5 признака за разпознаване на добрата книга

by Хриси

Безспорен факт е, че четенето доставя удоволствие. Но от време на време попадаш на книга, която преобръща света ти и оставя траен белег. Такава е добрата книга, а аз ще ви споделя 5-те признака, по които я разпознавам.

Ако трябваше да категоризирам книгите, които чета, то бих направила следните категории:

  • Библиотека – там поставям всички книги, които не са ми допаднали. Не използвам определението “лоша”, защото не мисля, че има лоши книги, а просто такива, които са попаднали в неправилните ръце. Това, че една книга не ми допада, не я прави зле написана или скучна, а просто несъвместима с това, което търся като читател.
  • Пълнеж – заглавия, които попадат във времевия отрязък “след една добра книга” и “преди друга добра книга”. Не са ми били скучни, но не са ми били и интересни. Докато съм ги чела, са ми задържали вниманието, но след като отгърна последната страница, забравям какво е имало на предишните 200-300.  Нека бъдем реалисти – не може да помним всяка една история, която сме прочели, но това не означава, че трябва да спрем търсенето на запомнящите се.
  • Добра книга – интересна, добре написана, с любопитни образи, НО не е Книгата с главно К.
  • Много добра книга – джакпот! Това е книгата, която определено помня. Може да забравя някои детайли от разказаната история, но ще нося спомена за всички емоции, които авторът е отключил, и за героите, които ми се е искало да познавам лично. Такава книга, която ми напомня защо обичам да чета и защо вярвам, че книгите наистина са прозорец към света.

Важно! Много добрата книга може да попада в различните категории в зависимост от това кой я чете. Не винаги високият рейтинг и хвалебствените коментари в социалните мрежи гарантират, че това ще е книга, в която да се влюбите. Но наблюденията ми сочат, че всичко в Goodreads с рейтинг над 4.00 има сериозен потенциал да оправдае високите очаквания, затова проверявам всяко заглавие, преди да премина към четенето.

Да усещаш коя книга е добра и коя се очертава да бъде много добра е умение, което се придобива с много практика. Идеята за тази статия ми хрумна, докато четях “Сол при солта”. Там, още на петата страница, разбрах, че ме очаква едно изключително приключение. Обзема те чувство на глад, но не за храна, а за самата история – едновременно ти се ще да я излапаш наведнъж като любимия ти десерт, но от друга страна, искаш да й се насладиш, да я оцениш и да запаметиш всичко в нея. Затова я харесваш толкова много. Обикновено не се налага да се насилваш да запомниш истински силните думи в една добра книга, защото цитатите сами намират място в ума ти и след като отседнат в някое малко кътче сред купища друга информация, се показват отново подобно на любим семеен спомен – рядко или по специалeн повод, но за да ти стоплят сърцето и да ти върнат усмивката на лицето.

Опитах се да изведа 5-те основни признака, по които всеки читател да разпознае добрата книга според личните му предпочитания. Не беше лесно, защото е много субективно. Името на автора, жанрът, рекламата и високият рейтинг не винаги са сигурен белег, че това е вашата Книга, но тези 5 елемента са безспорен показател, че държите в рецете си съкровище:

Спечелва те още с началото

Историята те засмуква и още с първите страници се пренасяш там, където се развива сюжетното действие. Дали ще е в друга епоха, на края на света или на място, което още не е открито, въпросът е, че вече си там и не искаш да си тръгваш. Става ти интересно, любопитството ти е наострило уши, а героите ти правят силно първо впечатление. От тук нататък нищо не е толкова важно, защото ти четеш.

Напредваш бързо

Докато се усетиш, и си преполовил книгата – бързо и безболезнено. Без да проверяваш през 5 минути колко ти остава до края на главата, кога ще стигнеш средата и колко страници всъщност беше цялата книга, защото нещо връзката ви не върви. Историята е непредсказуема и различна, затова те държи на нокти и не ти позволява да си проверяваш часовника, защото няма време – сега по-важното е да разбереш какво ще се случи.

Четеш навсякъде

Не съм от хората, които четат в градския транспорт или по кафетата. Обичам да се отпусна с книга вкъщи на дивана, без да има опасност нещо да ме разсее. Но понякога се правят изключения. Когато книгата е много добра, а аз нямам време за дивана, чета където мога и когато мога. Ако ми остават 5 минути преди среща с приятелка, то това значи, че имам 5 минути да погледна до къде е стигнал главният герой.

Предизвиква емоция

Когато книгата предизвика у читателя някаква реакция, означава, че авторът си е свършил работата и е докоснал душата на четящия. Двамата са заговорили на един език. Гняв, смях, сълзи – няма значение, важното е, че си се поддал на ефекта на добрата книга. Истината е, че най-много съм се плашила от книги, които ме разплакват, защото знам, че ще влюбя в тях безвъзвратно, но накрая ще ми разбият сърцето, при това с мое позволение. И още по-зле – ще ги помня дълго!

Не искаш да свършва

Добрата книга има много противоречива натура. От една страна, бързаш, за да разбереш какво ще се случи, сякаш животът ти зависи от това. От друга, ти се иска да спреш времето, защото знаеш, че след като приключиш с нея, няма да знаеш какво да правиш. Летвата ще бъде вдигната много високо, а шансът да попаднеш на друга въздействаща история за толкова кратко време е малък. И така се ражда книжният махмурлук – да си под влияние на една много добра книга дълго след като си я прочел!

Срещата с една много добра книга е като влюбването – може да е от пръв поглед, а може чувствата да те връхлетят по-късно. Да е като возене на скоростно влакче – бързо, леко плашещо, заредено с адреналин и много емоция, или да е като полет – безгрижно, свободно и красиво. Но каквото и да е, едно е сигурно – че те изпълва с вълнение и топли чувства. Затова не спирайте да четете – никога не знаете дали книгата, която държите в ръцете си, няма да се окаже вашата голяма литературна любов!

2 comments

Нина Маврикова 05.04.2019 - 14:35

Много добре казано! Провокира ме да ви помоля да изброите няколко от заглавията, които поставяте в първата категория? Благодаря предварително!

Reply
Хриси 05.04.2019 - 15:13

Ако говорим за категория “Библиотека”, хм…Сещам се за “Един аристократ в Москва” – много се насилвах да я прочета и да я харесам, след всички положителни отзиви, на които попаднах, но просто не се получи. Два пъти съм се опитвала, но ми вървеше мудно и я оставих. Тези дни започнах да чета “Where The Forest Meets The Stars” – пак висок рейтинг, много хвалена, избор на не един литературен клуб в Щатите, обаче никак не ме грабна и на 35% се отказах. Като цяло подбирам доста внимателно книгите, които чета, и някак усещам коя ще ми хареса още като прегледам резюмето 🙂

Reply

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.