трябва малко време, докато го разберете напълно.

Filters are for people who live their lives trying to impress other people.”

“Екстаз” – Силвия Дей

Ако сте фенове на Силвия Дей, то сигурно вече знаете, че по книжарниците й има ново заглавие от нея. “Екстаз” е първа част от историята на Джиана и Джаксън, които са олицетворение на фразата “Старата любов ръжда не хваща”. Той е мистериозен и потаен, тя е амбициозна и красива. Предполагам, че предчувствате фойерверките между двамата. Само да ви предупредя – в сравнение с останалите книги на Силвия Дей, тук има по-малко еротика и много повече сюжет, затова може да се каже, че “Екстаз” ме изненада приятно. Вижте повече за книгата в подробното ревю в блога.

Урок номер едно: животът е кратък. Не отлагай хубавите неща.“

Hideaway – Penelope Douglas

С малко закъснение новата книга на Пенелъпи Дъглас е вече факт. Преди бях споменавала, че тази й поредица е малко по-мрачна и дори предизвикателна, но “Hideaway” като че ли този път внася повече баланс между дръзкия и тъмен сюжет с помощта на един малко по-сдържан и прецизен образ като този на главния герой Кай. Връзката му с Банкс беше една постоянна гонитба, в която тя често успяваше да му се изплъзне на косъм. Сложни схеми, объркани взаимоотношения, страх, дебнене, очакване – непрекъсната игра на котка и мишка, “Hideaway” напомня повече на комбинация от филм на ужасите с готик елементи и много страст, отколкото на любовен роман, какъвто го описват в Goodreads.

“Most of All You” – Mia Sheridan

Още един неиздаван у нас автор. Миа Шеридан има отличаващ се стил – пише с финес и емоция, нежно и красиво, дори омагьосващо. Обожавам историите й, в които радост и тъга вървят ръка за ръка (има и рима даже). Може би след Колийн Хувър това е другата американска писателка, която намирам за така изключителна и запомняща се. Вижте повече за “Most of All You” и за връзката между Елуиз и Гейбриъл в подробното ревю в блога.

I loved the expression on her face—cautious awe—as if she wasn’t sure she should allow herself to fall in love with anything beautiful, even the sunrise.“

“Сол при солта” – Рута Сепетис

10 от 10. Изненадах ли ви? Е, и аз така се чувствах в онзи момент, когато разбрах, че държа в ръцете си една изключителна книга, толкова майсторски написана, с толкова много смисъл и идея, че не може да не се влюбиш в трагично-реалистичния й характер. “Сол при солта” на Рута Сепетис е абсолютният шедьовър, който просто трябва да прочетете. За нея също съм направила отделна публикация в блога, макар че понякога думите не стигат, за да опишеш какво ти е причинила една книга.

Йоана все още имаше майка. Крепеше я надеждата да се събере отново с майка си. Беше готова да се бие с дракони, за да стигне до нея. Майката означаваше опора. Майката означаваше утеха. Майката означаваше дом. Момиче, което беше загубило майка си, изведнъж се превръщаше в малка лодка, плаваща в сърдит океан. Някои лодки накрая стигаха до брега. А други, както в моя случай, сякаш все повече се отдалечаваха от него.“

“Игра на омраза” – Сали Торн

Колко е хубаво човек да може да се посмее, докато чете! така де, стига само драми и сълзи! “Игра на омраза” е точната книга за вас, ако имате нужда от нещо разведряващо обстановката. Написана с чувство за хумор, любовната история на Луси и Джош е прекрасна компания за мързелив уикенд, затова горещо ви я препоръчвам. А в блога има и подробно ревю за книгата.

Виждал ме е потна, повръщаща, изгаряща от температура и заспала. Виждал ме е ядосана, разочарована и уплашена. Сексуално възбудена, самотна, паднала духом. Без значение как изглеждам, това сякаш никога не го смущава. Винаги гледа на мен по абсолютно същия начин.“

“Неудържима. Моят живот досега” – Мария Шарапова

Фенове ли сте на тениса? Не? Няма значение, това е книга, която трябва да прочетете, защото е книга на победител, на боец, на една силна жена, която е решила да сподели с вас своята история. В нея няма лицемерие, няма захаросани приятелства между конкуренти, няма сладникава история за това как съдбата ти е помогнала да станеш номер 1. Има воля, има упоритост, има и много труд. Това е Мария Шарапова, а за нея четем в “Неудържима. Моят живот до сега”.

Беше от онези странни мачове, в които губещият е по-доволен от спечелилия, защото си казва: „Мога да победя“, а победителят си мисли: „Не съм толкова убедителен“…

“Треска за лалета” – Дебора Могак

Още не съм гледала филма, но книгата “Треска за лалета” определено прикова вниманието ми. По-различна атмосфера, по-нестандартен сюжет, интересно написана и по-динамична в сравнение с други исторически романи. В книгата ще намерите историята на София – млада жена, омъжена за по-възрастен от нея търговец, която се влюбва в художника Ян. Заради силните чувства помежду им се променят няколко човешки съдби, а техният живот се превръща в преследване на една мечта – може би най-вече за свобода. Прочетете още за “Треска за лалета” в блога.

Времето се разширява и свива. Ние го кътаме като скъперници или гледаме как се разпилява на вятъра.

“Писмо до сестра ми” – Мария Пеева и Люси Рикспуун

Много се радвам за тази книга! Хубаво е да четем и български автори, но понякога е толкова трудно да попаднеш на наистина стойностните. При книгата на Мария Пеева и Люси Рикспуун няма опасност от разочарования – гарантирам ви го! “Писмо до сестра ми” е една много лична, топла и истинска история за връзката между две сестри, за техния живот и проблемите, с които се сблъскват. Вижте повече в подробното ревю на книгата.

Когато имаш мечти, дори да изглеждат нереално големи, животът ти придобива посока и подсъзнателно се стремиш да ги следваш.“

През октомври прочетох също: The House Mate от Kendall Ryan, Scandalous от L.J.Shen, Show me the Way от A.L.Jackson. Книгите не бяха лоши, но не бяха й добри – четеш и забравяш, затова реших да не правя подробни ревюта за тях. Ако обаче нямате нищо за четене, може да убиете малко време с тях, докато излезе следващият бестселър.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.